In het spoor van Copernicus
Van 17 tot 24 september 2021 volgden 17 astroreizigers het spoor van Copernicus in Polen.
Enkele indrukken van deze reis...
GDANSK
De reis startte in Gdansk.
Na een eerste stadwandeling zijn we al helemaal fan. Wat een mooie stad is dit! Zelfs het kille herfstweer kan ons enthousiasme niet temperen.
Nochtans is in Gdansk niet alles wat het lijkt, nl. een stad vol historische gebouwen. Want op 1 september 1939 werd hier letterlijk het startschot gegeven voor de Tweede Wereldoorlog: een aanval van de Duitse marine op de Poolse douanekantoren aan de haven, de Westerplaate, nu nog de enige Duitse straatnaam die na 1945 mocht blijven voortbestaan. In 1945 lag de stad volledig in puin. Ondanks de rampzalige toestand van Polen werd snel begonnen aan de herstel- en restauratiewerken van de historische stadskern, die veelal neerkwam op een totale reconstructie, waarbij de gevelrijen zelfs naar achter werden verschoven, om zo meer ruimte te verkrijgen voor de straatbreedte.
We ontdekken Nikolaas Copernicus op meerdere plaatsen in de stad!
In de monumentale Mariakerk - de grootste bakstenen kerk ter wereld - bewonderen we de astronomische klok van Hans Düringen.
Andere belangrijke namen uit Gdansk: Gabriel Fahrenheit en Johannes Hevelius.
Wie Gdansk zegt, zegt Solidarnosc en Lech Walesa! Een bezoek aan de industriële archeologie van de oude scheepswerven en het Solidarnosc-museum staan vanzelfsprekend op ons reismenu!
FROMBORG
Vanuit Gdansk rijden we oostwaarts, naar Fromborg, waar Coperncicus gedurende lange tijd leefde en werkte, en waar hij in 1543 overleed.
We bezoeken zijn graf in de kathedraal alsook het aan hem gewijde museum.
In de belfort van Fromborks 'Cathedral Hill' is een planetarium gevestigd. Meer nog, het is een ZKP2, net zoals het Urania-planetarium! En net zoals bij Urania wordt het Zeiss-toestel aangevuld met een digitale 360° planetariumprojector, zodat een indrukwekkende voorstelling gegarandeerd is. Weliswaar in het Pools :)
Torun
Na het bezoek aan Frombork wacht ons een lange busrit zuidwaarts, naar Torun, de geboorteplaats van Copernicus.
Deze Hanzestad, gelegen aan de oevers van de rivier Wisla, kende een turbulente geschiedenis sinds ze in 1231 opgericht werd als eerste vesting van de Duitse Orde of de Teutoonse ridders in dat deel van West-Pruisen. Sinds 1987 staat de goed geconserveerde historische binnenstad op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het is tevens een universiteitsstad, met 30000 studenten is het erg levendig.
In welk huis Copernicus precies geboren werd in 1473 is niet zeker geweten, want de familie bezat meerdere huizen in de stad.
Tijd voor een brokje hedendaagse sterrenkunde! Vanuit Torun brengen we een bezoek aan het Piwnice-observatorium.
Op 14 km. van Torun gelegen is het belangrijkste instrument momenteel een radiotelescoop met een diameter van 32 meter. Daarmee is dit de grootste radiotelescoop van Centraal Europa. Het is verbonden met de wetenschapsfaculteit van de Nicolaas Copernicus Universiteit.
Het pronkstuk van het oude deel van het observatorium is een Draper Spectrogaaf.
Alvorens verder zuidwaarts te reizen naar Krakau, bezoeken we in Torun nog het Copernicus-museum, dat speciaal voor onze groep de deuren opent op hun sluitingsdag. Hier worden we opnieuw ondergedompeld in de historische instrumenten. Schitterende stukken, zoals een originele Blaue-globe en een proportionaalpasser van Hevelius.
De laatste etappe van onze rondreis situeert zich in en omtrent Krakau. Opnieuw een stad met een rijk verleden en een bewogen geschiedenis.
Vlaamse connecties in Krakau: een onschatbare collectie wandtapijten én een echte Rubens.
In de nabijheid van Krakau bezoeken we de zoutmijn van Wieliczka, een ware ondergrondse stad.
Zelfs daar komen we Copernicus tegen.
Meer dan 200 meter onder de grond is hier een volledige kathedraal uitgehouwen.
Onze voorlaatste dag in Polen is een beladen dag. Want Polen heeft een heel expliciet oorlogsverleden...
Eerst bezoeken we de Schindler-fabriek, nu een museum over Krakau in de periode van de nazibezetting, van 1939 tot 1945.
Na de middag bezoeken we Ausschwits en Birkenau. Slechts één woord: beklijvend.
We sluiten onze reis af met een laatste stadsbezoek aan Krakau, met de grote markt (dat mag letterlijk genomen worden: zo'n 200 x 200 meter en daarmee een van de grootste, zo niet het grootste marktplein van Europa), het universiteitsmuseum en, hoe kan het anders, een standbeeld van Copernicus.
Een mooie afsluiter van een geslaagde reis!
- Login of registreer om te kunnen reageren