ESA-sonde Rosetta in scheervlucht over komeet 67 P

Op Valentijns dag vloog Rosetta in scheervlucht over 67P. Om 13u41 Belgische Tijd nadert de sonde het oppervlak tot op 6 km afstand. Van dat moment is nog geen foto vrijgegeven.

Om 15u19 Bel.T. was Rosetta alweer wat van de komeet verwijderd (afstand 8,7 km). Van op die afstand werd een foto genomen van een gebied dat “Imhotep” wordt genoemd, een min of meer vlak terrein om de grootste kwab van de komeet. De foto toont een gebied van 0,76 km bij 0,76 km.

Het kleinste detail (één pixel) is 0,74 m groot (of klein....). De grootste rots of kei, rechts bovenaan, heeft de naam “Cheops” meegekregen. Details op de komeet krijgen namen uit het oude Egypte. De zon stond bij deze opname pal achter Rosetta.

 

Het oppervlak van komeet 67 P vanop 8,7 km hoogte, kort na de dichtste nadering. (ESA/Rosetta/NavCam)

 

De eerste foto die werd vrijgegeven is genomen vanop 35 km afstand, dus terwijl Rosetta zijn duik naar de komeet had ingezet. Het is een mozaiek van vier verschillende foto’s, elk toont een gebied van 3 bij 3 km. Centraal in beeld de depressie “Hatmehit”. Door de snelheid van Rosetta en het feit dat elk van de vier foto’s door dezelfde camera zijn genomen verklaren waarom de vier opnames niet netjes aan elkaar passen.

 

De depressie Hatmehit bij de nadering van de komeet. (ESA/Rosetta/NavCam)

 

Na de scheervlucht, dus bij het wegvliegen van de komeet, stuurde Rosetta deze vier foto’s door ook weer gemonteerd tot een mozaiek. Hier is de sonde 10,6 km van het oppervlak (of 12,6 km van het zwaartepunt van de komeet). Het kleinste detail meet 1,1 meter en elk van de vier foto’s van de mozaiek meet 1,1 bij 1,1 km.

 

Het einde van de scheervlucht. Rosetta op net geen 11 km boven het oppervlak. (ESA/Rosetta/NavCam)

 

Onderaan is de grootste kwab te zien, meer naar boven is de “nek” en helemaal bovenaan is de kleinste kwab te zien. De lander Philae staat ergens aan de andere kant van die kleine kwab. Maar tot nu toe weet niemand met enige nauwkeurigheid waar Philae staat. De foto’s genomen tijdens de scheervlucht hebben dat gebied niet in beeld gebracht. Pas over enkele weken, als de komeet dichter bij de zon staat en er meer licht valt op de landingsplaats is het misschien mogelijk de lander terug te vinden op een foto.

Rosetta is nu (midden februari) nog 345 miljoen km verwijderd van de zon. Bij de dichtste nadering van de zon (perihelion) op 13 augustus van dit jaar is de afstand tussen de zon en de komeet (en Rosetta en Philae) 186 miljoen km, dat is ergens tussen de baan van de aarde en die van Mars.

 

Herman Henderickx.

Brussel, 16 februari 2015.