Urania open tijdens de Erfgoeddag op zondag 27 april 2014

Het thema van de Erfgoeddag 2014 is 'Grenzeloos', en voor sterrenkundigen is dit thema een onuitputtelijke bron van inspiratie. Op Aarde worden we voortdurend met allerlei grenzen geconfronteerd, maar in het heelal lijkt daar totaal geen sprake van: eens we met een ruimtetuig wegzoeven van onze planeet kunnen we eindeloos doorreizen naar andere sterren, sterrenstelsels, en het heelal lijkt wel 'grenzeloos'. Over dit onderwerp biedt Volkssterrenwacht Urania een boeiend programma aan met lezingen, experimenten, tentoonstellingsmateriaal en telescoopwaarnemingen. Urania is open van 10u00 tot 17u00 met doorlopend rondleidingen en de toegang is gratis.

Tijdens de Erfgoeddag zijn er op Urania twee voordrachten over ‘Grenzeloos’:

Om 11 uur is er een kindervoordracht door Luc Cielen over “Europa, van koningskind tot satelliet" speciaal voor kinderen tussen 7 en 12 jaar. Deze lezing van 1 uur zal gaan over Europa over de grenzen van het continent heen: Ooit was Europa een Aziatische koningsdochter, nu een werelddeel, een eiland, een gebouw, maar ook een van de Galileïsche manen van de planeet Jupiter.

Om 15 uur is er een voordracht door Urania-medewerker Egon Wojciulewitsch over "Een grenzeloos heelal". Deze lezing van 1 uur zal gaan over ‘Grenzeloos’. Grenzeloos is een woord met verschillende betekenissen. Bij heel wat activiteiten ter gelegenheid van Erfgoeddag wordt het gebruikt als synoniem voor ‘zonder beperking’. Andere activiteiten richten zich meer op het verdwijnen van de grenzen die er zijn tussen staten en volkeren. Maar met ‘grenzeloosheid’ en daar dikwijls aan gekoppeld ‘oneindigheid’ wordt men nergens meer geconfronteerd dan in de sterrenkunde.

De toegang is gratis maar reserveren voor de voordrachten is nodig en kan via info@urania.be.