Dag van de Wetenschap op zondag 27 november
Op zondag 27 november 2016 wordt, op initiatief van de Vlaamse regering, de zesde editie van de Dag van de Wetenschap georganiseerd. Met de Dag van de Wetenschap wil de Vlaamse regering wetenschap, wetenschappelijk onderzoek en technologische innovaties in de kijker zetten op verschillende locaties in Vlaanderen. Volkssterrenwacht Urania zal die dag geopend zijn voor het grote publiek van 10:00 uur tot 17:00 uur. Er zal een speciaal programma zijn over de planeet Mars. Bezoekers krijgen toelichting over de planeet en de ESA ruimtesonde ExoMars.
Planetariumvoorstellingen op Urania
We voorzien verschillende planetariumvoorstellingen tijdens de Dag van de Wetenschap. De toegang is 5 euro (inclusief 1 drankje in de Astrobar), voor Urania leden is de toegang gratis. Er zijn op volgende momenten voorstellingen: 10u30, 11u30, 13u30, 14u00, 14u30, 15u30, 16u00 en 16u30.
Voordrachten:
Tijdens de Dag van de Wetenschap zijn er op Urania ook twee voordrachten:
Om 11 uur is er een kindervoordracht door Luc Cielen over de planeet Mars, speciaal voor kinderen tussen 7 en 12 jaar. Deze lezing van 1 uur zal gaan over "Met de zonen van Mars op weg naar Mars".
Van mythologie en cultuur tot wetenschap en avontuur.
Ooit, in mythische tijden, kwam Mars op aarde en stichtten zijn tweelingzonen de stad Rome, waar de basis van de westerse beschaving werd gelegd. Nu is de wetenschap zo ver dat er over afzienbare tijd aardbewoners naar Mars zullen reizen: een onwaarschijnlijk avontuur? Een wervelend verhaal voor jong en oud over de oorlogsgod en de rode planeet, en over een opvallend mooie verschijning aan de avondhemel.
Om 15 uur is er een voordracht door oud-VRT-journalist Herman Henderickx over "actuele ruimtevaart". Deze lezing van 1 uur zal een update geven over de grote ruimtevaart projecten.
Het is bijna 60 jaar geleden dat het ruimtetijdperk begon me de lancering van Spoetnik 1 door de toenmalige Sovjetunie. Het hoogtepunt kwam in 1969 toen twee Amerikaanse astronauten voor het eerst voet zetten op een ander hemellichaam dan de aarde.
Ruimtevaart – en zeker bemande ruimtevaart - heeft sindsdien veel van zijn aantrekkingskracht verloren, snesatie ontbreekt. Sinds december 1972 graakt de mens niet verder dan hooguit een 400 km boven de aarde. Op die hoogte worden gegevens verzameld om reizen in het zonnestelsel mogelijk te maken, maar die zijn allesbehalve gunstig.
Over bemande reizen dieper in het zonnestelsel wordt veel gepraat en nog meer geschreven, maar concreet gebeurt er bitter weinig en al helemaal niets dat echt tot de verbeelding spreekt.
Het zonnestelsel is het domein geworden van en voor onbemande sondes. We weten nu hoe komeet 67 P er uit ziet vanop enkele kilometer afstand. De grootste dwerg-planeet, Pluto, kreeg bezoek. En op Mars rijden twee robot-laboratoria rond, één ervan heeft slecht nieuws voor een mogelijke bemande vlucht naar Mars.
Herman Henderickx schetst overzicht van de stand van de ruimtevaart anno november 2016.
De toegang is gratis
- Login of registreer om te kunnen reageren