Op schoolreis naar Tenerife... een ooggetuigenverslag
door Greet Lembregts
Iedereen weet dat Astroreizen voor onvergetelijke vakanties zorgt, maar wie weet dat er ook scholen zijn die op de expertise van Werner een beroep doen voor schoolreizen? Zo is het Koninklijk Atheneum Etterbeek al jaren een vaste klant. Hun zesdejaars maken een astronomische laatstejaarsreis naar Tenerife! Tenerife heeft namelijk veel sterrenkundige troeven: het is een eiland, dus veel lichtpollutie is er niet, en door de constante passaatwind is er weinig turbulentie in de atmosfeer, wat een prima seeing garandeert. Daarnaast is het een erg mooi eiland om overdag te verkennen.
De reis begon op vrijdag 24 maart in Charleroi. Charleroi? Ja hoor, want naar Tenerife ga je liefst met een vliegtuig. Er werd natuurlijk goed weer verwacht, maar naar Tenerifiaanse normen was het niet zo best, met wolken en een eerder fris briesje. Vanuit het vliegtuig was de Teide wel mooi te zien: die vulkaan (de hoogste van Tenerife en tegelijk de hoogste berg van Spanje) stak fier boven de wolken uit. Na een inleiding over telescopen en een heerlijk buffet, zat de eerste dag er al op.
Zaterdag was het weer niet veel beter, dus zijn we omhoog gereden naar de caldera, want boven de wolken schijnt altijd de zon! Daarboven waan je je op een andere planeet: in het vulkanische landschap staan niet veel planten en is er haast geen spoor van menselijke activiteit te ontdekken. Niet voor niets is hier een fragment van Star Wars opgenomen: de vulkanische rotsformaties waardoor we wandelden zijn werkelijk prachtig!
Op zondag volgde het oorspronkelijke programma van zaterdag: Paisaje Lunar. De aandachtige lezer is de verwijzing naar de maan (lunar) vast niet ontglipt: deze formaties van zachte witte rots, die langzaam erodeert onder invloed van de elementen, maken een maan-achtig landschap.
U leest het, de astronomie is overal aanwezig op Tenerife. Maandag komt die helemaal naar boven: we rijden naar Izaña. Daar is het Observatorio del Teide van de IAC gevestigd, het Instituto de Astrofísica de Canarias. Na een uitleg over het zonnestelsel en een sessie zonnevlammen zoeken met een zonnekijkertje, is het grote moment aangebroken: we nemen een kijkje bij de QUIJOTE en OGS. Menige mond valt open bij de aanblik van deze professionele telescopen. QUIJOTE (QUI JOnt TEnerife) kan de opvolger van het Tenerife-experiment genoemd worden en bestudeert kosmische achtergrondstraling. Hiervoor worden microgolven opgevangen, waardoor de telescoop niet op een optische telescoop lijkt. OGS (Optical Ground Station) daarentegen is wel een optische telescoop, die een uit de kluiten gewassen spiegelkijker blijkt te zijn van het ESO. Het hoofddoel van deze kijker is ruimteafval in kaart brengen en het uittesten van lasercommunicatie met satellieten.
Die avond genieten we niet van een lekker avondmaal in het hotel, maar van zelfgemaakte (en eveneens lekkere) picknick in de caldera, om na zonsondergang de sterren te zien verschijnen. De telescopen worden uitgepakt en de eerste waarneming van de reis is een feit. De West-Europese waarnemer kijkt hier de ogen uit zijn kop: dit is de mooiste sterrenhemel die hij ooit zag!
Dinsdag werd ook een interessante dag: we bezochten ITER, het Instituto Tecnológico y de Energías Renovables (Technisch Instituut voor Hernieuwbare Energie). Hier leerden we hoe zonne-ovens werken, en stapten we in een windmolen! ‘s Namiddags bezochten we El Medano, een gezellig stadje met zon, zee, strand en een rode vulkaan.
Woensdagochtend pikte het om op te staan: er was namelijk afgesproken om twee uur in de ochtend. Waarom we op dit nachtelijke uur uit bed kwamen? Omdat onze astronomische honger onstilbaar is! We reden naar boven om onze telescopen op de sterrenhemel te richten. Voor dag en dauw staat (in het voorjaar tenminste) het centrum van de melkweg aan de hemel, samen met erg mooie sterrenbeelden en deepsky-objecten. Ook de planeten Jupiter en Saturnus verblijdden ons met hun aanwezigheid, veel leerlingen waren onder de indruk bij het zien van wolkenbanden, ringen en maantjes. Tenerife blijkt ‘s nachts echter niet het warme eiland te zijn dat we kennen, met een temperatuur rond 0°C was uw schrijfster waarschijnlijk niet de enige verkleumde waarnemer. Tegen de schemering werd opgebroken, en terug naar het hotel gereden om er lekker uit te rusten. Niet te lang echter, want die middag ging het naar Santa Cruz de Tenerife. De voornaamste activiteit van de leerlingen was hier shoppen, want dat gebeurt er als je tieners in een stad loslaat...
De reisgids van Guide Michelin gebruikt een classificatie op basis van sterren: één ster staat voor interessant (als je er toch voorbij komt, kan je eens kijken), twee sterren voor aanbevolen, (als je in de buurt bent moet je eens langsgaan) en drie sterren betekent sterk aanbevolen: deze dingen moet je zeker gezien hebben en zijn een goede reden om naar een land op vakantie te gaan. De uitstap van donderdag heeft zo’n drie-sterrenbeoordeling: de kloof van Masca. Masca is een bergdorpje aan de westkant van het eiland. Hier start een wandeling naar een kust, door een kloof in het gebergte. Magnifieke rotsformaties wisselen de gevarieerde plantengroei af, in het midden klatert een beekje omlaag naar de zee. Je klautert over rotsen en onder bladerdekken omlaag tot je aan de rotskust komt, waar de zee hoog tegen de rotsen opspat. Aan de kust kan je kiezen: door de kloof terug omhoog klauteren (opgepast, het is hoog!) of met de watertaxi naar het dichtstbijzijnde kuststadje, Los Gigantes, varen. Wij hadden een boot geboekt om op zoek te gaan naar de dolfijnen die daar in de zee leven. Jammer genoeg was de golfslag te hoog, dolfijnen hebben we niet gezien, wel enorme golven, die de havenmuur van Los Gigantes overspoelden. De laatste dag op Tenerife was zeker de moeite!
Inderdaad, ondertussen was onze laatste dag al aangebroken!. Na een laatste plons in het zwembad en een lekker avondmaal (vol-au-vent, de uitbaters van het hotel zijn Belgen), werden de koffers gepakt. Vrijdag bracht het vliegtuig ons weer terug naar België, allen een onvergetelijke ervaring rijker.
Meer foto's zien? Bekijk het foto-album.
- Login of registreer om te kunnen reageren