Curiosity

WGAS: Curiosity, het hoe en het waarom

The Curiosity werd gelanceerd op 26 november 2011 met de opdracht het uitvoeren van een gedetailleerde geologisch, mineralogisch en geochemisch onderzoek op Mars. Tijdens de voordracht gaat Dirk Van Mechelen dieper in op de doelstelling van de missie, de selectie van de landingsplaats, de uitrusting en de werking van de meetinstrumenten en enkele resultaten. Hij besteedt ook aandacht aan het logische vervolg van Curiosity: de opdracht en uitrusting van de InSight missie.

Mars Rover Curiosity toont prachtige beelden van Murray Buttes

Op Mars rijdt Mars Scientific Laboratory, alias Curiosity, vrolijk verder de bergwand op van Mount Sharp (Aeolis Mons) en verlaat de rotspartijen die de vluchtleiding "Murray Buttes" heeft genoemd, naar een prominent Mars-deskundige.

Curiosity heeft van de "Murray Buttes" enkele spectaculaire foto’s doorgestuurd. De rotspartijen (“mesa’s of tafelbergen) en steile rotswanden tonen de lagen afzettingsgesteenten waaruit ze zijn ontstaan, waarna de wind ze heeft uitgesleten en afgeknaagd.

Curiosity een beetje narcistisch

De Mars-robot Curiosity van de NASA heeft het jaar ingezet met een "selfie".

Op 19 januari (of Sol 1.228 = aantal Mars-dagen sinds de landing) maakte Curiosity deze foto van zichzelf bij het duin Namib. De robot maakte 57 individuele opnames van zichzelf die op aarde werden samengevoegd tot één “selfie”.  Om een idee te krijgen van de schaal: de wielen van Curiosity hebben een diameter van 50 cm.

Lekkend ruimtepak en nieuwsgierige robot

Voor de tweede keer heeft een astronaut van het International Space Station tijdens een ruimtewandeling (“EVA” of Extra Vehicular Activity” in het jargon) overtollig water in zijn helm gekregen. De ruimtewandeling moest daardoor voortijdig worden afgebroken. Het belangrijkste werk aan de buitenkant van het ISS was toen wel al uitgevoerd. Dit keer overkwam het NASA-astronaut Tim Kopra. Intussen rolt op Mars de NASA robot Curiosity (geland in de zomer van 2012) over de heuvels aan de voet van Mount Sharp. De laatste dagen onderzocht de robot een duin.

Ruimtevaartnieuws: is er leven op Mars (geweest)?

Curiosity

Op een bijeenkomst van geologen in San Fransisco, midden december, heeft de NASA laten weten dat de Mars-robot Curiosity organische molecules en een piek van methaangas heeft vastgesteld.

De organische moleculen van Curiosity blijken verbindingen te zijn van koolstof met chloor. Zeker geen molculen die een biologische oorsprong hebben.

Ruimtevaart mei 2014

Op 5 mei of Sol 621 boorde de NASA Mars-robot Curiosity voor het eerst in meer dan een jaar een gaatje in een Mars-rots om materiaal te verzamelen voor chemische analyse. De kleur van het fijngemalen gesteente is in elk geval duidelijk donkerder dan van dat op de eerste boorplek. Verdere resultaten zullen wel enkele weken op zich laten wachten. In de eerste plaats zoeken de experts naar informatie over de vorming van de gesteenten van “Windjana” dat in een bedding ligt van wat - vermoedelijke – een uitgedroogd meer is.

Ruimtevaart april 2014

De Europese Ruimtevaart Organisatie, de ESA, lanceerde op 3 april met succes de Sentinel-1A kunstmaan, de eerste in een reeks onder de overkoepelende naam “Copernicus”. Sentinel-1A is een radar-satelliet en kan doorheen de wolken en ‘s nachts opnames maken van de aarde. Op Mars is de robot-jeep Curiosity van de NASA overgeschakeld van “rijden” naar “wetenschappelijk onderzoek” van de bodem. Op 2 april (dat is de 589 ste SOL of “Mars-dag”) kwam de robot aan bij “Kimberley”. Sinds de landing op 6 august 2012 heeft de robot precies 6,1 km gereden. Kimberley wordt de komende weken grondig onderzocht. Pas daarna rijdt Curiosity verder in de richting van de voet Mount Sharp. En die goeie, ouwe, taaie robot-jeep Opportunity vierde op 25 januari 2014 zijn tiende verjaardag op Mars. De bouwers hadden gemikt op een levensduur van 3 maanden, dat is iets langer geworden... Maar in het ontwerp van NASA-budget is geen geld meer uitgetrokken om de robot verder te laten werken vanaf 1 oktober.

Ruimtevaart januari 2014

De Chinese maanrobot Yutu (zeg “joe-toe”) heeft zware problemen na zijn tweede maannacht. De vluchtleiding krijgt signalen binnen van Yutu, maar de robot werkt niet normaal al geeft de vluchtleiding de hoop nog niet op en hoopt dat het euvel kan hersteld worden. De ESA-sonde Rosetta is op 20 januari automatisch weer actief geworden na een winterslaap van 31 maanden. Rosetta maakt zich nu klaar voor haar ontmoeting met de komeet 67P/Churyumov–Gerasimenko. Op 25 januari was het tien jaar geleden dat de robot-jeep Opportunity van de NASA op Mars landde. En Opportunity – ontworpen om drie maand te functioneren – doet “het” nog altijd. In oktober 2013 bereikte Opportunity “Solander Point” waar het nu wetenschappelijk actief is en overwintert.

Ruimtevaart juli 2013

Tijdens zijn tweede ruimtewandeling op 16 juli ging bij de Italiaanse ESA-astronaut Luca Parmitano naar schatting 1,5 liter water rond zweven in zijn ruimtepak. De ruimtewandeling werd voortijdig afgeblazen. Toen Parmitano weer de luchtsluis van het ISS bereikte, kon hij niet meer spreken en hoorde ook niks meer. Mogelijk lekte de koeling van zijn ruimtepak.

De nieuwe, zware raket van de NASA, het “Space Launch System” oftewel SLS, voor vrachten van 70 tot 130 ton, zal waarschijnlijk meer kosten dan de shuttle!. Het Amerikaanse webtijdschrift “Space Review” komt tot de conclusie dat de NASA met de huidige budgetten het SLS wel kan bouwen, maar niet het materiaal om naar de maan, een planetoïde of Mars te vliegen. Of omgekeerd.

Ruimtevaart juni 2013

Op 11 juni bracht de Chinese Shenzhou 10 (de vijfde bemande vlucht van de Chinezen) twee mannen en één vrouw (allemaal militairen) naar het al even Chinese ruimtelab Tiangong 1. Ze blijven 15 dagen in de ruimte (waarvan 12 in het ruimtelab), de langste bemande vlucht van de Chinezen tot nu toe. Na de terugkeer van de huidige bemanning is de rol van Tiangong 1 uitgespeeld en zal het boven de Stille Oceaan opbranden. In het Internationale Ruimtestation, ISS, is de bemanning einde mei weer opgevoerd naar zes koppen, door onder meer de aankomst van een Italiaans ESA-astronaut, Luca Parmitano, de eerste van de nieuwe lichting ESA-astronauten.

Pages