Urania opendeurdagen 2012: De Zon

De Zon, dat is het centrale thema van de opendeurdagen van Volkssterrenwacht Urania van vrijdag 7 tot en met zondag 9 september. Via een thematentoonstelling besteden we aandacht aan onze eigen ster DE ZON. Volgende onderwerpen komen aan bod: de zon als ster, wat kunnen we op de zon waarnemen, hoe de zon veilig waarnemen, zonsverduisteringen, zonnecyclus, zon en ruimtevaart, spectrum van de zon, zonne index, poollicht enz.

Naar jaarlijkse traditie kunnen bezoekers ook een kijkje nemen in het kijkerbouwatelier, het weerstation, de bibliotheek, de astroshop en de waarnemingstoren. Ook jeugdafdeling Oberon stelt zich voor en de werkgroepen Radioastronomie en Algemene Sterrenkunde. Tot slot is er een astroquiz en besteden we aandacht aan de activiteiten van de komende maanden, waaronder de nieuwe astroreizen voor 2013. Regelmatig start een rondleiding door de sterrenwacht. Je kan s'middags en 's avonds waarnemen met professionele telescopen naar de zon en verschillende Deep Sky-objecten. Voor de jongeren is er een heuse fotozoektocht waaraan leuke prijzen verbonden zijn.

Blikvangers

Dankzij de Koninklijke Sterrenwacht zal er dit jaar een model van de Proba-2 satelliet op ware grootte te zien zijn. Deze satelliet onderzoekt onze Zon. De firma Meyers uit Hove zal een demonstratie houden over de werking van zonnepanelen. Het zonnewijzercentrum Rupelmonde zal aanwezig zijn met een equatoriale zonnewijzer van ongeveer 70 cm en de zweefvliegvereniging Zeeuws-Vlaamse Aero Club (EZAC) zal een moderne kunstof zweefvliegtuig plaatsen op de parking van Urania. Zweefvliegen is een geweldige manier van vliegen: het is de perfecte combinatie van technologie, de natuur en je eigen menselijke kunnen. Zonder motor vliegen we louter op de energie van onze zon, door gebruik te maken van warme, opstijgende lucht.

Voordrachten

  • Vrijdagavond 7 september om 21 uur: David Berghmans van de Koninklijke Sterrenwacht van België "De Zon".
  • Zaterdag 8 september om 15 uur: Luc Cielen over " De Zon ligt in de Leeuw, of is het andersom?", deze voordracht is speciaal voor kinderen tussen 7 en 12 jaar.
  • Zaterdagavond 8 september om 20 uur: Koen Geukens van de werkgroep ruimtevaart van de VVS over "Marssonde Curiosity".
  • Zondag 9 september om 15 uur: Pierre Van Mechelen van de Universiteit Antwerpen over "Higgs boson deeltje"

Openingsuren

  • vrijdag 7 september van 20 tot 24 uur
  • zaterdag 8 september van 14 tot 24 uur
  • zondag 9 september van 14 tot 18 uur

Meer informatie kan je vinden op de volgende bladzijde