Een jaar op deze gigantische hete planeet duurt slechts 16 uur

De jacht op planeten buiten ons zonnestelsel heeft geleid tot meer dan 4.000 verafgelegen werelden, in een baan om sterren op duizenden lichtjaren van de aarde. Deze planeten buiten het zonnestelsel zijn een ware menagerie, van een rotsachtige superaarde en miniatuur-Neptunus tot kolossale gasreuzen.

Tot de meer verwarrende planeten die tot nu toe zijn ontdekt, behoren "hete Jupiters" - massieve gasbollen die ongeveer zo groot zijn als onze eigen Jupiter-planeet, maar die in minder dan 10 dagen rond hun sterren cirkelen, in tegenstelling tot de ploeterende 12-jarige baan van “onze” Jupiter . Wetenschappers hebben tot nu toe ongeveer 400 hete Jupiters ontdekt. Maar hoe deze gewichtige wervelingen precies zijn ontstaan, blijft een van de grootste onopgeloste mysteries in de planetaire wetenschap.

Bij de foto: De nieuw ontdekte planeet bevindt zich relatief dicht bij zijn ster, op een afstand van slechts ongeveer 2,1 miljoen kilometer. Afbeelding: NASA, ESA en G. Bacon
 

Nu hebben astronomen een van de meest extreme ultrahete Jupiters ontdekt - een gasreus die ongeveer vijf keer zo zwaar is als Jupiter en in slechts 16 uur rond zijn ster vliegt. De baan van de planeet is de kortste van alle bekende gasreuzen tot nu toe.

Vanwege de extreem krappe baan en de nabijheid van zijn ster, wordt de temperatuur op de dagzijde van de planeet geschat op ongeveer 3.500 Kelvin, ongeveer zo heet als een kleine ster. Dit maakt de planeet, aangeduid als TOI-2109b, de op één na heetste die tot nu toe is gedetecteerd.

Afgaande op zijn eigenschappen, geloven astronomen dat TOI-2109b bezig is met "orbitaal verval", of in een spiraal naar zijn ster beweegt, zoals badwater dat door de afvoer stroomt. Er wordt voorspeld dat zijn extreem korte baan ervoor zal zorgen dat de planeet sneller naar zijn ster zal draaien dan andere hete Jupiters.

De ontdekking, die aanvankelijk werd gedaan door NASA's Transiting Exoplanet Survey Satellite (TESS) (*), een door MIT (**) geleide missie, biedt astronomen een unieke kans om te bestuderen hoe planeten zich gedragen als ze worden aangetrokken en opgeslokt door hun ster.

"Als we geluk hebben, kunnen we over een of twee jaar detecteren hoe de planeet dichter bij zijn ster komt", zegt Ian Wong, hoofdauteur van de ontdekking, die tijdens het onderzoek postdoc was aan het MIT en sindsdien verplaatst naar NASA Goddard Space Flight Center. “Tijdens ons leven zullen we de planeet niet in zijn ster zien vallen. Maar geef het nog eens 10 miljoen jaar, en deze planeet is er misschien niet meer."

De ontdekking wordt gerapporteerd in het Astronomical Journal en is het resultaat van een samenwerking tussen leden van het TESS-wetenschappelijke team van MIT en onderzoekers van over de hele wereld.

Op 13 mei 2020 begon NASA's TESS-satelliet TOI-2109 te observeren, een ster in het zuidelijke deel van het sterrenbeeld Hercules, ongeveer 855 lichtjaar van de aarde. De ster werd door de missie geïdentificeerd als het 2109e "TESS Object of Interest", vanwege de mogelijkheid dat er een planeet in een baan om de ster zou kunnen draaien.

Gedurende bijna een maand verzamelde het ruimtevaartuig metingen van het licht van de ster, die het TESS-wetenschappelijke team vervolgens analyseerde op transits - periodieke dips in sterlicht die erop kunnen wijzen dat een planeet voor een klein deel van het licht van de ster passeert en deze kort blokkeert. De gegevens van TESS bevestigden dat de ster inderdaad een object herbergt dat ongeveer elke 16 uur passeert.

Het team bracht de bredere astronomiegemeenschap op de hoogte en kort daarna volgden meerdere telescopen op de grond het volgende jaar om de ster nauwkeuriger te observeren over een reeks frequentiebanden. Deze waarnemingen, gecombineerd met de eerste detectie van TESS, bevestigden dat het passerende object een planeet was Ze werd aangeduid als TOI-2109b.

"Alles was consistent met het feit dat het een planeet was, en we realiseerden ons dat we iets heel interessants en relatief zeldzaams hadden", zegt co-auteur Avi Shporer, een wetenschapper aan het Kavli Institute for Astrophysics and Space Research van MIT.

Door metingen over verschillende optische en infrarode golflengten te analyseren, stelde het team vast dat TOI-2109b ongeveer vijf keer zo zwaar is als Jupiter, ongeveer 35 procent groter, en extreem dicht bij zijn ster, op een afstand van ongeveer 2,1 miljoen kilometer. Ter vergelijking: Mercurius bevindt zich ongeveer 50 miljoen kilometer van de zon.

De ster van de planeet is ongeveer 50 procent groter in omvang en massa in vergelijking met onze zon. Op basis van de waargenomen eigenschappen van het systeem schatten de onderzoekers dat TOI-2109b in zijn ster spiraalt met een snelheid van 10 tot 750 milliseconden per jaar - sneller dan enige hete Jupiter die tot nu toe is waargenomen.

Gezien de afmetingen van de planeet en de nabijheid van zijn ster, hebben de onderzoekers vastgesteld dat TOI-2109b een ultrahete Jupiter is, met de kortste baan van alle bekende gasreuzen. Zoals de meeste hete Jupiters, lijkt de planeet steeds dezelfde zijde naar de zon gericht te hebben, met een eeuwigdurende dag- en nachtzijde, vergelijkbaar met de maan ten opzichte van de aarde. Uit de TESS-waarnemingen die een maand duurden, kon het team de wisselende helderheid van de planeet waarnemen terwijl deze om zijn as draait. Door de planeet achter zijn ster te observeren (bekend als een secundaire zonsverduistering) op zowel optische als infrarode golflengten, schatten de onderzoekers dat de dagzijde temperaturen van meer dan 3.500 Kelvin bereikt.

"Ondertussen is de helderheid van de nachtzijde van de planeet lager dan de gevoeligheid van de TESS-gegevens, wat vragen oproept over wat daar werkelijk gebeurt", zegt Shporer. "Is de temperatuur daar erg koud, of neemt de planeet op de een of andere manier warmte op aan de dagzijde en brengt deze naar de nachtzijde? We staan ​​aan het begin om deze vraag voor deze ultrahete Jupiters te beantwoorden."

De onderzoekers hopen TOI-2109b in de nabije toekomst te kunnen observeren met krachtigere instrumenten, waaronder de Hubble Space Telescope en de binnenkort te lanceren James Webb Space Telescope. Meer gedetailleerde waarnemingen zouden de omstandigheden kunnen verhelderen die hete Jupiters ondergaan als ze in hun ster vallen.

"Ultrahot Jupiters zoals TOI-2109b vormen de meest extreme subklasse van exoplaneten", zegt Wong. "We zijn nog maar net begonnen met het begrijpen van enkele van de unieke fysische en chemische processen die plaatsvinden in hun atmosfeer - processen die geen analogen hebben in ons eigen zonnestelsel."

Toekomstige observaties van TOI-2109b kunnen ook aanwijzingen onthullen over hoe dergelijke duizelingwekkende systemen überhaupt kunnen ontstaan. "Vanaf het begin van de exoplanetaire wetenschap werden hete Jupiters gezien als vreemde eend in de bijt", zegt Shporer. “Hoe bereikt een planeet die zo massief en groot is als Jupiter een baan die maar een paar dagen duurt? We hebben zoiets niet in ons zonnestelsel en we zien dit als een kans om ze te bestuderen en hun bestaan ​​​​te verklaren."

Auteur: Jan Vyvey
Bron: Massachusetts Institute of Technology - Jennifer Chu

(*) Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/TESS-ruimtetelescoop
(**) Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Massachusetts_Institute_of_Technology