Urania open tijdens de Erfgoeddag op zondag 21 april

De Erfgoeddag van zondag 21 april 2013 heeft als thema “stop de tijd”. “Tijd” is onlosmakelijk verbonden met sterrenkunde. Sinds de mens landbouw ging bedrijven, werd het vaststellen van datum en tijd immers levensnoodzakelijk. Astronomische verschijnselen lagen aan de basis van kalenders, die typisch werden gebaseerd op de zon of de maan, of een combinatie van beide. Het tijdstip van de dag kon bij helder weer bepaald worden met zonnewijzers.

Wanneer de behoefte aan meer nauwkeurige tijdmeting groter werd, volstonden die echter niet meer. Ten opzichte van een regelmatig lopende klok kan een zonnewijzer immers tot een kwartier voor- of achterlopen! Nauwkeurige tijdsbepaling werd belangrijk tijdens ontdekkingsreizen om lengteligging te bepalen, om wetenschappelijke theorieën experimenteel te kunnen valideren, en, sinds de 19de eeuw, ook om … de trein niet te missen!

Uiteindelijk heeft dit geleid tot het invoeren van de atoomtijd, maar het synchroniseren hiervan met de burgerlijke tijd vergt nauwkeurige astronomische waarnemingen. Dankzij bijzondere en algemene relativiteits­theorie verkreeg de moderne wetenschap meer inzicht in het concept tijd, wat op zijn beurt weer erg belangrijk in de kosmologie, de leer over ontstaan en evolutie van het heelal.

De ontwikkeling van het tijdsbegrip is zonder enige twijfel een zeer belangrijk erfgoed van de mensheid dat onlosmakelijk verbonden is met de ontwikkeling van de sterrenkunde.

Over dit alles biedt Volkssterrenwacht Urania samen met de collega's van de andere Vlaamse Volkssterrenwachten een boeiend programma aan met voordracht en tentoonstellingsmateriaal. Urania zal die dag gratis geopend zijn voor het grote publiek van 10 u. tot 17 u.

Voordracht over Zwarte Gaten

Tijdens de Erfgoeddag is er op Urania om 14 uur ook een voordracht over Zwarte gaten door Urania lesgever Charles Ramsdonck. Zwarte Gaten vervormen ruimte en tijd, vandaar deze voordracht over Zwarte Gaten op de Erfgoeddag met als thema “stop de tijd”. De toegang is gratis maar reserveren voor de voordracht is nodig en kan via info@urania.be.