kosmologie

Nieuwe waarnemingen zijn het erover eens dat het heelal 13,77 miljard jaar oud is

Het oudste licht in het heelal is dat van de kosmische microgolfachtergrond (CMB). Dit licht werd gevormd toen de dichte materie aan het begin van het universum uiteindelijk voldoende afkoelde om transparant te worden. Het heeft miljarden jaren gereisd om ons te bereiken, zich uitstrekkend van een feloranje gloed tot koele, onzichtbare microgolven. Het is natuurlijk een uitstekende bron om de geschiedenis en uitdijing van de kosmos te begrijpen.

Hoe snel groeit het heelal? Een nieuwe meting van de hubbleconstante maakt deze kwestie alsmaar meer verwarrend.

De twee belangrijkste methoden voor het meten van de uitdijingssnelheid van het heelal geven waarden die 9 procent van elkaar verschillen. Een groep sterrenkundigen heeft nu een nieuwe, onafhankelijke methode bedacht. Die had ons moeten helpen beslissen welke van de twee originele methoden juist is. Maar in plaats daarvan rolt er uit deze berekening een geheel nieuw getal voor de versnelling van de uitdijing – wat de boel er alleen maar eigenaardiger op maakt.

WGAS: De Tijd volgens Einstein

Volgens Einsteins speciale relativiteitstheorie leven we in een vierdimensionaal blok-universum. Net zoals het verhaal van een film - begin, midden én einde - vastligt op de filmrol, zo ook ligt de volledige geschiedenis van het Universum - verleden, heden én toekomst - bevroren in dit blok-universum. Gebeurtenissen uit het verleden zijn niet voor eeuwig verdwenen maar liggen in een ander deel van de ruimtetijd. Ook de toekomst, en al wat ze voor ons in petto heeft, bestaat reeds! Einstein ontdekte ook dat de tijd relatief is.

WGAS: Materie-antimaterie en de Big Bang

De Big Bang... het ontstaan van het Heelal... Maar was er wel een explosie? En hoe is ons huidige Heelal daar dan uit voortgekomen? Waarom is er meer materie dan antimaterie in het Heelal, of ook 'waarom zijn wij er', en waarom is het Heelal niet gewoon leeg? Kernfysicus Nathal Severijns loodst ons langs deze vragen via een discussie over de beginperiode van het Heelal op basis van onze kennis van de basisdeeltjes en de vier basiskrachten in het Heelal, en geeft waar mogelijk een antwoord.

WGAS: Het geheim van de kosmologie ontrafeld

In 1610 markeert Galileo Galileï met zijn Siderius Nuncius het begin van de moderne astronomie. Vier eeuwen later geeft wetenschapsfilosoof Gustaaf C. Cornelis in zijn boek "Het geheim van de kosmologie ontrafeld" een stand van zaken. Hij brengt een historische ontdekkingsreis naar enkele sleutelpassages van de kosmologie waarin populaire misvattingen worden rechtgezet en de rol van de wiskunde aangetoond. Heel wat vragen passeren de revue: Hoe komen sterren tot ontwikkeling? Waar komen de elementen vandaan? Waarom is de Aarde rond? Waarom werd Galileï door het Vaticaan veroordeeld?