buitenaards leven

Op zoek naar buitenaards leven - door exploderende sterren in de gaten te houden

In een nieuwe studie gebruikte Yale-undergrad Andy Nilipour supernova's om de zoektocht naar buitenaardse buitenaardse beschavingen te beperken.

Geavanceerde buitenaardse wezens zouden binnenkort het leven op aarde kunnen ontdekken

Nieuw onderzoek suggereert dat buitenaardse wezens op nabijgelegen sterren de aarde kunnen detecteren via radiosignalen die van onze planeet zijn gelekt.

Op zoek naar leven met ruimtestof

Wetenschappers stellen een manier voor om naar buitenaards leven te zoeken met behulp van kleine stofdeeltjes afkomstig van andere werelden.

Planeten van dubbelsterren zijn de doelen in de zoektocht naar buitenaards leven

Planetaire systemen rond sterren ter grootte van onze zon zijn voor de hand liggende doelen voor astronomen die buitenaardse levensvormen proberen te lokaliseren, en bijna elke tweede ster in die categorie is een dubbelster - twee sterren die door zwaartekracht aan elkaar zijn gebonden. Nieuw onderzoek van Denemarken en de Universiteit van Michigan geeft aan dat planetenstelsels op een heel andere manier worden gevormd rond dubbelsterren dan rond afzonderlijke sterren zoals de zon.

Is de Melkweg een kosmisch kerkhof van uitgestorven beschavingen?

Misschien is het tijd om te zoeken naar buitenaardse beschavingen die in een ver verleden bestonden?

Een nieuw onderzoeksartikel gepubliceerd op arXiv.org presenteert een interessante statistische modellering over het ontstaan en weer verdwijnen van intelligent leven in onze Melkweg door de tijd heen.

Doorbraak helpt de zoektocht naar intelligent leven in de Melkweg te verkleinen

Een analytische doorbraak die onze kansen op het vinden van buitenaards leven in onze melkweg aanzienlijk zou kunnen vergroten, is ontdekt door een team van de Universiteit van Manchester.

Een verrassend aantal exoplaneten kan leven omvatten

Ons zonnestelsel heeft één bewoonbare planeet: de aarde. Een nieuwe studie toont aan dat andere sterren wel zeven aardachtige planeten zouden kunnen hebben in afwezigheid van een gasreus als Jupiter.

WGAS: Fermiparadox (ONLINE)

“Waar zijn ze dan?” Dat is allicht de meest bondige formulering van de Fermiparadox: gezien de leeftijd van de Melkweg, zouden buitenaardse wezens al lang bij ons op de stoep moeten staan. Maar dus blijkbaar niet! De Fermiparadox, vernoemd naar fysicus Enrico Fermi die de bovenstaande vraag stelde in de jaren 50, vormt de meest fascinerende en veelzijdige uitdaging voor de hedendaagse astronomie en exobiologie, evenals de zoektocht naar buitenaards intelligent leven. Maar ook zijn er mogelijks verontrustende kantjes voor de toekomst van de mensheid zelf.

Complex leven mogelijk zeldzamer dan gedacht

Volgens theoretisch onderzoek van biogeochemici van de Universiteit van Californië in Riverside zijn complexe ecosystemen in het heelal waarschijnlijk zeldzamer dan tot nu toe werd gedacht. Doorgaans wordt aangenomen dat er op een planeet complexe levensvormen kunnen voorkomen wanneer die planeet zich in de zogeheten bewoonbare zone van zijn moederster bevindt - het gebied waar de oppervlaktetemperatuur geschikt is voor het bestaan van vloeibaar water.

Tabby's ster: collega's uit Ieper helpen de NASA "alien-theorie" te weerleggen

Tabby's ster is een van de meest mysterieuze objecten in het heelal die we kennen. De ster kent ongewone verminderingen in helderheid, en dat heeft geleid tot heel wat speculatie over wat de oorzaak daarvan wel zou kunnen zijn. Zo is er geopperd dat buitenaardse wezens misschien wel mega-structuren rond de ster gebouwd hebben om haar energie op te vangen. Die theorie heeft nu een lelijke knauw gekregen, dankzij de samenwerking van de NASA met de West-Vlaamse volkssterrenwacht AstroLAB IRIS uit Ieper. Een onregelmatige ring van stof rond de ster lijkt nu een veel betere verklaring.

Pages