22/11/2019 by Jef De Wit
Mercurius is de moeilijkst waarneembare planeet van ons zonnestelsel. Ze zit altijd dicht bij de zon en is slechts een tiental dagen per jaar gunstig geplaatst, maar dan altijd in de schemering en laag aan de horizon. Veel waarnemers hebben daarom Mercurius nog nooit gezien. Echter, als de planeet voor de zon schuift, is ze relatief gemakkelijk te detecteren als een klein zwart schijfje. De vorige Mercuriusovergang was in 2016. Maar op maandag 11 november deed de kleine rakker het weer… Het hoeft dan ook niet te verbazen dat de meeste leden van WGAS (Werkgroep Algemene Sterrenkunde) deze datum in het vet in hun agenda hadden aangeduid. Immers, de volgende transit is pas in 2032!
03/11/2019 by Jef De Wit
Het gebeurt maar zelden dat de binnenplaneten voor de zon schuiven. De volgende Venusovergang halen we zeker niet meer... die is pas over 100 jaar. Mercuriusovergangen zijn gelukkig iets frequenter. Op 11 november (een vakantiedag!) is het zover. Eerst presenteren WGAS-leden kort hun waarnemingen van vorige Mercuriustransits (zoals die van 2016). Daarna bespreekt Jef De Wit strategieën om deze editie onder de beste omstandigheden (visueel) te kunnen waarnemen. Sven De Deyne, co-voorzitter van de werkgroep Astrofotografie, legt uit hoe je dit fenomeen digitaal kan vereeuwigen.
23/05/2015 by Matti Agemans
In 2004 lanceerde NASA de MErcury, Surface, Space, ENvironment, GEochemistry and Ranging (MESSENGER) sonde om de kleinste planeet uit ons zonnestelsel te gaan bestuderen. De sonde vloog ruim zes en een half jaar door de ruimte om zich op 8 maart 2011 in een baan om Mercurius te manoeuvreren. Vandaag zal de ruimtesonde door een gebrek aan brandstof haar missie beëindigen en neerstorten op de voor ons onzichtbare zijde van Mercurius.
29/05/2013 by Didier Van Hellemont
Deze avond kan je - bij helder weer - na zonsondergang drie planeten waarnemen: Mercurius, Venus en Jupiter. Het kaartje hieronder toont de stand van de drie planeten rond 22h40m lokale tijd; op dat moment is het nog aan het schemeren. Een vrij uitzicht op de noordwestelijke horizon is noodzakelijk. Gebruik eventueel een verrekijker om de planeten op te zoeken, en probeer nadien met het blote oog.
08/12/2012 by Didier Van Hellemont
17/08/2012 by Frederik Bové
Mercurius bereikt zijn grootste westelijke elongatie tov de zon op 16/8: de planeet is tussen 12/8 en 27/8 te zien in de ochtendschemering, laag boven de oostelijke horizon in het sterrenbeeld Kreeft.