Hoe NASA uitkwam bij een Vlaams bedrijf
Wist je dat België sterk staat als ruimtevaartindustrieland? Het Vlaamse bedrijf Celestia Antwerp is al van in het begin van de bemande ruimtevaart betrokken geweest in verschillende projecten in samenwerking met Airbus Defence and Space Bremen (ex-MBB-ERNO). Telkens belandde in Antwerpen ontwikkelde apparatuur uiteindelijk bij NASA, ook in dit geval als onderdeel om mee de prestigieuze Artemismissie vorm te geven.
NASA wil terug naar de Maan, en heeft daarvoor een fonkelnieuwe raket ontwikkeld - de SLS. Deze heeft eind vorig jaar zijn eerste vliegtest met glans doorstaan in de Artemis-1 missie. Daarmee is het startschot gegeven, maar er is nog werk aan de winkel!
Wat doet Celestia precies? Zij staan in voor het ontwerp, de industrialisatie en de fabricage van test systemen welke gebruikt worden voor de integratie en kwalificatie van de Europese Service Module en de interfacing met de bemande NASA capsule. Dat laatste gebaseerd op redundante real-time netwerk verbindingen.
Een mondvol dus, en onze sprekers komen je met plezier uit de doeken doen wat precies hun aandeel is in de Artemis – missies, naast een hoop info over het Artemis programma zelf, dat een gamechanger belooft te zijn voor de bemande ruimtevaart.
Verwacht dus een boeiende inkijk in het ontwikkelen van de technologie nodig voor een nieuwe raket, en hoe NASA uitkwam bij ons Belgenlandje.
Nathan Van Laere, afgestudeerd als ingenieur in de computerwetenschappen. Gedurende die studie ontdekte hij een passie voor de ruimte en ruimtevaart. Deze uitte zich eerst mild in nachtelijke sterrenkijk wandelingen, vervolgens astrofotografie, daarna online live supporteren bij raketlanceringen. De passie leek tijdelijk te culmineren in het opnemen van keuzevakken van de master Astronomie. Wanneer hem echter ter ore kwam dat er een passende vacature was in de ruimtevaartsector, zag hij de kans om zich helemaal in deze interessante wereld te gooien. hij heeft deze dan ook met 2 handen gegrepen en zich direct kandidaat gesteld.
=> Software & Hardware Ingenieur op de Testsystemen afdeling van Celestia Antwerp BV
Gerard Hermans, sinds 1984 werkzaam op vele ruimtevaart projecten. De volledige lijst bevat onder andere enkele bekende namen als Galileo, ATV, Columbus, Meteosat, Exomars, MPCV, ... . Hoewel hij tegenwoordig gericht is op de RF en communicatie-kant van deze verhalen, werkte hij ook mee aan de testsystemen voor andere satelliet subsystemen. Zo was hij onder andere hoofd-ingenieur voor systemen die het powermanagement en communicatie controleren, betrokken in verschillende aspecten van Galileo, alsook een scatterometer. Vaak neemt hij ook een meer overkoepelende rol op als Technical Officer of Quality Engineer, wat naast een technische verantwoordelijkheid voor bepaalde projecten ook het voordeel van een bredere kijk op de zaak geeft.
Link naar de online les: (enkel toegankelijk voor cursisten met een COMBI- of VIDEO-PAS - je moet ingelogd zijn om deze pagina te kunnen bekijken).