Dag van de Wetenschap op zondag 26 november

 

Op zondag 26 november 2017 wordt, op initiatief van de Vlaamse overheid, de zevende editie van de Dag van de Wetenschap georganiseerd. Met de Dag van de Wetenschap wil de Vlaamse overheid wetenschap, wetenschappelijk onderzoek en technologische innovaties in de kijker zetten op verschillende locaties in Vlaanderen. Volkssterrenwacht Urania zal die dag geopend zijn voor het grote publiek van 10:00 uur tot 17:00 uur. Er zal een speciaal programma zijn over Exoplaneten en leven in het heelal. Bezoekers komen meer te weten via een thematentoonstelling over de recente ontdekkingen en de zoektocht naar "aardachtige" planeten in het heelal. Er zijn planetariumvoorstellingen in ons Zeiss Planetarium waar je geniet van een mooie sterrenhemel met 3500 sterren!

Thematentoonstelling "Exoplaneten en leven in het heelal"

Een thematentoonstelling neemt je mee in de wondere wereld van exoplaneten. Kom meer te weten over de zoektocht naar buitenaards leven, de reeds ontdekte exoplaneten (o.m. het door een Belgische astronoom geleide project rond TRAPPIST-1,) het verhaal van Proxima B en het belang van extremofielen, zoals het Beerdiertje, een microscopisch diertje dat in de meest exteme omstandigheden van druk en temperatuur overleeft. 

Planetariumvoorstellingen op Urania

We voorzien verschillende planetariumvoorstellingen tijdens de Dag van de Wetenschap. De toegang is 5 euro. Er zijn op volgende momenten voorstellingen: 10u30, 11u45, 13u30, 14u15, 15u00, 15u45, 16u30.

Tijdens de Dag van de Wetenschap is er op Urania ook een kindervoordracht

Om 11 uur is er een kindervoordracht door Luc Cielen over Goddelijke honing en wetenschappelijke suiker.

Lang geleden waren er hemelse goden die mierzoete honingwijn dronken en was er een lekkerbek die droomde van een heelal vol atomen. Nu zijn er nuchtere astronomen die snoepen van suiker in het universum. Een wonderlijk verhaal vol beelden over een wijnschenkende Waterman, over amforen, telescopen en verdwijnende stenen en over een wetenschapper op zoek naar leven.

De toegang is gratis