Voordracht door oud-VRT-journalist Herman Henderickx over "actuele ruimtevaart"
Om 15 uur is er een voordracht door oud-VRT-journalist Herman Henderickx over "actuele ruimtevaart". Deze lezing van 1 uur zal een update geven over de grote ruimtevaart projecten.
Het is bijna 60 jaar geleden dat het ruimtetijdperk begon me de lancering van Spoetnik 1 door de toenmalige Sovjetunie. Het hoogtepunt kwam in 1969 toen twee Amerikaanse astronauten voor het eerst voet zetten op een ander hemellichaam dan de aarde.
Ruimtevaart – en zeker bemande ruimtevaart - heeft sindsdien veel van zijn aantrekkingskracht verloren, snesatie ontbreekt. Sinds december 1972 graakt de mens niet verder dan hooguit een 400 km boven de aarde. Op die hoogte worden gegevens verzameld om reizen in het zonnestelsel mogelijk te maken, maar die zijn allesbehalve gunstig.
Over bemande reizen dieper in het zonnestelsel wordt veel gepraat en nog meer geschreven, maar concreet gebeurt er bitter weinig en al helemaal niets dat echt tot de verbeelding spreekt.
Het zonnestelsel is het domein geworden van en voor onbemande sondes. We weten nu hoe komeet 67 P er uit ziet vanop enkele kilometer afstand. De grootste dwerg-planeet, Pluto, kreeg bezoek. En op Mars rijden twee robot-laboratoria rond, één ervan heeft slecht nieuws voor een mogelijke bemande vlucht naar Mars.
Herman Henderickx schetst overzicht van de stand van de ruimtevaart anno november 2016.
- Login of registreer om te kunnen reageren