Bemande ruimtevaart: astronauten training en een inkijk in het (niet zo) alledaagse leven aan boord van het Internationale Ruimtestation

Het Internationale Ruimtestation (ISS) is sinds November 2000 continu bemand. De internationale crew van 7 astronauten (op sommige momenten zelfs 11) leeft en werkt aan boord terwijl zij aan ongeveer 28000 km/u rond de Aarde vliegen. Tom Hoppenbrouwers geeft ons een inkijk in het (niet zo) alledaagse leven in het ISS en vertelt hoe astronauten hiervoor worden getraind in het Europese Astronauten Opleidingscentrum in Keulen. Hij zal ook de huidige trend van de commercialisering van het ruimtestation toelichten. Vanuit het standpunt van Astronaut Instructor, en met de nodige persoonlijke anekdotes uit 8 jaar astronauten training, neemt Tom jou mee op reis naar deze fascinerende wereld net buiten onze dampkring.

 

Tom Hoppenbrouwers

Tom Hoppenbrouwers is burgerlijk ingenieur in mechanica, met specialisatie in lucht-en ruimtevaart toepassingen (2004), tevens is hij alumnus van de International Space University (2005). Hij heeft meer dan 18 jaar ervaring in de bemande ruimtevaart, gaande van systems and operations engineering, over procedure management, tot het opleiden van astronauten voor vluchten naar het Internationale Ruimtestation.

Tom werkt voor het belgische bedrijf Space Applications Services, als contractor voor de ESA in het European Astronaut Centre (EAC) in Keulen, Duitsland.

Werkjaar: 
2023 - 2024
Datum: 
dinsdag, 16 april, 2024 - 20:00 tot 22:00
Lesgever: 
T. Hoppenbrouwers
Cursus: 
Seminaries Sterrenkunde
Deel: 
Voorjaar
Lokalen: 
Grote zaal