Nieuwsberichten

Livestream - Landing Chandrayaan 3 op de Maan

Volg de landing van de Indische Chandrayaan 3 live via onze livestream

Op zoek naar buitenaards leven - door exploderende sterren in de gaten te houden

In een nieuwe studie gebruikte Yale-undergrad Andy Nilipour supernova's om de zoektocht naar buitenaardse buitenaardse beschavingen te beperken.

James Webb Space Telescope ziet Jupiter-manen in een nieuw licht

Met zijn gevoelige infraroodcamera's en hoge resolutie spectrometer onthult de James Webb Space Telescope (JWST) nieuwe geheimen over de Galileïsche satellieten van Jupiter, met name Ganymedes, de grootste maan, en Io, de meest vulkanisch actieve.

Planeet overleeft dreiging van verzwelging door zijn ster

Als sterren zoals onze zon ouder worden, kunnen ze zo groot worden dat ze hun binnenste planeten opslokken. In mei van dit jaar gebruikten astronomen de Zwicky Transient Facility, of ZTF, in Caltech's Palomar Observatory om te zien hoe zo'n ouder wordende ster zijn hele planeet opslokte. Onze eigen zon zal naar verwachting over ongeveer 5 miljard jaar op dezelfde manier Mercurius, Venus en mogelijk de aarde “opeten”.

Na 15 jaar zwaartekrachtgolven gedetecteerd als kosmisch 'gezoem'

Een 15-jarige samenwerking waarin astrofysici van Cornell een leidende rol hebben gespeeld, heeft het eerste bewijs gevonden van zwaartekrachtgolven die langzaam door de melkweg golven, rimpelingen in ruimte-tijd die waarschijnlijk worden veroorzaakt door paren superzware zwarte gaten tijdens het samensmelten.

Hittegolven op de zon

Een wetenschappelijk team onder leiding van de Koninklijke Sterrenwacht van België (KSB) en de KU Leuven, heeft vastgesteld dat magnetische golven met een hoge frequentie essentieel zijn om de atmosfeer van de zon op te warmen tot miljoenen graden. Deze bevinding werpt een nieuw licht op het meest intrigerende zonne-mysterie: wat maakt de atmosfeer van de zon zoveel heter dan haar oppervlak?

Exoplaneten kunnen geheimen onthullen over de grens van bewoonbaarheid

Hoe dicht kan een rotsachtige exoplaneet bij een ster zijn en toch water en leven in stand houden?

Schijven, pieken en wolken: wat leren zwarte gaten ons?

De detectie van zwaartekrachtgolven die worden geproduceerd tijdens het samensmelten van zwarte gaten, leert ons van alles over de eigenschappen van deze extreme objecten. Een team van onderzoekers in de groep van Gianfranco Bertone van de Universiteit van Amsterdam ontwikkelt nieuwe technieken om informatie te extraheren, niet alleen over zwarte gaten zelf, maar ook over hun omgeving.

LIVESTREAM - Lancering Chandrayaan 3 op 14 juli

LIVESTREAM - Vrijdag 14 juli stuurt India de sonde Chandrayaan 3 naar de Maan, met als bedoeling om eind augustus een zachte landing uit te voeren.

Aarde en Venus niet langer de enige vulkanische planeten

Stel je een planeet ter grootte van de aarde voor die helemaal niet op de aarde lijkt. Voor de helft van deze wereld is het permanent overdag, de andere helft zit permanent in de nacht. Daarenboven is deze planeet bedekt met actieve vulkanen. Wel, astronomen hebben die planeet ontdekt.

Pages