Drie zwarte gaten in het centrum van één en hetzelfde sterrenstelsel!

Het uitgebreid bestudeerde sterrenstelsel NGC 6240 - ongeveer 300 miljoen lichtjaar verwijderd van de aarde - werd eerder verondersteld zijn vreemde vorm te hebben gekregen in het proces waarbij twee verschillende sterrenstelsels samengevoegd zijn tot één, waardoor twee superzware zwarte gaten (één van elk sterrenstelsel) op de plaats van botsing achterbleven.

Dit bleek echter gedeeltelijk verkeerd te zijn toen bleek dat NGC 6240 maar liefst drie superzware zwarte gaten bezat die strijden om een positie nabij het midden.

"Door onze observaties met een extreem hoge ruimtelijke resolutie konden we aantonen dat het interacterende melkwegstelsel NGC 6240 niet twee - zoals eerder aangenomen - maar drie superzware zwarte gaten in het midden herbergt," zei hoofdauteur professor Wolfram Kollatschny van de Universiteit van Göttingen .

De ontdekking werd gedaan met behulp van European Southern Observatory's (ESO) Very Large Telescope (VLT) en 3D-mappingtechnieken, wat liet berekenen dat elk van de zwarte gaten een gewicht heeft van ongeveer 90 miljoen Suns (in vergelijking met de 4 miljoen zonne-massa-equivalenten van ons eigen superzware zwarte gat Boogschutter A *) van de Melkweg.

De grootste sterrenstelsels van het universum kunnen het gevolg zijn van botsingen tussen drie in plaats van twee individuele sterrenstelsels, waardoor een al lang bestaand astronomisch raadsel wordt opgelost.

Nog interessanter is dat alle drie de hemellichamen zich bevinden in een gebied met een diameter van minder dan 3000 lichtjaar, of minder dan een procent van de totale grootte van hun sterrestelsel.

Volgens co-auteur Peter Weilbacher van het Leibniz Instituut voor Astrofysica Potsdam was een dergelijke concentratie van drie superzware zwarte gaten nog nooit ontdekt in één en hetzelfde sterrenstelsel. En dit hoewel het niet de eerste keer is dat astronomen sterrenstelsels en hun zwarte gaten op weg naar een ramkoers hebben geïdentificeerd.

Hoewel ze op zichzelf bizar en interessant zijn, laten deze bevindingen ook zien hoe meerdere sterrenstelsels op elkaar kunnen botsen, waardoor ze nog grotere vormen vormen, een kwestie die astronomen al tientallen jaren verwondert en bezighoudt.

"Als er echter gelijktijdig processen van verschillende sterrenstelsels werden samengevoegd, konden de grootste sterrenstelsels met hun centrale superzware zwarte gaten zich veel sneller ontwikkelen," zei Weilbacher. "Onze observaties geven de eerste indicatie van dit scenario."


Auteur: Jan Vyvey
Bronnen: astronomy.com, universetoday.com