Belgisch satellietje wordt woensdagmiddag in de ruimte uitgezet (19/02)
Einde maart worden twee Belgische cubesats - Picasso en Simba - in de ruimte gebracht met een Vega-raket. Maar zolang moet je niet wachten want vanmiddag (woensdag 19 februari vanaf 12u20) wordt er een andere Belgische cubesat in een baan om de aarde gebracht, de QARMAN.
Strikt genomen werd QARMAN eind vorig jaar al gelanceerd. De cubesat bevond zich aan boord van een Dragon-capsule, die op 5 december 2019 in een baan om de aarde werd gebracht met een Falcon 9. Deze SpaceX-capsule wordt gebruikt om het International Space Station te bevoorraden. Aan boord bevond zich ook QARMAN.
Het was wachten tot vandaag vooraleer de astronauten tijd kregen om QARMAN in de ruimte te brengen. Straks wordt de cubesat in een speciale lanceerdoos in de luchtsluis van de Japanse Kibo-module geplaatst. Daar wordt de doos opgepikt door de Japanse robotarm. Deze plaatst de doos in de juiste stand en een mechanisme zorgt er dan voor dat de QARMAN uit de doos in een baan om de aarde wordt "geschoten".
QARMAN staat voor "Qubesat for Aerothermodynamic Research and Measurements on AblatioN". Een hele mondvol. Cubesats zijn in principe satellietjes in de vorm van een kubus met een zijde van 10 cm. Vaak worden deze kubusjes gecombineerd. QARMAN is opgebouwd uit drie van dergelijke kubusjes, wat ook wel omschreven word als een "3 unit cubesat" (3U). Nadat QARMAN is uitgezet, zal deze nog enkele weken rond de aarde draaien, maar op een gegeven moment duikt het satellietje de atmosfeer. Een gewone satelliet zou dan door de wrijving met de lucht opbranden. Maar QARMAN is zodanig gemaakt dat het de verschroeiende tocht door de dampkring moet overleven, een primeur trouwens. QARMAN is aan de voorkant uitgerust met een grote kurken stop (al is de kurk niet te vergelijken met de kurk van een wijnfles). QARMAN moet immers gegevens verzamelen over zijn tocht naar beneden, over het hete plasma rond het satellietje alsook over de werking van het kurken hitteschild. Buiten wordt het meer dan 1.000 graden warm, binnen in de cubesat blijft het koel. Op het einde van de verschroeiende tocht worden alle gegevens doorgetelefoneerd via het satellietnetwerk van Iridium. De "landing" zelf zal QARMAN niet overleven. Als alles volgens plan verloopt, kunnen dergelijke cubesats in de toekomst gebruikt worden om technieken en materialen voor reentry uit te testen.
QARMAN werd m.b.v. het Europese ruimtevaartagentschap ESA ontwikkeld door het Belgische Von Karman Instituut.
Het VKI verzorgt vanaf 12u20 een live streaming vanuit het ISS zodat we alles in detail kunnen volgen.
Het is best om al wat vroeger de live streaming te openen.
Links:
https://www.vki.ac.be/
https://www.vki.ac.be/index.php/news/702-uccessful-launch-of-the-nano-sa...
https://www.youtube.com/watch?v=QsL3DuW4FLE&feature=emb_logo (live streaming)
- Login of registreer om te kunnen reageren