Astroreis naar Nederland
Met Urania naar astronomisch Nederland!
Van dinsdag 23 tot en met zaterdag 27 mei 2023 gaan we op reis naar onze noorderburen. Tijdens deze vijfdaagse bezoeken we o.a. het Louwman Antieke Telescopen Museum, het Eise Eisinga Planetarium in Franeker, de Radiosynthese telescopen van Dwingeloo en de Sonnenborgh Sterrenwacht in Utrecht. Op de Universiteit van Amsterdam maken we kennis met het sterrenkundig onderzoek van het Anton Pannekoek Instituut en bij de Volkssterrenwacht Mercurius ontmoeten we collega's amateur astronomen.
Tussendoor maken we ook kennis met enkele historische steden als Delft, Naarden en Leeuwarden.
Programma
Dinsdag 23 Mei (koffiestop/lunch/diner)
Vertrek met de bus rond 7h30 aan Urania (mogelijkheid om uw auto achter te laten op de parking achter de kerk). Na een korte stop voor koffie en koffiekoek komen we rond 10h30 aan in Delft waar we onder begeleiding van onze gids een stadswandeling maken. Delft, de stad waar Willem van Oranje werd vermoord, straalt Hollandse historie uit. In de Nieuwe Kerk ligt bijna de volledige dynastie van de Oranje-Nassau’s begraven en Delft is tevens de stad van Johannes Vermeer.
Vanuit Delft rijden we naar het Louwman museum in Wassenaar bij Den Haag waar we gaan lunchen. Nadien bezoeken we in twee groepen afwisselend het Louwman automuseum (vrij bezoek) en de Louwman collectie historische telescopen (met gids). Beide musea bezitten – ieder op hun gebied – unieke stukken. De telescopencollectie bevat meer dan 300 instrumenten, met o.a. een door Christaan Huygens in 1656 zelf geslepen lens (het jaar dat hij de ringen van Saturnus ontdekte).
Na deze boeiende museumbezoeken gaat het naar Mijdrecht voor diner en overnachting.
Woensdag 24 Mei (ontbijt/diner)
In de voormiddag bezoeken we Naarden, een van de best bewaarde vestingsteden in Europa en vooral beroemd om zijn bijzondere en goed bewaard gebleven stervorm. De vesting heeft zes bastions, een dubbele omwalling en dubbele grachtengordel en is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Voldoende vrije tijd om de stad te verkennen en te wandelen over de verdedigingswerken. Vrije lunch in Naarden.
Dan is het terug tijd voor astronomie: in de namiddag worden we verwacht op de Amsterdamse Universiteit in het Anton Pannekoek Instituut. De Nederlandse astronoom Anton Pannekoek, bekend om zijn onderzoek van de Melkweg en de evolutie van sterren, was zowat de grondlegger van de astrofysica in Nederland. We maken er kennis met het wetenschappelijk onderzoek dat er momenteel wordt verricht. Na dit bezoek staat ons een lange busrit te wachten naar ons hotel in Harlingen. En daarmee zijn we in Friesland aanbeland.
Donderdag 25 Mei (ontbijt, diner)
Deze voormiddag bezoeken we het oudste werkende planetarium ter wereld: Het Eise Eisinga Planetarium in Franeker, gebouwd tussen 1774 en 1781. Aangedreven door een slinger geeft het astronomisch uurwerk sinds de voltooiing in 1781 de actuele positie van de planeten aan via een plafondwijzerplaat. Na het bezoek aan dit wonderlijke planetarium is er vrije tijd om Franeker te verkennen en te lunchen.
In de namiddag bezoeken we de hoofdstad van Friesland, Leeuwarden (of ‘Ljouwert’ in het Fries). Een stad waarvan de geschiedenis teruggaat tot in de Romeinse tijd. In de middeleeuwen was de stad twee eeuwen lang de residentie van de Nassau’s. Startend aan de scheve Oldenhove toren, maken we met onze gids een wandeling langs een aantal bezienswaardigheden en we sluiten af met een rondvaart door de stad in een ‘praam’, een bootje met platte bodem voor gebruik op de binnenwateren. Daarna vertrekken we naar ons volgende hotel in Assen.
Vrijdag 26 Mei (ontbijt, lunch)
Een volledige dag in het teken van de sterrenkunde én van de prachtige natuur in het noorden van Nederland. In de voormiddag bezoeken we de radiotelescopen van Westerbork en Dwingeloo. Aan de naam Westerbork kleven ook een minder prettige herinneringen: hier werden meer dan honderdduizend Joden en Roma samen gebracht voor deportatie naar vernietigingskampen. Wij stoppen er even voor een wandeling langsheen de radio synthesetelescoop: een rij van veertien losse parabolische antennes, equatoriaal opgesteld, en verspreid over een afstand van 2,8 kilometer.
Na Westerbork staat de radiotelescoop van Dwingeloo op het programma. Met zijn 25-meter schotel was dit na de opening in 1956 voor korte tijd de grootste radiotelescoop ter wereld. Eén van de medewerkers zal ons meer vertellen over het wetenschappelijke werk dat er momenteel nog verricht wordt. We lunchen ook in Dwingeloo, midden in de natuur van het Nationaal Park 'Dwingelderveld'.
Na de lunch hebben we een flinke busrit voor de boeg naar Utrecht, waar we verwacht worden voor een geleid bezoek aan de Sterrenwacht Sonneborgh en het bijhorend museum. Eén van de medewerkers zal ons meer vertellen over de geschiedenis en de werking van de sterrenwacht. Na afloop van het bezoek rijden we naar ons laatste hotel, dit maal in Utrecht centrum. Vrije tijd en vrij avondmaal in Utrecht.
Zaterdag 27 Mei (Ontbijt, diner)
Deze voormiddag brengen we een bezoek aan Dordrecht, de stad waar in 1572 de basis werd gelegd voor het huidige Nederland. Deze strategisch gelegen stad aan de samenvloeiing van drie rivieren, de Merwede, de Noord en de Oude Maas speelde een belangrijke rol in de Nederlandse geschiedenis, iets waarvan we tijdens onze wandeling doorheen de binnenstad regelmatig getuigenissen zullen tegenkomen. ’s Middags is er vrije tijd om te lunchen en nadien bezoeken we, een eindje buiten het stadscentrum, de collega’s van Volkssterrenwacht Mercurius. Deze in 1998 opgerichte volkssterrenwacht organiseert net zoals Urania cursussen, school- en groepsbezoeken, kijkavonden en speciale evenementen. Interessant om eens te zien hoe onze Nederlandse collega’s dit alles aanpakken. Na dit bezoek gaat het huiswaarts, richting Hove, maar we stoppen onderweg nog voor een gezamenlijk afsluitend diner.
Praktische informatie
Vertrekdatum: dinsdag 23 mei 2023
Terug op: zaterdag 27 mei 2023
Reissom: 858 euro per persoon (op basis van 2 personen per kamer)
Single toeslag: 149 euro
Inbegrepen in de reissom
- Vervoer met autocar voorzien van alle moderne faciliteiten en laatste veiligheidsnormen
- Reisleiding door Uraniamedewerker Jef Van Camp
- Overnachting in drie- of viersterren hotels
- Maaltijden zoals vermeld in het programma (behalve de lunch op dag 1 - zie hieronder)
- Boottocht in Leeuwarden
- Bijdrage garantiefonds en burgerlijke aansprakelijkheid
Niet inbegrepen
- Inkomgelden musea en sterrenwachten + lunch op dag 1: totaal 95 euro, gelieve dit te betalen (cash of overschrijving) op de voorreisvergadering
- De niet vermelde maaltijden (lunch dag 2, 3 en 5 + diner dag 4)
- Dranken tijdens de maaltijden
- Persoonlijke uitgaven
- Fooien
- Annulatieverzekering (6,5% van de totale reissom)
- Reisverzekering
Deelnemen aan deze reis: vul DIT AANMELDINGSFORMULIER in.
Nog vragen? contacteer Werner Hamelinck - werner.hamelinck@astroreizen.be - +32 475 29 11 59 of Jef Van Camp - jef.vancamp@urania.be
Deze reis wordt georganiseerd door Reizen Lauwers