weer

Heldere “UFO” tijdens ODD blijkt weerballon

Afgelopen zaterdag 14 september tijdens de opendeurdagen van Urania was een opvallend helder object zichtbaar aan de hemel. Aanvankelijk werd gedacht aan een weerballon. Verklaringen van het KMI en het Nederlandse KNMI, dat het onmogelijk één van hen zou kunnen geweest zijn, zorgden echter lange tijd voor twijfel. Nu blijkt het dus toch om een onderzoeksballon te gaan van Ierse afkomst.

Mammatus voorbode voor hevig stormweer?

Mammatus of kortweg mamma is een buidelvormige uitstulping aan de basis van een wolk. Ze komen vaak voor bij cumulonimbus (donderwolken). Door hun associatie met donderwolken worden ze gezien als een voorbode van hevig stormweer, maar ze ontstaan evengoed ook erna of bij meer onschuldige wolkensoorten.

Zo werkt bliksem!

Elke minuut zijn er duizenden bliksemschichten te zien op aarde. Benjamin Franklin toonde in 1752 met zijn fameuze “vliegerexperiment” aan dat bliksem elektriciteit is. Bliksemstormen worden veroorzaakt door snel stijgende warme lucht en snel dalende koude lucht. Door de botsing van deze 2 luchtlagen botsen de waterdruppels uit de warme luchtlaag continue met de ijskristallen uit de koude luchtlaag. De wrijving tussen de beide veroorzaakt statische elektriciteit in wolken.

WGAS: Weermodellen op het internet, een handleiding

Er zijn enorm veel weers"voorspellings"sites. De meesten zijn echter zeer grofmazig en gebaseerd op oude simulaties. Ze slaan dan ook regelmatig de bal behoorlijk mis. Alexis Cousein wijst ons de weg op het internet. Als je niet op lange tijdshorizonten kijkt, kan je beter gebruik maken van kaartjes die door de lokale meteorologische diensten worden geproduceerd. Meestal zijn die fijnmaziger en betrouwbaarder. Maar je hebt vaak maar resultaten op 24u of 36u, soms 48u. Voor de iets langere termijn (een paar dagen vooruit) kan je dan weer terecht bij "intermediaire" simulaties.

WGAS: Joepie, het is bewolkt

Met de grijze nachten in aantocht vergaren menige telescopen een dikke stoflaag. Toch zijn de zomermaanden geen excuus om je blik niet naar de hemel te richten. En voor één keer is het zelfs niet erg dat het bewolkt is! René Poriau van de werkgroep Weerkunde trakteert WGAS op een avond over wolken. Wat zijn wolken? Hoe ontstaan ze? Welke soorten zijn er? Hoe herken je wolken? Welke komen veel voor? Welke zijn zeldzaam? Voorspellen ze het weer? Kleed je alvast niet te fris aan want we gaan - uitgezonderd bij regen - ook buiten op wolkenjacht.