14/08/2023 by Koen Geukens
Met zijn gevoelige infraroodcamera's en hoge resolutie spectrometer onthult de James Webb Space Telescope (JWST) nieuwe geheimen over de Galileïsche satellieten van Jupiter, met name Ganymedes, de grootste maan, en Io, de meest vulkanisch actieve.
13/04/2023 by Koen Geukens
ESA's Jupitersonde JUICE moest op donderdag 13 april gelanceerd worden maar het weer zorgde op het laatste moment voor een dag uitstel. Vrijdag 14 april proberen we opnieuw met een livestream.
19/09/2022 by Koen Geukens
De nieuwste beelden van Jupiter van de James Webb Space Telescope (JWST) zijn verbluffend. De op 27 juli 2022 vastgelegde infraroodbeelden — kunstmatig gekleurd om specifieke kenmerken te laten opvallen — tonen fijn filigraan langs de randen van de gekleurde banden en rond de Grote Rode Vlek en bieden ook een ongekend zicht op de aurora's boven de noord- en zuidpool.
08/08/2022 by Koen Geukens
Jupiter zou – omdat hij groter is – grotere en meer spectaculaire ringen moeten hebben dan Saturnus. Maar nieuw UC Riverside-onderzoek toont aan dat de massieve manen van Jupiter voorkomen dat dergelijke ringen er de nachtelijke hemel verlichten.
23/07/2021 by Koen Geukens
Planetaire astronomen combineerden metingen van NASA's Juno-ruimtevaartuig (in een baan om Jupiter) met gegevens van de in een baan om de aarde draaiende XMM-Newton-missie van ESA (European Space Agency) om een 40 jaar oud mysterie op te lossen over de oorsprong van Jupiters ongewone röntgenaurora's. Voor het eerst hebben ze het hele mechanisme aan het werk gezien: de elektrisch geladen atomen, of ionen, die verantwoordelijk zijn voor de röntgenstralen, "surfen" langs elektromagnetische golven in het magnetische veld van Jupiter naar beneden in de atmosfeer van de gasreus.
13/11/2020 by Koen Geukens
Een uniek en opwindend detail van deze nieuwe momentopname verschijnt op het midden van de noordelijke breedtegraden als een heldere, witte, uitgestrekte storm welke een snelheid heeft van 560 kilometer per uur. Deze enkele pluim barstte op 18 augustus 2020 los en sindsdien is er nog een verschenen.
29/08/2019 by Koen Geukens
Met een ’normale’ telescoop, zoals de Hubble-ruimtetelescoop, kunnen prachtige opnamen van Jupiter worden gemaakt. Maar die laten alleen de buitenkant van de planeet zien: de bovenkant van zijn wolkendek. Om meer te weten te komen over wat zich daaronder afspeelt, hebben astronomen de ALMA-telescoop op Jupiter gericht.
25/03/2019 by Hilde Willemsen
Jupiter is vanaf de zon gezien de vijfde en tevens grootste planeet van ons zonnestelsel. Net als Saturnus is Jupiter een gasreus, hij beschikt dus niet over een vast oppervlak. Zoals de aardse planeten terrestrische planeten genoemd worden, worden gasreuzen ook wel Joviaanse planeten genoemd. Deze naam is afkomstig van het Latijnse Iovis, de genitief van de naam Jupiter. Joviaans betekent vrij vertaald Jupiterachtig of van Jupiter. De planeet is naar de Romeinse oppergod Jupiter vernoemd.
10/11/2017 by Matti Agemans
Maandagochtend (13 nov.) zullen Jupiter & Venus samen aan de hemel te zien zijn, maar laag aan de horizon.
De hoofdrolspelers van deze samenstand zijn de 2 helderste planeten, Venus & Jupiter, maar alleen Venus is momenteel zichtbaar in de ochtendhemel. Het is dan ook een opvallende verschijning die al sinds het begin van april de ochtendhemel domineert.
14/06/2017 by Matti Agemans
De vroege resultaten van NASA’s Juno missie naar Jupiter, de grootste planeet in het zonnestelsel, tonen een nog complexere en turbulente wereld dan voorheen gedacht. Cyclonen op de polen zo groot als de Aarde, stormen die diep tot in het hart van de planeet reiken en een geweldig krachtig magnetisch veld, Jupiter laat duidelijk zien waarom hij de koning der planeten mag genoemd worden.
Pages