kijkerbouw

Achter de schermen.... van de cursus Kijkerbouw

Altijd al je eigen telescoop willen bouwen? Als Uranialid is dat perfect mogelijk! Sluit je aan bij de cursus Kijkerbouw, en onder deskundige begeleiding van Hugo Riemis en zijn team leer je de kneepjes van het vak. Op het einde van het cursusjaar neem je de sterrenhemel in het vizier met je zelfgebouwd instrument. Klinkt goed, toch?

WGAS: If you can’t sleep in it, it’s not a real telescope

If you can't sleep in it, it's not a real telescope... deze uitspraak van telescoopbouwer John Dobson is zeker van toepassing op de zelfgemaakte 24” f/3.7 Truss Dobson van André Heijkoop. André heeft in het verleden al menige telescopen gebouwd, maar de constructie van deze enorme kijker was toch een ander pak mouwen. Het werd een verhaal met veel wijze lessen van vallen en opstaan. André brengt zijn 60 cm kijker mee naar Urania, dus als de weergoden het toelaten kunnen we er misschien een blik doorwerpen. Laten we alvast duimen.

WGAS: Zin of onzin van zelfbouw

Vroeger waren telescopen zeer duur. Wie genoeg licht wou vangen, was bijna verplicht om zelf een telescoop te bouwen. Anno 2012 liggen de prijzen van telescopen - dankzij de massaproductie in vooral China - lager dan ooit. Waarom zou je dan nog zelf een telescoop maken? Jean-Pierre Grootaerd en Guy Wauters wegen de voor- en nadelen tegen elkaar af. Beiden zorgden de laatste jaren voor een kleine 'revival' in de Vlaamse zelfbouw. Vooral de resultaten van hun schoolprojecten verdient alle lof.

Eindwerken scholen: bouw je eigen telescoop!

Ook voor het nieuwe schooljaar 2012-2013 organiseert de werkgroep Kijkerbouw van de Volkssterrenwacht Armand Pien (VSRUG) in samenwerking met de Vakgroep Fysica en Sterrenkunde van de UGent (en de collega's van de andere volkssterrenwachten) het project 'KIJKERBOUW OP SCHOOL'.