09/12/2021 by Matti Agemans
UPDATE 9/12: via space.com meldt Dr. Ye Quanzhi (Universiteit Maryland) dat de komeet wel eens op het punt zou kunnen staan om uit elkaar te vallen.
In de maand december wordt de komeet C/2021 A1 (Leonard) wellicht de komeet van het jaar 2021. Hij bereikt zijn dichtste punt tot de aarde - een slordige 35 miljoen kilometer - op 12 december. De komeet is dan zichtbaar laag boven de oostelijke horizon net voor zonsopgang. Vervolgens raast de komeet verder met een snelheid van meer dan 150 000 km/h richting perihelium. De komeet bereikt het dichtste punt tot de zon op 3 januari en zwiept dan op een afstand van 90 miljoen kilometer voorbij onze moederster.
15/07/2020 by Alain Geenrits
Update 12 juli: De komeet is nu al 's avonds te zien. Profiteer van de heldere nachten de komende dagen! Kijk rond 23h in het noorden laag aan de horizon met een verrekijker! Je kan dan tot 2-3h 's morgens genieten van dit spectakel!
15/04/2020 by Koen Geukens
Een maand geleden, half maart, verscheen in de pers een artikel over een komeet die snel aan helderheid won. Ze zou wel eens zo helder kunnen worden dat ze in mei met het blote oog zichtbaar zou zijn. De verwachtingen waren hooggespannen, want het is al veel jaren geleden dat we nog eens een spectaculaire komeet konden waarnemen. Half maart echter begon in België de crisis rond het Covid-19-virus. Alle aandacht van de media ging dan ook, terecht, naar de problemen met de volksgezondheid en de problemen door de lockdown voor economie en samenleving. Er was dan ook nauwelijks belangstelling voor dit object. En intussen gaat het heel wat minder goed met deze komeet, zoals werd meegedeeld op deze webpagina’s op 7 april.
07/12/2018 by Jona Gladines
Sinds begin december is komeet 46P/Wirtanen reeds zichtbaar met telescopen en verrekijkers. Maar deze kortperiodieke komeet zou dit jaar wel eens een mooie verschijning aan de hemel kunnen worden. 46P Wirtanen heeft een periode van slechts 5,4 jaar. Dit jaar passeert de komeet in het perihelium op 12 december. Dat is op 1,06 Astronomische eenheden oftewel 159 miljoen kilometer van de Zon. Op dat moment bevindt de komeet zich op ongeveer 0,08AE of 12 miljoen kilometer van de Aarde.
24/10/2014 by Matti Agemans
Nu zondag zal de komeet Siding Spring (C/2013 A1) op een afstand van slechts 140 000 kilometer voorbij de planeet Mars suizen. De gemiddelde afstand van de aarde tot de maan bedraagt 385 000 km, m.a.w. de komeet nadert Mars op een afstand die bijna 3 keer zo dicht is! Voor deze unieke gelegenheid zal het alledaagse onderzoek van de vele ruimtetuigen op en rond Mars voor even stilgelegd worden en zullen ze de voorbijrazende komeet met argusogen gaan bekijken. De unieke data die daarbij verzamelt kan worden, is voor wetenschappers wederom een sterrenkundig hoogstandje.
30/09/2014 by Matti Agemans
Na een reis van 10 jaar bereikte de ESA-sonde Rosetta op 6 augustus de komeet 67P alias Churyumov-Gerasimenko. Met Rosetta vliegt een lander’ (“Philae”) mee die zich moet vastmaken aan de kop van de komeet. Op 15 september koos de ESA één hoofdlandingsgebied en één reserve zone. De landing op site J is gepland op 11 november. Die datum wordt tegen 26 september definitief vastgelegd. Op 14 oktober volgt dan een uitgebreide analyse en de beslissing om te landen of niet.
03/12/2013 by Didier Van Hellemont
Zoals te verwachten was na de waarnemingen van vrijdagavond en zaterdag door de zonnetelescopen, is komeet ISON bijna helemaal uitgedoofd. Duitse wetenschappers meldden dat de stof- en gasproductie uit de kern reeds enkele uren na de periheliumpassage is gestopt. Momenteel zijn er nog geen waarnemingen bekend van ISON van op aarde na de periheliumpassage, en het is de vraag of dit nog zal lukken nu de komeet zo snel verzwakt.
03/12/2013 by Didier Van Hellemont
Na de periheliumpassage van ISON was er grote onduidelijkheid: eerst verklaarde men de komeet voor dood, en dan verscheen hij terug in het beeldveld van de zonnetelescopen. De laatste uren is de helderheid afgenomen, en lijkt er weinig activiteit te zijn. Dat zou kunnen betekenen dat ISON aan het uitdoven is... maar het zou niet verwonderlijk zijn dat de komeet ons een laatste keer verrast.
02/12/2013 by Didier Van Hellemont
update 06h15: Op nieuwe beelden is er terug iets te zien van de komeet ISON, waarschijnlijk enkel grote stukken?, zie beelden van de LASCO-3 camera.
update 22h15: De komeet is er nog ! Op de laatste beelden van de LASCO-2 camera is denkelijk te zien hoe er een spoor zichtbaar is, echter zonder echte nucleus.
update 20h15: Op de eerste beelden van SDO is niets te zien van ISON, zelfs geen brokstukken ...
Update 19h45: Op de laatste foto's van ISON door de camera's van SOHO is de kern niet meer duidelijk te zien, het zou kunnen dat de komeet is opgesplitst. Het is nu wachten op de beelden van SDO (Solar Dynamics Observatory) om te weten wat er is gebeurd.
Pages