De heetste planeet in het zonnestelsel?

Venus is de heetste planeet in het zonnestelsel, ondanks het feit dat ze niet het dichtst bij de zon staat. Temperaturen op Venus kunnen oplopen tot 471 °C, wat genoeg is om lood te smelten.

 

Bij de foto: Deze foto van Venus werd begin 1974 gemaakt door het ruimtevaartuig Mariner 10 tijdens zijn nadering van de planeet. Foto: NASA


Wat zijn de temperaturen van verschillende planeten in het zonnestelsel?

Het feit dat Venus de heetste planeet is, lijkt misschien niet intuïtief, want hoe dichter je bij de warmtebron komt, hoe heter je wordt. Simpele logica zegt dat de hitte op het oppervlak van Mercurius veel groter zou moeten zijn, maar dat is het niet.

Hier komen complexe natuurkunde en scheikunde om de hoek kijken. Gewoonlijk worden planeten kouder naarmate ze verder van de zon verwijderd zijn. Deze wet is geldig voor alle planeten in het zonnestelsel, behalve dus voor Venus.

Hieronder vindt u een lijst met gemiddelde oppervlaktetemperaturen van alle planeten in ons zonnestelsel:

Mercurius  167°C
Venus        464°C
Aarde          15°C
Mars          -65°C
Jupiter     -110°C
Saturnus  -140°C
Uranus     -195°C
Neptunus  -200°C
Pluto        -225°C

Venus is niet alleen de heetste, maar ook de helderste planeet van allemaal. Waar haalt het alle warmte vandaan?

Astrofysici zeggen dat de warmte zich op Venus verzamelt vanwege de dichte en dikke atmosfeer.

Hoe weten we de temperatuur van Venus?

Mensen kennen Venus al sinds de oudheid en hebben het de naam gegeven naar de Romeinse godin van liefde en schoonheid. In het oude Griekenland stond Venus bekend als Aphrodite, in Babylon heette het Ishtar.

Maar toen konden mensen zich niet voorstellen hoe deze planeet eruit zou kunnen zien, laat staan ​​dat ze niet wisten dat Venus een planeet is. Dit feit werd pas millennia later bewezen.

En pas in de moderne tijd werd ontdekt dat het oppervlak van Venus verzengende temperaturen zou kunnen bereiken. De precieze gemiddelde temperatuur op deze planeet is moeilijk te registreren, omdat de hete, dichte en chemisch gevaarlijke atmosfeer het bijna onmogelijk maakt om nauwkeurige metingen op afstand te doen.

Bij de foto: Een gecombineerde radarweergave van Venus, gemaakt door het ruimtevaartuig Magellan en Pioneer Venus Orbiter. Foto:  NASA/JPL


Het is ook problematisch om een ​​ruimtevaartuig te landen dat is ontworpen om nauwkeurige metingen uit te voeren. De helse temperatuur smelt geleidelijk alle elektronica, terwijl het ruimtevaartuig zelf uiteindelijk wordt verpletterd door atmosferische druk. De druk aan het oppervlak is ongeveer 93 keer groter dan op aarde, wat ongeveer gelijk is aan de druk op een oceaandiepte van bijna 1 km (+- 100 bar).

Bij de foto: Een Venera 13 Lander-opname van het oppervlak van Venus, gemaakt op 1 maart 1982. Foto: NASA History Office.

Maar in het verleden waren er verschillende landers, allemaal uit de voormalige Sovjet-Unie, die op het oppervlak van Venus konden landen en de eerste onderzoeken konden voltooien. De langste missie overleefde twee uur en zeven minuten na de landing. Er waren ook 15 Venus-flyby-missies uitgevoerd door ruimtevaartuigen gebouwd door verschillende landen.

Venus is een rotsachtige planeet en zijn grootte is vergelijkbaar met die van de aarde - zijn massa maakt ongeveer 80% uit van de massa van onze wereld. Fysische eigenschappen van de oppervlaktegesteenten laten ook zien dat bodemdichtheid, samenstelling en zwaartekracht ook erg op elkaar lijken. Om deze reden worden Venus en Aarde vaak tweelingen genoemd.

Venus heeft ook een metalen ijzeren kern.

Waarom is Venus zo heet?

De reden waarom Venus de heetste planeet in het zonnestelsel is, heeft te maken met de eigenschappen van zijn atmosfeer. De dichte atmosfeerlaag creëert een broeikaseffect wanneer een groot deel van de energie die van de zon komt, wordt opgesloten in de lagere atmosfeer van de planeet.

Dit gebeurt omdat de atmosfeer van Venus grotendeels transparant is voor zichtbare straling. Maar na het bereiken van het oppervlak wordt deze straling geabsorbeerd en vervolgens opnieuw uitgezonden in een vorm van infraroodstraling die een andere golflengte heeft en de atmosfeer niet zo gemakkelijk kan passeren in vergelijking met het zonlicht.

Trouwens, op aarde hebben we ook hetzelfde broeikaseffect, alleen op kleinere schaal, omdat de hoeveelheid zonnestraling die onze planeet bereikt lager is in vergelijking met Venus.


Vertaler: Jan Vyvey
Bron: https://www.technology.org/