Reisverslag ruimtevaartreis USA

Datum: 
02 december 2019 tot 14 december 2019

18 ruimtevaartliefhebbers keerden voldaan terug van een geslaagde reis naar Washington DC en Florida. Ze bezochten talrijke musea en ruimtevaart-instellingen en pikten tussendoor nog wat cultuur, wetenschap en techniek mee!

Een reisverslagje...

 

 

Een ruimtevaartreis, naar aanleiding van 50 jaar maanlanding!

Elke lancering begint met een count down. Daarom een alternatief reisverslag: drie count downs, van 10 tot 1, voor de drie delen van deze reis. 

Een uitgebreider foto-album vindt je op de Astroreizen-Flickrpagina of via deze link.

 

Deel 1 - Washington DC

De reis ving aan in Washington DC. Daar bevindt zich het National Air and Space Museum, onderdeel van het Smithsonian Instituut en heeft de grootste collectie van vlieg- en ruimtevaartuigen in de wereld.  Daarnaast valt er in Washington nog gigantisch veel te zien en te beleven qua top-musea en bezienswaardigheden. Bovendien ligt het Goddard Space Flight Center, NASA's eerste en grootste onderzoekscentrum, op een boogscheut hiervandaan.

De eerste count down dus, in Washington DC en omstreken.

 

10. National Air and Space Museum - The Mall, Washington DC

Een absolute must voor elke lucht- en ruimtevaartliefhebber. De grootste collectie lucht- en ruimtevaarttuigen ter wereld. Verspreid over 2 sites: de "oude" site, op de Mall in Washington DC, en een "bijhuis" nabij Dulles International, de luchthaven van Washington DC. De eerste site kwam eerst aan de beurt.  Hier hadden we een beetje pech (maar dat is relatief...), want in oktober 2019 startten grote renovatiewerken die maar liefst 7 jaar zullen duren en waardoor ongeveer de helft van het museum gesloten is. Maar zelfs de overblijvende helft is een bezoek meer dan waard. Alleen al die inkomhal.... (tussen haakjes: toegang tot dit museum, zoals tot alle musea van het Smithsonian Instituut, is gratis!).  Het zijn niet zomaar modelvliegtuigjes die hier aan het plafond hangen. Het is the real stuff. Ja, zoals de Right Stuff - Bell X-1 van Chuck Yeager. Of The Spirit of St. Louis. Of een Mercury capsule...

 

9. Groepsfoto in (de helm van) het ruimtepak van Neil Armstrong (National Air and Space Museum)

Een van de topstukken, zeker in het kader van deze reis rond 50 jaar maanlanding, is het ruimtepak dat Neil Armstrong droeg toen hij als eerste mens op de maan stapte. En het pak is niet naar de wasserij gegaan na zijn terugkeer, dus het stof op het pak is echt maanstof...

 

 

8. The National Mall, het hart van Washington DC

Een groene open ruimte, 1,5 km lang en 0,5 km breed, met aan het ene uiteinde het Washington Monument (ook gekend als de Obelisk), aan het andere uiteinde het Capitool. Met eromheen de wereldbefaamde musea van het Smithsonian Instituut. Welkom op de Nation Mall van Washington DC.

 

7.  De Grootste Belg in het Capitool

Het beloofde standbeeld is er nooit gekomen, na zijn verkiezing als grootste Belg aller tijden, maar de Hawaiianen zijn "Father Damien" niet vergeten. Tot in het Capitool toe. Er staan 104 standbeelden, twee van/voor elke Amerikaanse Staat, verspreid over het gebouw. Zo staat er bv. een bronzen beeld van astronaut Jack Swigert, voor de staat Colorado. De twee Hawaiiaanse beelden zijn Koning Kamehameha (de stichter en eerste koning van het Koninkrijk Hawai'-i) én onze eigenste Jozef De Veuster, beter gekend als Pater (inmiddels Sint...) Damiaan. Beide beelden zijn trouwens ook te bewonderen aan het Capitool van Honolulu, op het eiland Oahu.

(volledige lijst van de National Statuary Hall)

Het Capitool is overigens een indrukwekkend gebouw om te bezoeken, net zoals de aangrenzende Library of Congress!

 

6. Saying Hi to POTUS & Melania

Een bezoek aan het Witte Huis mag natuurlijk niet ontbreken bij een stadsverkenning van Washington. Echt dichtbij kan je niet geraken, want er zijn werkzaamheden aan het hek. Deze president heeft duidelijk iets met muren...

 

5. Lincoln Memorial

In het verlengde van de National Mall in westelijke richting bevinden zich de Memorial Parks, met aan het uiteinde het Lincoln Memorial. Opgericht ter nagedachtenis aan de moord op president Lincoln en gebouwd in de vorm van een Griekse tempel. Met binnenin een 5,8 meter hoog standbeeld van Abraham Lincoln, gezeten in een stoel. Het is vanaf hier dat Martin Luther King in 1963 zijn beroemde "I have a dream"-rede gaf.

Vanaf het momument heb je een schitterend uitzicht op het Washington Monument, reflecterend in de reflecting pool, en in de verte het Capitool.

 

4. Vietnam Memorial

Indrukwekkend in zijn eenvoud.  Twee zwarte driehoekige granieten muren, verzonken in de grond onder een hoek van 125 graden. Elke muur is 76 meter lang. Beide muren starten op een hoogte van 20 cm en raken elkaar op hun hoogste punt waar de muren 3 meter hoog zijn. In de muren staan de namen van 58318 personen gegrift die omkwamen tijdens de Vietnamoorlog of die nog steeds vermist zijn. Een diamant naast de naam geeft aan dat de persoon gedood werd, een kruis geeft aan dat de persoon vermist is. Als een lichaam geïdentificeerd wordt (wat nog steeds gebeurd), wordt het kruis omcirkeld tot een diamant.

In het gebied van de Memorial Parks bezochten we tevens het monument voor WO II, het Korean War Memorial, het Martin Luther King Memorial en het Einstein Memorial! Je vult makkelijk een ganse dag met een bezoek aan alle monumenten en memorials rond de National Mall. Het is bovendien goed voor je conditie want je stapt behoorlijk wat kilometers af!

 

3. Uvdar Hazy, het "bijhuis" van het National Air & Space Museum

Een onwaarschijnlijke collectie aan historische vliegtuigen en een grote hangar rond ruimtevaart. Met als pronkstuk de Space Shuttle Discovery. Maar ook een Lockheed SR-71 Blackbird, een Concorde, de echte Enola Gay, de Breitling Orbiter, de capsule waarmee Felix Baumgartner vanaf 39 km. hoogte naar beneden sprong en ontelbare andere unieke stukken. 

 

2. Goddard Space Flight Center

In Greenbelt, Maryland, zo'n 10 km. ten noorden van Washington DC, bezochten we NASA's Goddard Space Flight Center. Er is een mooi en didactisch bezoekerscentrum, maar wij namen er nog een extra gegidste rondleiding bovenop. Die bracht ons o.a. naar een van de grootste clean rooms, waar tot kort de James Webb ruimtetelescoop getest werd. 

 

1. The final count down: Arlington National Cemetry 

We sluiten de Washington Count Down af met een beeld van Arlington National Cemetery. Hoewel het een militaire begraafplaats is, liggen er ook bekende Amerikanen als presidenten, astronauten, politici en verdienstelijke burgers begraven. De bekendste graven zijn ongetwijfeld die van de Kennedy-familie, en de astronauten van de verongelukte Space Shuttles Chalenger en Colombia.

Een bijzonder monument is het graf van de Onbekende Soldaat. Op de sarcofaag van wit marmer werd in 1932 de beroemde tekst vermeld: Here Rests in Honored Glory, An American Soldier, Known but to God.  Het monument van de Onbekende Soldaat wordt bewaakt door de 3rd U.S. Infantry Regiment, "The Old Guard". De bewaking vindt vierentwintig uur per dag, alle dagen van het jaar, plaats. 

 

 

MEER FOTO'S van het Washington-deel van onze reis vindt je op de Astroreizen-Flickrpagina of via deze link.

 

Deel 2 - Florida - Westkust

Na de intensieve ruimtevaart-dagen in Washington, tijd voor een cultureel/wetenschappelijk intermezzo. We stappen op het vliegtuig richting Orlando, maar laten ons niet verleiden tot de Disney- en andere pretparken hier. We rijden naar de westkust, naar Sarasota. Daar wacht ons de komende 2 dagen iets helemaal anders dan ruimtevaart...

10. A room with a view

Het is aangenaam ontwaken op de 16de verdieping van de Hilton Embassy Suites met panoramisch zicht op de Golf van Mexico.

 

9. Edison and Ford Winter Estates in Fort Myers

Thomas Alva Edison himself verwelkomt ons in zijn winter-residentie.  Edison was al een beroemd uitvinder toen hij in 1885 een stuk grond kocht in zuidwest-Florida om er een winterresidentie te bouwen. In de winter van 1914 kreeg de familie Edison bezoek van hun vrienden, Henry en Clara Ford. Die vonden het er zo leuk dat ze het aanpalende huis kochten en er hun winterverblijf van maakten.

De Edison and Ford Winter Estates omvatten een aantal historische huizen - vaak nog met de originele bemeubeling, een mooie botanische tuin, Edisons botanisch laboratorium en een museum. Idyllisch gelegen aan de Caloosahatchee Rivier breng je hier gerust meerdere uren door zonder je te vervelen!

 

8. Gloeilampen....

Geen spaarlampen hier, maar authentieke gloeilampen, in de originele armaturen...

 

7. De voorloper van de Urania Mobiel

In het museum mogen uiteraard een aantal authentieke Ford automobielen niet ontbreken. Daarnaast kan je in het museum een uitgebreide collectie phonografen, filmprojectoren, en talloze andere artefacten uit de nalatenschap van Edison en Ford bewonderen.

 

6. Edison Botanic Research Laboratory

In 1927 warenThomas Edison, Henry Ford, en Harvey Firestone bezorgd over de Amerikaanse afhankelijkheid van buitenlands rubber. De drie mannen richtten de Edison Botanic Research Corportation op en bouwden hier, in de Edison winterresidentie, hun laboratium.  

 

5. De vuurtoren van Sanibel Island

Na ons bezoek aan Fort Myers rijden we nog een stukje verder, naar Sanibel Island en the Sanibel Lighthouse. Kerstversiering in Amerika, je kan er echt niet omheen.... zelfs de vuurtoren wordt gedecoreerd. Het zal de twee visarenden die hier op uitkijk zitten, een worst wezen...

 

4. Circus circus

De kans is groot dat je nog nooit van The Ringling gehoord hebt. Of dat je weet dat dit museum-complex een reis naar Florida waard is... Na ons bezoek weten wij het nu wel. 

The Ringling, het Staats-kunstmuseum van Florida, bevat een van de grootste en belangrijkste kunstcollecties van de Verenigde Staten. Het verhaal van de Ringling in Sarasota begint ongeveer een eeuw geleden, met een circus-impresario en zijn echtgenote en hun gedeelde passie voor Italië. John Ringling was een van de vijf Ringling-broers, eigenaar en CEO van een circus dat terecht "The Greatest Show on Earth" genoemd werd.  Het was een uiterst lukratieve bezigheid en Johns' zakelijk instinct maakte hem, in de "Roaring Twenties", één van Amerika's rijkste mannen, met een onmetelijk fortuin. Samen met zijn echtgenote Mable lieten ze een huis bouwen in de stijl van een Venitiaans paleis. Het kreeg de naam Ca' d'Zan mee, een verbastering van "Johns Huis", in het Venitiaans dialect.  Dit paleis is nu onderdeel van het museumcomplex.  

 

3. Wat als...

... je een paar schilderijtjes gekocht hebt, en geen plaats meer hebt in je huis om ze op te hangen. Dan bouw je toch een paviltjoentje in je tuin en hangt ze daar?

De Ringlings hielden van reizen door Europa en vooral Italië. Tijdens die reizen begon John met het verzamelen van kunst. Van het een kwam het ander en na verloop van tijd bezat hij een onwaarschijnlijke collectie. Al snel na de voltooiing van Ca' d'Zan begon de bouw van een museum met 21 gallerijen, naar het model van de Uffizi-gallerij in Firenze. Daar kon hij zijn collectie schilderijen en kunstobjecten kwijt. Het resultaat is een indrukwekkend kunstmuseum en een binnenhof gevuld met replica's van Griekse en Romeinse standbeelden, inclusief een bronzen versie van Michelangelo's David.

In 1931, twee jaar na het overlijden van Mable, opende John het Museum of Art voor het publiek.

 

 

 

2. Rubens enzo

De collectie van Oude Meesters is indrukwekkend: El Greco, Velazquez, Pouissin, Van Dijck en Rubens. Bijna 100 werken van Rubens zitten in de Ringling-collectie. Slechts een fractie ervan is tentoongesteld, waaronder deze "Ontmoeting van Abraham en Melchizedek, uit 1625

 

1. The Greatest Show on Earth

Een hoogtepunt van het circusmuseum (waarvan we eigenlijk maar een klein deel konden bezoeken wegens renovatiewerken...) is het Howard Bros. Circus Model, een miniatuurcircus bestaande uit zo'n 44000 figuurtjes/objecten, die een unieke kijk bieden op het Ringling Bros. and Barnum & Bailey Circus, zoals het in de periode 1919 - 1938 de hele Verenigde Staten rond trok.  Het toont de volledige werking van het circus, van het aankomen midden in de nacht van treinen met 55 wagons, het uitladen en opbouwen, de parade met 154 wagens, de "side shows" met allerhande rariteiten-cabinetten, het circusleven achter de schermen, de circusdieren, de catering, de repetities, en de eigenlijke circusvoorstelling in de hoofdtent. 

 

MEER FOTO'S van het Sarasota-deel van onze reis vindt je op de Astroreizen-Flickrpagina of via deze link.

 

Deel 3 - Florida - Cape Canaveral

Het moge duidelijk wezen dat het tweedaags intermezzo - zonder ruimtevaart maar met techniek, kunst en cultuur - bijzonder goed in de smaak gevallen is!  Terug naar het hoofdthema van de reis, in deel 3. We verlaten we westkust van Florida en rijden naar Cape Canaveral en dompelen ons weer volledig onder in de fascinerende wereld van de ruimtevaart!

10. Kennedy Space Center

2 volle dagen trekken we uit voor het bezoek aan het Mekka van elke ruimtevaartliefhebber: Kennedy Space Center! Ook hier ontkomen we niet aan de alomtegenwoordige kerstdecoratie!

Tip: wil je Kennedy Space Center (en bij uitbreiding alle andere musea en bezienswaardigheden die we bezochten) op een rustig moment bezoeken? Dan is begin december een uitstekende periode! Tussen de drukte van Thanksgiving (eind november) en de kerstvakantie (vanaf half december) heb je de musea bijna "in private"!

 

9. Apollo - Saturn V center

Het Apollo - Saturn V center is helemaal gewijd aan het Apollo-tijdperk. Het is een knap staaltje van edutainment! Met als hoogtepunt een Saturnus V-raket op ware grootte! Alleen hier al breng je makkelijk een halve dag door!

 

8. Space Shuttle Atlantis

Nog zo'n hoogtepunt bij het bezoek aan Kennedy Space Center: het Space Shuttle Atlantis -center. 

 

7. Na zonsondergang

Zelfs in Florida zijn de dagen erg kort in december. Maar dat levert dan weer sfeervolle plaatjes op!

 

6. Saying Hi to Elon

 

 

5. Helemaal gerust was hij er toch niet in...

.... en gelijk had hij. Alan Shepard werd op 5 mei 1961 als eerste Amerikaan de ruimte ingeschoten en dat was beslist geen sinecure. Als toen de veiligheidsnormen van nu van toepassing waren geweest, had er van lancering geen sprake geweest. Maar het waren andere tijden, en alles verliep goed.

Het was één van de hoogtepunten tijdens onze "Early Space Tour" die we extra bijgeboekt hadden op Kennedy Space Center, het bezoek aan het lanceerplatform waar het zich allemaal afgespeeld heeft. 

 

4. Saying Hi to Jeff

Tijdens onze "Early Space Tour" reden we langs de in aanbouw zijnde lanceerinstallaties van Jeff Bezos' Blue Horizon. Minder in de media dan Space X van Elon Musk, maar niet minder ambitieus, zijn de ruimtevaartplannen van de Amazon-baas!

 

3. Apollo 1

Heel beklijvend was het bezoek aan het - ontmantelde - lanceerplatform van Apollo 1, waar het in 1967 zo gruwelijk fout liep.

 

2. Titusville

We sloten de reis af met een bezoek aan Titusville.

 

1. Belgian Chocolat in Space

Echte Belgische chocolade! Dankzij onze huis-chocolatier Björn prijkt er nu een chocolade-maan-voetafdruk in het American Space Museum in Titusville!