Werkgroepen

Urania is een volkssterrenwacht. Dat houdt niet alleen in dat we heel wat activiteiten organiseren voor het publiek, maar ook dat we een aangename omgeving willen bieden aan mensen die bij ons sterrenkunde willen beoefenen. Hoe gaat dat? Je bezoekt de sterrenwacht een paar keer, wordt gebeten door de microbe en je komt een cursus volgen. Gaandeweg leer je meer over die boeiende hobby en ja, plots wil je ook actief aan sterrenkunde doen! Daarvoor kan je terecht in de werkgroepen op Urania: zij zijn het kloppende hart van Urania's dagelijkse wetenschappelijke werking. Hieronder vind je een overzicht van onze werkgroepen. Voor meer informatie over een bepaalde werkgroep kan je de werkgroepleider contacteren.

Waarnemen

  • Algemene Sterrenkunde (WGAS): Toegankelijk voor alle Urania-leden met een basiskennis sterrenkunde. Er worden zowel theoretische als praktische onderwerpen behandeld. Van de leden wordt een actieve inbreng verwacht.
  • PoollichtAls er kans is op poollicht in onze streken, zal je het geweten en gezien hebben!

 

 

Theoretische sterrenkunde

Indien je tot in de kleinste details de fysische en wiskundige grondbeginselen van de astronomie wenst te doorgronden, kan je ongetwijfeld terecht bij ÈÈn van de volgende werkgroepen:

  • Theoretische Fysica: De werkgroep theoretische fysica is in het leven geroepen om onderwerpen rond wetenschap en sterrenkunde die in de seminaries aan bod komen meer toe te lichten en de achterliggende theorie op vlak van fysica te bestuderen.

 

Technisch

  • Astrofotografie: Zelf foto's nemen, met een klassiek fototoestel, een digitale camera of een CCD-camera.
  • Kijkerbouw: De mensen van werkgroep kijkerbouw maken hun eigen telescopen, van het slijpen van de spiegel tot het afwerken van de montering.
  • Radioastronomie: Bouwen van radiotelescopen en ermee waarnemen. Als je meer wil leren over elektronica, informatica en astronomie en dat ook wil toepassen, zal je je thuisvoelen in deze werkgroep.

 

 

En verder...

  • Weerkunde: Het weer begrijpen, opmeten en ... zelf voorspellen!
  • Jeugdwerking Oberon: Verenigt alle jongeren tussen 6 en 25 jaar in onze jeugdwerking. Werkkringen, waarnemen, kamp, driedaagsen, jeugdcursus, ...

 

 

Nieuwsberichten

Zonneton

Een solargraph maken is echt niet moeilijk: blikje met gaatje, fotopapier en 6 maanden wachten. Verschillende leden van de Werkgroep Algemene Sterrenkunde (WGAS) houden zich er al jaren mee bezig en de foto's zie je regelmatig op de Uraniawebsite passeren. Maar als je een aantal WGAS-leden op een avond samen zet in de Astrobar dan komen er wilde ideeën. Zo'n blikje is wel leuk en de resultaten zijn vaak echt mooi. Maar kan dat niet groter? Een emmer? Een ton? Een echte camera obscura (een volledige kamer dus)?

De Maan met het blote oog

De Maan is zonder twijfel het meest bekeken hemelobject. In een verrekijker of telescoop laat het een weelde van details zien: zeeën, kraters, bergen,... Maar ook zonder optische hulpmiddelen valt er veel te genieten, al moet je er meer moeite voor doen. WGAS-lid Jef De Wit keek gedurende 2 weken elke dag naar de Maan, schreef een verslag en maakte een maankaart. Hieronder zijn verslag.