Verslag van de komeetreizen naar Tenerife
Op 28 november vertrok een eerste groep van 33 astroreizigers naar Tenerife, vol verwachting van een spectaculaire komeet aan de altijd heldere Canarische hemel. Helaas helaas, driewerf helaas.... Komeet Ison overleefde de passage om de zon niet, en de zon zelf liet het ook behoorlijk afweten.... Kon groep 1 nog één nacht genieten van een schitterende sterrenhemel aan de voet van de Teide, moest groep 2 het stellen met het meest uitzonderlijke noodweer sinds vele jaren op Tenerife.
Desalniettemin maakten we er het beste van, en verkenden vele mooie plekken op het eiland waar de eeuwige lente even niet thuis gaf...
Het verslag van deze reis is eindelijk afgeraakt!
Week 1
Op het moment dat we naar Tenerife vertrekken, is komeet Ison net in het beeldveld van Soho verschenen. De verwachtingen zijn hooggespannen.... zal de komeet zijn belofte waarmaken en voor een spectaculair schouwspel aan de hemel zorgen?
Wanneer we landen op de luchthaven Reina Sofia landen, is alles er kletsnat van de regen.... oops, dat is niet wat je verwacht op het eiland van de eeuwige lente. Gelukkig trekt het grijze wolkendek snel open en de eerste namiddag kunnen we genieten van een aangenaam weertje om onze verblijfplaats, Westhaven Bay in Las Galletas, te verkennen. Helaas zal blijken dat het weer bij onze aankomst maar een voorsmaakje was van wat ons nog te wachten stond...
De eerste avond genieten we zowaar nog van een mooie zonsondergang.
De volgende dag bezoeken we ITER, het "Instituto Tecnológico y de Energías Renovables" waar we kennismaken met verschillende vormen van hernieuwbare en duurzame energie. De voornaamste activiteiten van dit instituut, opgericht in 1990 door de Cabildo Insular Tenerife, zijn enerzijds het opwekken van energie uit hernieuwbare bronnen (momenteel voornamelijk wind- en zonne-energie) en anderzijds het ondersteunen en uitvoeren van projecten rond hernieuwbare energie, milieubescherming en nieuwe technologiën.
Op zaterdag trekken we voor een eerste uitstap naar het Teide gebied. Het weer is niet schitterend, maar het blijft de hele dag droog. We maken verschillende wandelingen door het vulkanisch gebied op de flanken van de Teide.
Ook op onze uitstap naar Masca en de noordkust van Tenerife blijft de zon zich hardnekkig verschuilen achter een grijs wolkendek.
Maar het kan nog erger... De volgende dag regent het pijpestelen, zelfs daar in het immer zonnige zuiden van Tenerife waar in de maand december normaliter hooguit enkele druppels vallen - als er al vallen. Er zit niets anders op dan in Westhaven Bay te blijven, want zelfs een winkel-uitstap naar het nabijgelegen Los Cristianos wordt ons ten stelligste afgeraden,wegens ondergelopen straten, afgegleden rotsblokken en modderstromen op de weg....
Gelukkig is de hemel uitgeklaard als we de volgende ochtend wakker worden. Meer nog, we worden vergast op de schitterende aanblik van een besneeuwde Teide-top.
We brengen een bezoek aan de hoofdstad Santa Cruz en maken vervolgens een tocht door het Anaga gebergte. Aan de Pico des Ingles, een plek die heel vaak in de mist zit, hebben we nu een prachtig uitzicht.
's Avonds mogen we eindelijk nog eens van een mooie zonsondergang genieten. Dit is tevens het sein om de meegebrachte telescopen in gereedheid te brengen voor een avondje waarnemen op de Teide!
De waarnemingsavond is heel succesvol en maakt de uitgeregende dag-ervoor toch enigszins goed... Onderstaande opnames, gemaakt door medereiziger Tom Alderweireldt, geven enkele impressies van de kwaliteit van de sterrenhemel op Tenerife!
Ook de laatste dag van week 1 tonen de weergoden nog enig medeleven: een mooie zonnige dag, perfect voor onze Teide-excursie, met aansluitend bezoek aan de sterrenwacht Izana. We rijden tot in het Nationaal Park Las Canadas del Teide, waar we aantal stops houden en korte wandelingetjes maken om van het indrukwekkende landschap te genieten.
We rijden naar Izana, waar we verwacht worden voor een bezoek aan Izana, één van de twee observatoria van het IAC, het Instituto de Astrofisica de Canarias. Het andere observatorium bevindt zich op het buureiland La Palma, op de Roque de los Muchachos.
We worden verwelkomd door Pedro Gonzales, een Spaanse astronoom die ons een heel boeiende rondleiding geeft.
Alhoewel er veel verschillende telescopen staan op Izana, ligt de focus van het onderzoek hier op zonnewaarnemingen. De belangrijkste telescopen hier zijn zonnetelescopen. Vandaag blijven de zonnekoepels echter gesloten: nog teveel wolken en te weinig zonneschijn...
Na het geslaagde Izana-bezoek houden we onderweg nog even halt om te genieten van een mooie zonsondergang met zicht op de Teide. Maar nog voor de zon onder is, kunnen we de planeet Venus al spotten.
De combinatie van hoge en lage wolken en de ondergaande zon levert feërieke beelden op. Een mooie afsluiter van een weekje Tenerife dat, nog meer dan van het verdampen van de komeet Ison, te lijden had onder ongunstige weersomstandigheden..... maar waar we al bij al toch konden genieten van mooie landschappen, interessante bezoeken aan Iter en Izana, en één prachtige sterrennacht.
Week 2
De reizigers van groep 2 arriveren met een stralend zonnetje. We kunnen zowaar de zonnekijker bovenhalen om naar de protuberansen rond de zon te kijken.
De eerste avond genieten we van een mooie zonsondergang.
Ook de volgende ochtend is de zon nog van de partij, en wetende dat er opnieuw slecht weer in aantocht is, rijden we al onmiddellijk de Teide op.
Aan Los Roques de Garcia maken we een mooie wandeling door het schitterende landschap van het Nationaal Park Las Canadas del Teide. Helaas is er nog altijd hoge bewolking, dus een waarnemingsavond zit er niet in.
De volgende dag wandelen we, vanuit Villaflor, naar de Paysage Lunar.
Die avond is de zonsondergang weliswaar heel mooi, maar de donkere wolken zijn geen goed voorteken....
Omdat het normale Tenerife-weerpatroon blijkbaar helemaal ontregeld is, wagen we de volgende dag een gok, en rijden naar Taganana, een plek waar het heel vaak bewolkt en mistig is. En we hebben goed gegokt, want vandaag is het hier prachtig weer. De hoge cirrus bewolking is echter constant aanwezig, en de duidelijkste aanwijzing van "abnormaal" weer.
Op maandag vertrekken we na de middag naar de Teide, voor het 2de deel van het bezoek aan het Nationaal Park Canadas del Teide.
We dalen een stukje af langs de noordkant, richting Puerto de la Cruz, tot aan Humbolds View, waar zich een schitterende basaltroos bevindt.
We genieten van een lekker avondmaal in het Parador hotel, gelegen op 2000 meter hoogte in het Nationaal Park. De bedoeling was dat we aansluitend zouden kunnen genieten van de onovertroffen Canarische sterrenhemel. Maar het mag niet zijn.... Het is niet enkel berekoud boven, maar hoge bewolking steekt een stokje voor onze geplande waarnemingsavond....
Vanaf dan gaat het enkel maar bergaf met het weer.... Op dinsdag maken we nog een uitstap naar Masca en de noordkust, maar de aangekondigde storm begint al aardig de kop op te steken, zo erg dat in Icod de los Vinos het parkje, waar de "duizendjarige drakenboom" te bewonderen is, al gesloten is voor het publiek... We reppen ons dan maar terug naar Las Galletas, om veilig binnen te zitten als het noodweer losbarst...
En of het noodweer losbarst.... op woensdagochtend is de hemel niet grijs maar zwart..... Een nooit gezien onweer komt vanaf Los Cristianos richting Las Galletas. We starten ons ontbijt met een oorverdovend klank en lichtspel, en tegen dat we ons ontbijt beëindigd hebben, staat het water 20 cm hoog in het restaurant van Westhaven Bay....
Het noodweer houdt de hele dag aan. Het is alleszins een spectaculair zicht.... de reusachtige deining zorgt voor metershoge opspattende golven, en het water kleurt helemaal bruin van de modder die in zee stroomt.
Deze storm haalt het wereldnieuws, en wij beleven het vanop de eerste rij. Maar in het hotel blijven is de boodschap, want het is totaal onverantwoord om in deze omstandigheden op uitstap te gaan. Getuige hiervan enkele beelden die in de media verschenen...
Als eerste het ronde punt waar we de vorige dag nog gepasseerd waren op onze uitstap naar de noordkust.
En de autobaan waarover we reden...
Het dorpje Guimar, in de omgeving van de hoofdstad Santa Cruz.
En dit is de boosdoener, gezien door het oog van een weersatelliet.
Onze tweeweekse reis zit erop. Voor groep 2 helaas zelfs zonder één waarnemingsavond, een (betreurenswaardig) unicum in de bijna 20 jarige geschiedenis van Urania's astroreizen naar de Canarische eilanden.
Wanneer we 's ochtends naar de luchthaven rijden voor onze terugvlucht, regent het nog steeds pijpestelen. En zo behoren wij tot de "happy (?) few" die in de regen toekwamen én vertrokken, in het zuiden van Tenerife. Voorwaar weinig van de 4 miljoen toeristen per jaar die hier landen en vertrekken, kunnen dat op hun rekening schrijven....
Dank aan Tom Alderweireldt voor de astrofoto's en aan Veerle Heyman voor de bliksemfoto's.
P.S. We plannen revanche... een zomerse waarnemingsreis, met verblijf in de Parador in het Nationaal Park van de Teide, is in voorbereiding voor de zomer van 2015. Hou dus zeker de astroreis-pagina's in de gaten...
- Login of registreer om te kunnen reageren