Waarnemen
Een van de leuke dingen aan sterrenkunde, is dat je bijna alle hemelobjecten zelf kan waarnemen. Vele mensen denken dat hiervoor dure en ingewikkelde apparatuur nodig is, maar dat is niet het geval. Reeds een eenvoudige verrekijker volstaat om kennis te maken met de belangrijkste hemelobjecten.
Waarom nemen we de hemel waar?
Er zijn verschillende redenen. Vele amateur-sterrenkundigen vinden het gewoon leuk om naar de hemel te kijken. Uur na uur veranderen de sterrenbeelden van plaats aan de hemel, en je ziet maand na maand nieuwe sterrenbeelden verschijnen en andere weer verdwijnen. Sterrenkundige waarnemingen kunnen echter ook wetenschappelijke resultaten opleveren. Professionele sterrenkundigen hebben de tijd noch de middelen om langdurige en uitgebreide waarnemingsprojecten uit te voeren. Zij zijn dan ook erg blij dat amateurs deze taak overnemen. Voorbeeld hiervan zijn waarnemingen van meteoren, sterbedekkingen en veranderlijke sterren.
Waarnemingstakken
Urania biedt op deze website een groeiende serie inleidingen in de verschillende waarnemingstakken. Je vindt momenteel reeds informatie over het waarnemen van
- Veranderlijke sterren
- Sterbedekkingen
- Satellieten
- Meteoren
- Kometen
- Atmosferische optische verschijnselen
Zin om eraan te beginnen?
Dan zit je gebeiteld bij Urania! We bezitten immers een goed uitgebouwd instrumentarium, en organiseren heel wat activiteiten rond waarnemingen, zoals bijvoorbeeld een cursus praktische sterrenkunde, een cursus voor meer gevorderde waarnemers en kijkerbouwers (ATM+), waarnemingsavonden en af en toe ook een waarnemingsweekend. Verder zijn er voor onze leden ook nog de werkgroepen: Meteoren, Algemene Sterrenkunde, Deep sky, en vele andere.
Bezoekers die eens een voorsmaakje willen krijgen van sterrenkundige waarnemingen zijn welkom op onze wekelijkse kijkavond (vrijdagavond).