Reisverslag astroreis naar Oezbekistan
Oezbekistan.... het legendarische knooppunt van de Zijderoute, waar schitterende steden verrezen bij de oasen. De Sjah Rah of Koninklijke Weg verbond Samarkand met Bukhara en was de drukste karavaanroute in de geschiedenis. Karavanen bestaande uit meer dan 3.000 kamelen waren geen uitzondering en legden de afstand van 250 km tussen beide steden af in een week tijd. |
Oezbekistan... enkele reisindrukken....
Van 14 tot 22 mei 2019 maakten 16 astroreizigers een verkenningstocht door dit Centraal-Aziatische land. Het is verbazingwekkend hoeveel indrukken men op zo een korte tijd kan opdoen! Van luisterrijke historische steden over uitgestrekte woestijn tot ongerept hooggebergte. En overal: een ongelofelijk gastvrije bevolking!
De heenreis verloopt via Istanbul en de gloednieuwe luchthaven. We hebben een lange overstaptijd dus ruim de gelegenheid om deze mega-luchthaven te verkennen.
In de vroege ochtend landen we in zonnig Tashkent, de Oezbeekse hoofdstad. Na een stevig ontbijt vliegen we er meteen in, met een bezoek aan het Geschiedkundig Museum van Oezbekistan.
Na de lunch staat een eerste astronomisch bezoek op het programma: het Nationaal Planetarium van Tashkent.
En dat is al meteen een prima plekje voor een groepsfoto!
Tiens, waar hebben we zo een projector nog gezien??
Een van de astronomische aanknopingspunten van deze reis is Ulug Beg, de 15de eeuwse heerser-astronoom uit Samarkand. Natuurlijk mag hij in het planetarium van Tashkent niet ontbreken, maar iets in het plaatje klopt niet helemaal...
Het planetarium van Tashkent is alleszins een kleurrijke plek!
In de Chorsu Bazar worden alle zintuigen verwend...
Als afsluiter van de eerste dag in Oezbekistan, een stukje ruimtevaart-geschiedenis!
Het Cosmonaut-memorial is een beeldhouwwerk ter ere van de Oezbeekse cosmonaut Vladimir Dzhanibekov.
Ook het nabij gelegen metrostation "Kosmonavtlar" is een bezoekje waard. Het interieur van dit station is gedecoreerd met blauwe keramiek-medaillons met afbeeldingen van o.a. Ulug Bek, Icarus, Valentina Tereshkova (de eerste vrouw in de ruimte), Yuri Gagarin en Vladimir Dzhanibekov. Het plafond symboliseert de Melkweg, met glazen decoratie. Tot voor kort was het verboden hier te fotograferen, omdat het station ook bedoeld was als atoomschuilkelder. Gelukkig voor ons is die restrictie inmiddels opgeheven.
De volgende dag sporen we met de Afrosyob, de Oezbeekse hogesnelheidstrein, naar Bukhara.
Het historische centrum van Bukhara behoort tot het UNESCO werelderfgoed, met een uitgebreid cultureel en historisch patrimonium. We dompelen ons de rest van de dag dan ook helemaal onder in de oriëntaalse sfeer!
De lunch gebruiken we in een Karavanserai!
De Miri Arab Madrasa
De Kalyan minaret met de bijna volle maan ernaast.
In Bukhara komen we ook een eerste Madrasah van Ulug Beg tegen.
We laten het glorieuze Bukhara achter ons en rijden de woestijn in. Naar een yurt-kamp voor een nacht onder de sterren. Dat was althans de bedoeling, maar de weergoden beslissen daar anders over. We genieten dan maar van een bewolkte sundowner en een Kazakse minstreel. En rond middernacht zijn er zowaar opklaringen zodat we toch nog enkele mooie waarnemingen kunnen doen, in het gezelschap van een speciaal voor onze groep vanuit Tashkent afgereisde astronoom!
De reis gaat verder naar het luisterrijke Samarkand, een van de onbetwiste parels op de historische zijderoute. Samarkand, bekend voor zijn staalblauwe hemels en woestijnklimaat. Maar wij mogen weer iets unieks meemaken: onze lunch wordt opgefrist met een fikse stortbui!
En ook ons bezoek aan het beroemde Registanplein eindigt met een stevige wolkbreuk.
Bezoek aan Gur-e-Emir, het mausoleum van Timoer Lenk, bij valavond, exclusief voor onze groep!
Met bijzonder veel interesse bezoeken we het observatorium van Ulug Beg, de verlichte heerser/astronoom uit de 15de eeuw, en het bijbehorende museum.
Na de cultureel/historische parels en de (semi)-woestijnervaring is het tijd voor iets heel anders. We verlaten Samarkand en rijden de bergen in.
Daar ruilen we onze luxe-jeeps voor uit het Sovjet-tijdperk daterende voertuigen die ons naar het Maydanak-observatorium zullen brengen.
We doorkruisen waanzinnig mooie landschappen terwijl we hoger en hoger klimmen.
Onderweg beginnen we te begrijpen waarom de overstap in meer robuuste voertuigen aangewezen was....
Rijd een kort stukje mee... (opgelet! Schokkende beelden!)
Tijd om de benen te strekken! Onder leiding van een berggids (er zijn hier geen gebaande wandelpaden....) trekken we de bergen in, voor een tochtje over het karstplateau. Een adembenemend landschap met door kalksteenoplossing-gevormde grotten en holen, eeuwenoude Juniperus-bomen en de besneeuwde bergtoppen van het Pamir-Alay-gebergte op de achtergrond.
We eindigen de wandeling aan de voet van het Maydanak-observatorium.
We worden hartelijk ontvangen op de Maydanak-sterrenwacht en we zorgen daar voor een primeur: we zijn de eerste groep "niet-beroepsastronomen" die een nacht hier zullen doorbrengen!
's Avonds krijgen we een exclusieve blik op alle operationele telescopen van het complex, waaronder de 1,5 meter AZT-22-telescoop.
Na een eerder korte nacht en verfrissende ochtendwandeling is het tijd voor de groepsfoto en de afdaling naar de bewoonde wereld.
Onze reis zit erop. Tijd om de vele indrukken te verwerken die dit onbekende maar beslist te ontdekken land op ons gemaakt heeft!
Een uitgebreider foto-album vind je op de Astroreizen-Flickrpagina.
- Login of registreer om te kunnen reageren