Dossiers
In onze dossiers worden grote astronomische thema's samengebundeld. De volgende dossiers kan je raadplegen:
De Tijd
In dit dossier komen verschillende kenmerken van tijd aan bod zoals: plaatsbepaling, kalenders en onze tijdsrekening (jaar, maand, week, dag, uren en minuten) in astronomische context. Ontdek de uitgestrektheid van het universum met onze tijdreis door het heelal. Aanschouw de evolutie van het heelal sinds de Big-Bang en verdiep je in het mysterie van de tijdsvertraging.
De Zon
Verantwoordelijk voor het leven op aarde, vereerd als godheid door vele culturen, het zwaartse hemellichaam uit ons zonnestelsel en leverancier van prachtige momenten zoals de zonsverduistering. Ontdek in dit dossier het leven van de dichste ster bij de aarde, haar vele bijzonderheden en haar invloed.
Frank De Winne
Hij zal voor vele Belgen geen introductie behoeven, maar ken jij reeds alle details uit Franks carriere? Ontdek in dit dossier informatie over Frank zelf, zijn legertijd en astronautenopleiding, de ESA, zijn reis naar het ISS, het leven en werken aan boord en lees een persoonlijk interview met Frank!
Zwarte gaten
Geen groter mysterie dan zwarte gaten, maar wat zijn zwarte gaten nu eigenlijk? Is het een toegang tot een ander universum? Kan men een zwart gat eigenlijk wel zien, want is het niet gewoon zwart? Ontdek alle antwoorden op jouw vragen in dit dossier.
Leven in het heelal
In 1938 zette Orson Welles de halve wereld op zijn kop met zijn radiobewerking van War of the Worlds, de aarde was verloren! Onze kennis is ondertussen gegroeid, maar het mysterie rond buitenaards leven blijft. Geprikkeld door Hollywood en onze eigen fantasie zijn we er tegelijk bang en gefascineerd voor. Laat u angst u niet verlammen en laat u leiden door uw nieuwsgierigheid, neem een kijkje in wellicht het grootste vraagstuk dat de ruimte ons te bieden heeft.
Komeet ISON
De Komeet C/2012 S1 of kortweg komeet ISON is ontdekt door twee Russische amateursterrenkundigen. Onze aandacht en interesse werd meteen geprikkeld om deze komeet naar de zon te zien trekken. Wie de ontdekkers zijn en wat een komeet nu juist is kan je terugvinden in het dossier.
Eclips 2015
Wat zijn eclipsen? Kan de zon, een hemellichaam dat een diameter van 1 392 00 km heeft, verduisterd worden? Zeker! En om dit hemelschouwspel mee te maken noteer je alvast volgende data in je agenda: vrijdag 20 maart 2015. Die dag zal er een grote zonsverduistering zichtbaar zijn in ons land, meer informatie over deze eclips kan je terugvinden in dit dossier.