Een leuke ruimtevaartweek in het verschiet.
Update_2: Mogeljk wordt de lancering van de Chinese maansonde niet live uitgezonden. Check de vermelde Twitteraccount onderaan dit artikel voor eventuele wijzigingen.
Update_1: De Falcon 9-lancering van 4 december is met een dag uitgesteld. Verderop vind je het aangepaste tijdstip.
Maandag 3 december.
Het begon al mooi deze maandagmiddag met de geslaagde lancering van een Soyuz-capsule met aan boord drie nieuwe astronauten voor het International Space Station: de Rus Oleg Kononenko, de Amerikaanse Anne McClain en de Canadees David Saint-Jacques.
Aangezien de vorige lancering een beetje fout was afgelopen – de bemanning heeft zich toen moeten redden met het ontsnappingssysteem – was dit een lancering waar met meer dan normale belangstelling naar uitgekeken werd.
Normaal gezien volgt men een traject dat een tweetal dagen vraagt vooraleer men met het ruimtestation kan koppelen. Nu zou dit al na zes uur moeten lukken. De koppeling wordt uitgezonden op NASA TV (via het media-kanaal) vanaf 17u45 onze tijd. Het openen van het luik tussen de capsule en het ISS wordt uitgezonden vanaf 19u45 onze tijd, eveneens via NASA TV.
Tegelijkertijd met de koppeling, om 17u45 dus, kan je NASA’s live event volgen naar aanleiding van de aankomst van OSIRIS-Rex bij de planetoïde Bennu, en dat via NASA TV (het publieke kanaal). Meer info hier. Een half uurtje eerder begint er al een zgn. “preview program”.
Wat later op de avond (maandag 3 december 19u31 onze tijd) vertrekt een Falcon 9 met liefst 64 satellietjes. De lancering werd eerder al herhaaldelijk uitgesteld. Tussen haakjes, de lancering heeft plaats vanop de Vandenberg Air Force Base (California) en de satellieten worden in een zonsynchrone polaire baan gebracht. Live te volgen via het YouTube-kanaal van SpaceX. Meer info in de persmap (PDF).
Dinsdag 4 december.
Om 21u37 onze tijd wordt een Ariane V gelanceerd vanop de Europese lanceerbasis in Frans Guyana. Aan boord twee communicatiesatellieten, de Indische GSAT 11 en de Zuidkoreaanse GEO-Kompsat 2A. Deze laatste is een geostationaire weersatelliet. GSAT 11 stond eerder al vertrekkensklaar, maar de satelliet werd terug naar India gebracht. Een andere gelijkaardige satelliet was kort na de lancering uitgevallen. Vandaar dat dit exemplaar extra gecontroleerd werd. Live te volgen via Arianespace.
Woensdag 5 december.
Op 5 december om 19u16 onze tijd vertrekt er opnieuw een Falcon 9, deze keer vanop het Cape Canaveral Air Force Station (de buren van het Kennedy Space Center). Aan boord de 18de Dragon-capsule, volgeladen met brandstof, lucht, water en andere voorraden) op weg naar het ISS. Live te volgen via NASA TV.
Vrijdag 7 december.
En op vrijdag 7 december om 19u30 onze tijd vertrekt een Chinese Lange Mars-raket (LM 3B). Aan boord Chang’e 4. Best een interessante sonde om te volgen, want voor het eerst gaat men proberen om op de achterkant van de Maan te landen. Waar je de lancering kan volgen, laat ik nog wel weten.
Zaterdag 8 december.
En in de ochtenduren van 8 december (05u19 onze tijd) vetrekt een Delta 4 Heavy om een geheime Amerikaanse verkenningssatelliet te lanceren.
Nog dit.
Een uptodate lanceeroverzicht kan je altijd terug vinden op https://spaceflightnow.com/launch-schedule/. Ook interessant om te volgen is de Twitter-account https://twitter.com/Nextlaunch
- Login of registreer om te kunnen reageren
Reacties
Vanmorgen, omstreeks 7u, was er een zeer helder iets (ster ?) te zien, net onder de maan. Ik dacht eerst aan de poolster, maar het blijkt een misverstand te zijn dat zij een enorm stralende ster is. Bovendien stonden maan en haar stralende gezelschap niet in het noorden, maar veeleer in het oosten tot zuidoosten. Nu ben ik natuurlijk benieuwd wat ik gezien heb. En blijkbaar heeft een collega, die hier toch een eindje vandaan woont, net hetzelfde gezien. Jullie kennen ongetwijfeld het antwoord ? Ik heb foto’s genomen (gewoon met gsm), maar blijkbaar kan ik ze niet bijvoegen ... Alvast bedankt voor een antwoord.
Dat was de planeet Venus. De poolster is niet de helderste ster aan de hemel. Dat is de ster Sirius in de Grote Hond - als we de zon even buiten beschouwing laten :-)