Apollo-voordrachtenreeks bij Urania

Op 21 juli 2019 is het exact 50 jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste mens voet op de maan zette.

Ook bij Urania organiseren we een hele reeks activiteiten om deze memorabele gebeurtenis in de kijker te zetten.

  • Lezingenreeks over het Apolloprogramma: 6 boeiende voordrachten op vrijdagavond - start op 19 april.
  • Maanvaart met Flandria op zaterdagavond 20 april.
  • Nocturne in de nacht van 20 - 21 julli.
  • Ruimtevaartreis naar de Verenigde Staten in december.

 

   

 

Lezingenreeks over het Apolloprogramma

Zes vrijdagavonden neemt Uraniamedewerker en ruimtevaartspecialist Koen Geukens je mee naar de maan!

  • We lanceren deze reeks over het Apolloprogramma op vrijdagavond 19 april, om 20u, met het verhaal van Apollo 7 - De race naar de maan is gestart.



  • De 2de lezing in deze reeks gaat door op  vrijdagavond 31 mei, om 20u, met het verhaal van Apollo 8 - Het gevaar komt van de Russen.



  • De 3de lezing in deze reeks gaat door op  vrijdagavond 21 juni, om 20u, over Apollo 9 & 10 - De algemene repetitie voor de landing op de maan.



  • De 4de voordracht in deze reeks gaat door op vrijdagavond 19 juli, om 20u, met het verhaal van Apollo 11 - De eerste stappen op de maan.



  • De 5de en 6de aflevering in deze reeks zijn geprogrammeerd voor het najaar!

 

Toegang is 5 euro per voordracht (gratis voor Uranialeden). Inschrijven is verplicht, betalen doe je de avond zelf aan het onthaal.

 

 

 

19 april - De race naar de maan is gestart

Op 25 mei 1961 gaf president Kennedy Amerika de opdracht om voor het einde van de jaren ’60 een Amerikaan op de Maan te zetten en hem veilig te laten terug keren. Een straffe uitspraak want op dat moment was nog geen enkele Amerikaan in een baan om de Aarde gelanceerd. Met het Mercury-programma leerde de NASA dat een astronaut in de ruimte kon leven en werken. Met Gemini leerde men hoe ruimtetuigen met elkaar te koppelen. Daarenboven bleek dat het ruimtewandelen toch wat moeilijker te zijn dan was aangenomen. Het culmineerde allemaal in het Apollo-programma. Na de valse start met de brand van Apollo 1 waarbij drie astronauten om het leven kwamen, bleek de eerste bemande vlucht met Apollo 7 een groot succes. De race naar de Maan kon nu echt van start gaan.

 

31 mei - Het gevaar komt van de Russen

In december 1968 ging Apollo 8 van start. Dankzij de beroemde “earthrise” foto, dankzij het Genesis-verhaal op Kerstavond werd deze eerste bemande vlucht rond de Maan een onvergetelijk moment in de geschiedenis. Maar het gevaar loerde overal. Niet alleen was de vlucht van Apollo 8 een hachelijke onderneming, er was het vermoeden dat de Russen nog maar eens de Amerikanen te snel af zouden zijn. Maar met Apollo 8 haalde het Amerikaanse ruimtevaartagentschap zijn slag thuis. De Russen, die hadden toen al de race verloren.

 

 

21 juni - Apollo 9 & 10 – De algemene repetitie voor de landing op de maan.

Begin 1969 was de maanlander nog steeds niet in de ruimte geweest. Met Apollo 9 veranderde dat. Alle uit te voeren maneuvers werden in een baan om de Aarde gerepeteerd. De Lunar Module (LM) leek klaar te zijn voor het grote werk op de Maan. Met Apollo 10 had opnieuw een repetitie plaats. Nu werd de LM getest rond de Maan zelf. Het toestel met twee astronauten daalden tot een 15 km hoogte om dan terug tekeren naar de eigenlijke Apollo-capsule. Maar daar liep het compleet mis. De astronauten konden zich gelukkig redden. De algemene repetitie was niet echt een succes, maar dat moet ook zo vlak voor een premiére, niet?

 

19 juli - Apollo 11 – De eerste stappen op de maan.

Op 20 juli 1969 was het zover. De Apollo 11 Lunar Module landde zachtjes in de Zee Der Stilten. Wat later daalde Neil Armstrong de trappen af en zette hij als eerste mens ooit een voet op de Maan. We overlopen deze historische vlucht van begin tot einde. Met een zenuwslopende afdaling en landing als inleiding op hèt moment. Samen met Armstrong en Aldrin maken we kennis met het maanoppervlak – met meer dan één kleine stap.