Zoo-planetarium projector krijgt een nieuw leven bij Urania!

In 1973 opende de Zoo van Antwerpen voor de eerste keer het planetariumgebouw aan de Melkerij. Een indrukwekkend bouwwerk, met een koepel van 8 meter, dat plaats bood aan een 50-tal bezoekers. Hier konden de mensen voor het eerst 2 maal per week genieten van een sterrenhemel die boven de stad al lang niet meer te zien was. Meer dan drieduizend sterren, de melkweg, de maan en zelfs de planeten werden geprojecteerd op de enorme koepel. Elke voorstelling werd dan ook ontvangen met veel verwondering en verbazing. Zelfs na vele jaren herinneren vele volwassenen (toen nog kind) uit de regio Antwerpen zich nog steeds hun eerste voorstelling. Er was niet alleen ruimte voor verwondering, maar ook voor nieuwe kennis. Dankzij de vakkundige uitleg van de planetariumgidsen had de sterrenhemel na afloop weinig geheimen meer. Duizenden enthousiastelingen bezochten zo het planetarium van Antwerpen.
 
Begin 2014 besloot de Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde (KMDA) naar aanleiding van grote aanpassingswerken in de Zoo om de planetariumwerking stop te zetten en het gebouw aan de Melkerij een nieuwe bestemming te geven. Volkssterrenwacht Urania en de Zoo van Antwerpen wilden al deze mooie jaren samen natuurlijk niet zomaar overboord gooien. De sterrenwacht mocht dan ook tot de uiterste vervaldatum gebruik blijven maken van het toestel. Omdat het toestel en al zijn historiek dreigde gestockeerd te worden en in vergetelheid te raken, besloten KMDA en Urania een samenwerking op touw te zetten. In het najaar van 2014 werd er onderhandeld over de toekomst van het toestel. Dit resulteerde op 24 november 2014 in een gebruiksovereenkomst voor lange termijn. Vanaf heden zal Volksterrenwacht Urania het toestel beheren en onderhouden zodat er voorlopig geen einde hoeft te komen aan het planetariumverhaal in Antwerpen.
 
Eind november al werd het toestel in alle stilte en met de nodige zorg overgebracht naar een tijdelijk onderkomen bij AED Studios in Lint alwaar het opnieuw gebruiksklaar wordt gemaakt. Het is voor nieuwsgierigen dan ook nog eventjes afwachten tot het toestel definitief verhuist naar de Volkssterrenwacht. Begin september zal het planetarium opnieuw officieel bezocht kunnen worden en zullen menige monden weer openvallen van verbazing. Volkssterrenwacht Urania besloot om zo snel mogelijk van start te gaan en niet te wachten op grote infrastructurele werken die het planetariumtoestel met zich meebrengt. We starten dan ook met een tijdelijke projectiedome van 7 meter die plaats biedt aan een 25-tal mensen. Gezinnen, individuele bezoekers, scholen, groepen en bedrijven zullen dan voor het eerst in bijna 2 jaar opnieuw een planetarium in Antwerpen kunnen bezoeken. Op termijn zal de tijdelijke dome vervangen worden door een volledig nieuwe projectieruimte met 48 zitplaatsen en een koepel van maar liefst 9 meter.  

 
 
Links: De ZKP2 in het Zoo Planetarium.     Rechts: De ZKP2 wordt momenteel gereviseerd en getest in de nieuwe tijdelijk dome.