Zuidpoolonderzoek
Geen topic zo relevant vandaag als het veranderende klimaat, met zijn verstrekkende gevolgen voor biodiversiteit, mens en maatschappij. Het klimaat is onlosmakelijk verbonden met de dynamiek van de oceanen, en de daarbij horende fysische en chemische processen en concepten. Tegelijk zorgt de klimaatverandering voor een ongeziene biogeografische en ecologische disruptie zowel op het land als in de oceaan.
In dit seminarie raken we de complexiteit van het klimaatsysteem aan, vanuit een, letterlijk en figuurlijk, uitzonderlijk perspectief: de poolgebieden. Waarom is de klimaatverandering in het noordpoolgebied zoveel sterker dan in de rest van de wereld, en is dit ook zo in Antarctica?
We gaan live in gesprek met Henri Robert, wetenschappelijk medewerker bij de International Polar Foundation, die vanuit het Prinses Elisabethstation in Antarctica zal duiden hoe en waarom er in Antarctica aan wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan. De Prinses Elisabethbasis is uniek in haar soort, als enige zero-emissie onderzoeksbasis in het Antarctische continent. Mieke Sterken zal vanuit de volkssterrenwacht het gesprek inleiden en inbedden in de bredere klimaatcontext. We raken in dit seminarie een breed scala aan aspecten aan, van kaartprojecties tot oceaanstromingen, glaciologie, geomorfologie, en ruimte-onderzoek.
Meer informatie over aktiviteiten van IPF is tge vinden op https://www.ipf-education.org/nl/events
(Deze presentatie wordt gedeeltelijk in het Engels gegeven)
Mieke Sterken vervolgde haar studie geografie aan de Ugent met een extra Msc. in mariene en lacustriene wetenschappen (2004), en een doctoraat in de paleoklimatologie (2009). Nadien vervoegde ze als educator en wetenschapscommunicator verschillende wetenschappelijke en overheidsinstellingen, waaronder het Vlaams Instituut voor de Zee, de KULeuven, het Kenniscentrum burgerwetenschap en de Vlaamse Milieumaatschappij. Momenteel werkt zij als educatie- en outreachmedewerker bij de International Polar Foundation, de stichting die onder leiding van poolreiziger Alain Hubert het Prinses Elisabethstation in Antarctica opereert.
Henri Robert is bioloog van opleiding en heeft een lange carrière als wetenschappelijk onderzoeker aan het Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen (KBIN) achter de kiezen. Hij is gespecialiseerd in biogeografie en ornithologie. Sinds enkele jaren vervoegt hij de International Polar Foundation in Antarctica als liaison tussen de Stichting enerzijds, en de wetenschappers die jaarlijks naar de Prinses Elisabethbasis trekken om onderzoek te doen anderzijds. Daarnaast is hij ook als freelance onderzoeker actief op Antarctische expedities op zee.