Reisverslag astronomische rondreis Ierland
Van 15 tot 27 mei maakten 17 astroreizigers een rondreis door Ierland.
Naast een aantal historische astronomische sites bezochten ze een heleboel beroemde plaatsen. Ze genoten ze van de Ierse natuurpracht, boeiende geschiedenis en vriendelijke bevolking en maakten uitgebreid kennis met de lokale cultuur.
Iedereen enthousiast over deze veelzijdige en afwisselende rondreis!
Een reisverslagje!
Meer sfeerbeelden vind je in het ONLINE FOTO-ALBUM.
Van Dublin naar Belfast
Na een vlotte vlucht en een iets minder vlotte ontscheping (ook de luchthaven van Dublin kampt met personeelstekorten) rijden we noordwaarts richting Drogheda waar we onmiddellijk ondergedompeld worden in de Ierse geschiedenis en tijdens een bezoek aan "the Battle of the Boyne" de oorsprong te weten komen van het conflict met het Verenigd Koninkrijk. Na een bezoekje aan Drogheda nemen we onze intrek in ons hotel voor die avond en maken kennis met de stevige Ierse keuken.
De volgende ochtend steken we de grens met Noord-Ierland over en vliegen in het astronomisch programma. Op het Armagh Observatory worden we vergast op een boeiende lezing en uitgebreide rondleiding en we krijgen er nog een lunch bovenop!
Dan rijden we naar Belfast waar we de Titanic Experience bezoeken. Een belevenis die je niet mag missen als je ooit naar Belfast gaat!
Het Titanic museum is gevestigd in een gebouw dat een beetje doet denken aan het Antwerpse Havenhuis... Het symboliseert - net zoals het Havenhuis - de boeg van een schip.
Een rondrit langs de muurschilderingen in resp. de katholieke en protestantse wijken van Belfast herinnert nog steeds aan "the troubles", in de jaren '70 en '80 van vorige eeuw bijna dagelijks in het nieuws. Alhoewel er sinds het Goedevrijdagakkoord van 10 april 1998 vrede heerst in Noord-Ierland, blijven de spanningen tussen beide gemeenschappen er nog tastbaar.... Zo is er nog steeds een hoog ijzeren hek tussen bepaalde wijken dat elke avond gesloten wordt en waag je je als katholiek beter niet in sommige protestantse pubs, en vice versa.
Wie Ierland zegt, zegt muziek.... we vrolijken dit verslag dan ook op met een dagelijks liedje!
Liedje van de dag
Belfast
In Belfast staat een tweede astronomisch bezoek op het programma: In het Astrophysics Research Centre van de Queens University krijgen we maar liefst 4 razend interessante lezingen én een smakelijke lunch voorgeschoteld.
Na de middag maken we een - helaas uitgeregende - stadswandeling door het centrum van Belfast en 's avonds laten we ons vrijwillig opsluiten in de beruchte gevangenis aan Crumlin Road! Gelukkig krijgen we er iets meer dan water en brood en worden we na een geestige rondleiding vrijgelaten.
Liedje van de dag
Van Belfast naar Derry
Vanuit Belfast rijden we naar het noordelijkste topje van het Ierse eiland, voor een bezoek aan de Giant's Causeway, indrukwekkende rotsformaties bestaande uit 40000 basaltzuilen. Onderweg houden we eerst halt bij de Dark Hedges, 's wereld beroemdste beukendreef sinds ze figureerde als Koningsweg in Game of Thrones.
Later op de dag komen de Game of Thrones-fans nog meer aan hun trekken want de laaste stop van de dag is bij Dunluce Castle, ook gekend als het kasteel van het huis Greyjoy....
de Dark Hedges
Giant's Causeway
Dunluce Castle
Liedje van de dag
Derry en Glenveagh National Park
Onder een stralend zonnetje verkennen we Derry, Noordierlands 2de grootste stad en (helaas) het meest gekend voor "Bloody Sunday", 30 januari 1972, de dag waarop in het stadsdeel Bogside veertien ongewapende jongens en mannen werden neergeschoten door Britse soldaten na een aanvankelijk vreedzaam verlopen, maar door de Britten verboden, demonstratie.
Daarna is het tijd voor een brok natuur met het Glenveagh National Park, inclusief kasteel met botanische tuin aan de oevers van een meer, gelegen in een schoolvoorbeeld van een glaciaal U-vormige vallei.
Liedje van de dag
Donegal County
Opnieuw tijd voor een brokje astronomie. Archeo-astronomie deze keer! Met een bezoekje aan de Beltany Stone Circle, een meer dan 4000 jaar oud Neolithisch monument waarvan men vermoed dat het opgericht werd in de context van zomer- en wintersolstitium-rituelen. Het Ierse Stonehenge, zeg maar.
Vervolgens rijden we naar een ruig stukje kust, waar we de (bijna) hoogste kliffen van Ierland bewonderen: de Slieve League Cliffs. Onderweg genieten we van de onovertroffen Ierse landschappen met heel veel groen, heel veel muurtjes en heel veel schapen.
Op weg naar onze volgende overnachtingsplek maken we nog een klein ommetje langs het Mullaghmore schiereiland waar we een blik werpen op Classiebawn Castle, het zomerverblijf van Lord Mountbatten, die in augustus 1979 enkele kilometers verderop door het IRA vermoord werd, op zijn boot in het haventje van Mullaghmore.
Liedje van de dag
Cong en Connemara
In het kleine stadje Cong ontmoeten we 2 filmsterren die we eerder in de Far West dan in Ierland verwachten: John Wayne en Maureen O'Hara zijn er vereeuwigd nadat Cong in 1951 het decor was voor de filmopnames van de Quiet Man. Verder zijn er in dit fotogenieke plaatsje indrukwekkende kasteelruïnes, een weelderig park, overstekende eenden en mooie Ierse truien te vinden!
We rijden verder naar Kylemore Abbey, spectaculair gelegen in het hart van het Connemara National Park aan de oevers van Lough Poolacappul. Met een lokale gids bezoeken we de abdij (waar we meer te weten komen over de link met Vlaanderen), de gothische kerk en de prachtige tuinen.
Liedje van de dag
Cliffs of Moher en naar Killarney
De dag start druilerig, een perfect decor voor een fotostop bij het mysterieuze Poulnabrone hunebed in The Burren, een ruig en indrukwekkend karstlandschap.
We zetten de weg voort richting Cliffs of Moher, een van Ierlands beroemdste landschappen en tegen dat we daar arriveren schijnt het zonnetje volop! We nemen ruim de tijd om uit te waaien en de spectaculaire vergezichten te bewonderen. Voor de Harry Potter-fans is het extra genieten bij het aanschouwen van de grot waar Harry en Dumbledore op zoek gaan naar Horcruxes.
Na de middag gaan we de folkloristische toer op met een bezoek aan Bunratty Folk Park, zeg maar het Ierse Bokrijk. Het geeft een mooi overzicht van Ierse geschiedenis en folklore, inclusief kasteel, boerderijen, school- en postgebouw, de obligate pub en weelderige tuinen!
Liedje van de dag
Ring of Kerry
Vanuit Killarney gaan we op pad voor een rondrit langs de 175 km lange “Ring of Kerry” op het schiereiland Iveragh. De eerste stop is in Kells, voor een demonstratie van “sheepdogs”: we zien hoe één herder met behulp van zijn twee honden een kudde schapen in bedwang houdt. Cinefielen komen weer aan hun trekken vandaag: We krijgen een zicht op de Skellig Eilanden, waar Star Wars' Luke Skywalker zijn oude dag doorbrengt. In Waterville ontmoeten we Charlie Chaplin - die hier in alle rust zijn vakanties doorbracht. Na deze fotogenieke rondrit wachten ons in Killarney nog twee leuke extra's: een boottochtje over het meer en een ritje met paard en kar (jaunting cars) door het uitbundig groene Killarney National Park.
Liedje van de dag
Blackrock Castle en Rock of Cashel
Terug tijd voor een streep sterrenkunde! In de omgeving van Cork brengen we een bezoek aan het Blackrock Observatory waar we worden rondgeleid voor een van de Senior Researchers. Deze sterrenwacht is dan wel in een indrukwekkend kasteel gehuisvest, wij vinden het Urania Planetarium toch geslaagder:).
We rijden verder, langs Tipperary naar Cashel. Het is er een beetje zoeken om een pub of snackbar te vinden die geopend is - de post-corona-personeelstekorten zijn behoorlijk dramatisch in de Ierse horeca - maar iedereen kan met een gevulde maag de klim naar de Rock of Cashel, of Saint Patricks Rock, aanvatten, waar we onder de indruk zijn van de (overblijfselen van) de Gothische kathedraal en de weidse uitzichten.
Liedje van de dag
Birr Castle
Vandaag staat een astronomisch hoogtepunt op het programma: een bezoek aan Birr Castle met de beroemde “great telescope “ van de Earl of Rosse, ook bekend als de “Leviathan of Parsonstown”. Halfweg de 19de eeuw was deze 1,8 meter spiegeltelescoop gedurende 75 jaar de grootste telescoop ter wereld. Het was met deze telescoop, gehuisvest in een indrukwekkende houten constructie, dat voor het eerst spiraalarmen van een galaxie waargenomen werden.
De gids neemt ons ook mee naar de I-LOFAR radiotelescoop (Low Frequency Array) en we maken een mooie wandeling door het majestueuze park.
Van al die sterrenkunde, kastelen en tuinen krijgen we stilaan een droge keel. Dat verhelpen we deze namiddag want in Killbegan bezoeken we de Kilbeggan Distilery. Een Ierland-reis is immers niet compleet zonder kennismaking met de Irish whiskey!
Liedje van de dag
Dublin
Zo zijn we dan in Dublin gearriveerd voor de finale etappe van deze rondreis. Onze last-but-not-least astronomische excursie brengt ons naar het het Dunsink Observatory net buiten Dublin, waar directeur Prof. Peter Gallagher ons uitgebreid rondleidt door de historische sterrenwacht.
Daarna gaat het richting Dublin Centrum voor een bezoek aan de wereldberoemde bibliotheek van het Trinity College en de prachtige tentoonstelling over het “Book of Kells”.
En het zonnetje schijnt uitbundig als we de laatste namiddag op verkenning gaan in downtown Dublin.
Liedje van de dag
Newgrange
Voor we huiswaarts keren wacht ons nog een laatste topper: een bezoek aan Newgrange, de bekendste prehistorische vindplaats van Ierland. Volgens koolstofdateringen zouden deze graftombes gebouwd zijn zo'n 5000 jaar geleden, wat ze 600 jaar ouder maakt dan de piramides van Gizeh en 900 jaar ouder dan Stonehenge! Een perfecte afsluiter van een prachtige reis!
Afsluitertje...
- Login of registreer om te kunnen reageren