meteorieten

WGAS: Op zoek naar stenen uit de ruimte! (ONLINE)

Op geregelde tijdstippen verschijnen er vuurbollen aan de hemel. Soms dringt er één zo diep door in onze atmosfeer dat er restanten overblijven op aarde. A.d.h.v. foto’s worden dan metingen en berekeningen gemaakt waar een mooi strooiveld uitrolt. Dat is het moment dat je het veld in kunt mits de nodige voorbereidingen. In deze presentatie wordt duidelijk wat hier allemaal aan vooraf gaat. Van allsky foto tot mogelijke meteorietval en alles wat er tussen komt... Onze gastheer voor deze avond is ervaringsdeskundige Jean-Marie Biets. En wie weet, vind jij ook ooit een meteoriet!

Tentoonstelling over meteorieten in Parijs

In Parijs loopt tot 6 januari 2019 een mooie tentoonstelling over meteorieten. Deze vindt plaats in de Jardin des Plantes in het gebouw van de Grande Galerie de l’Evolution. Verschillende aspecten van meteorieten worden hierbij belicht (geschiedenis, ontstaan, ongevallen, …). De tentoonstelling is rijk aan een hele collectie meteorieten, sommige wereldbekend, sommige voor de eerste keer te zien in Europa. Reken op twee uur om deze tentoonstelling grondig te bezoeken.

Seminarie Werkgroep Meteoren: Meteorieten

Doorheen de tijd is onze Aarde al verschillende keren getroffen door meteorieten. Maar hoe werden deze buitenaardse stenen gevormd? Vanwaar zijn ze afkomstig? En welke structuur of samenstelling hebben zij?

Wil je meer weten over deze objecten? Kom dan zeker naar dit seminarie! Marc Gyssens is al vele jaren gepassioneerd in deze materie en de ideale persoon om deze vragen te beantwoorden!

Het seminarie gaat door op vrijdag 9 maart in de multifunctionele zaal op Urania en start om 20u15. Het einde wordt voorzien omstreeks 22 uur.

Seminarie Werkgroep Meteoren: Meteorieten

Doorheen de tijd is onze Aarde al verschillende keren getroffen door meteorieten. Maar hoe worden deze buitenaardse stenen gevormd? Vanwaar zijn ze afkomstig? En welke structuur of samenstelling hebben zij?
Marc Gyssens is al vele jaren gepassioneerd in deze materie en de ideale persoon om deze vragen te beantwoorden.

WGAS: Meteorieten, boodschappers uit de ruimte

Monsters verzamelen van andere objecten in ons zonnestelsel om door studie daarvan een beter begrip van die objecten te krijgen, is niet alleen een technisch complexe aangelegenheid, maar vooral ook zeer duur. Gelukkig krijgen we dergelijke monsters ook gratis en voor niets, onder de vorm van meteorieten. We proberen orde in de chaos te krijgen door meteorieten te klasseren,  en te begrijpen waar ze vandaan komen. Vervolgens proberen we types van meteorieten te associëren met kandidaat-moederlichamen.

Opendeurdagen Urania van 13 tot 15 september 2013

Planetoïden en Kometen, dat is het centrale thema van de opendeurdagen van Volkssterrenwacht Urania van vrijdag 13 tot en met zondag 15 september. Via een thematentoonstelling en voordrachten besteden we aandacht aan Planetoïden en Kometen. Dit naar aanleiding van de inslag van een kleine Planetoïde in Rusland op 15 februari 2013 en de komst van de heldere komeet ISON in het najaar van 2013.

Impact van meteorieten

In ons zonnestelsel bevinden zich talloze fragmenten van kometen en planetoïden die alle banen rond de zon beschrijven, waarvan een deel de aardbaan kruisen. Deze fragmenten noemen we meteoroïden. Als een meteoroïde de aardbaan kruist precies op het ogenblik dat de aarde zich op die plek op haar baan bevindt, "botst" de meteoroïde met de aarde.

UPDATE: 950 gewonden bij inslag meteoriet in Rusland

Verschillende nieuwsmedia rapporteren een meteorietenregen in Rusland. Onder andere persagentschap Reuters meldt dat er een meteoriet in het Russsische luchtruim te zien was. Bewoners van de stad Chelyabinsk hoorden een explosie en zagen een helder licht. Bij dit voorval zouden er 150 gewonden zijn gevallen, o.a. door kapotgesprongen ramen.