De sterrenhemel in juli

Heldere planeten in juli

Mercurius bereikt op 30 juli zijn grootst oostelijke elongatie, dat betekent dat de planeet heel laag boven de westnoordwestelijke horizon te zien is en gaat 1 uur na de zon onder.

Venus is 's ochtends in het oosten te zien en ze komt geleidelijk hoger boven de horizon. Vanaf 30 juli komt ze meer dan drie uur voor de zon op. De "Morgenster" doorloopt deze maand de sterrenbeelden Stier en Orion.

Mars staat te dicht bij de zon aan de hemel. De rode planeet is niet zichtbaar.

Jupiter is heel de avond te zien. Hij gaat rond middernacht onder. De gasreus staat in het sterrenbeeld Maagd in de buurt van de ster Spica.

Saturnus is een groot deel van de avond en nacht zichtbaar. De geringde planeet staat in het sterrenbeeld Slangendrager (Ophiuchus).

 

SaturnusSaturnus (foto: Koen Van Gorp)

 

 

Sterrenbeeld in de kijker: Boogschutter

Rond middernacht vinden we laag boven de zuidoostelijke horizon een mooi sterrenbeeld: de Boogschutter (Sagittarius). Wie op verlof gaat naar iets zuidelijker oorden, vindt dit beeld dan hoger aan de hemel. Bij een maanloze nacht (het is Nieuwe Maan op 4/7) op een donkere standplaats zal in dit gebied de Melkweg zeer goed zichtbaar zijn, het centrum van de Melkweg ligt in de Boogschutter.

 

Op vakantie met een verrekijker

Er is veel kans dat je op vakantie een hemel aantreft met minder lichtvervuiling. Heb je er ooit al eens aan gedacht de sterrenhemel te verkennen met een verrekijker? Je zal verwonderd zijn van al de dingen die je kan zien. In plaats van de zowat 2000 sterren die je in goede omstandigheden met het blote oog kan zien, zal je er met de verrekijker tienduizenden kunnen waarnemen.

 

De Zomermelkweg - Foto: Sven De Deyne

 

Tijd voor meteoren

De zomer staat bekend als een goede periode om 'vallende sterren' (meteoren) te bekijken. Rond deze tijd heb je kans om een 'alfa-Capricornide' te zien. Dit is de verzamelnaam van een zwerm meteoren die uit het sterrenbeeld Capricornus (Steenbok) lijken te ontvluchten. De meeste van die meteoren zijn helder en vaak ook oranje van kleur, en bewegen zich iets trager dan andere meteoren. Soms zijn ze seconden aan een stuk te zien! Rond 12 augustus krijgen we vele meteoren te zien, als de zwerm van de Perseïden actief is. Soms zelfs tot één exemplaar per minuut!