Geavanceerde buitenaardse wezens zouden binnenkort het leven op aarde kunnen ontdekken

Nieuw onderzoek suggereert dat buitenaardse wezens op nabijgelegen sterren de aarde kunnen detecteren via radiosignalen die van onze planeet zijn gelekt.

Bij de foto: Radiotelescoop - illustratieve foto. Foto: Brenton Pearce via Unsplash, gratis licentie

Wetenschappers van de Universiteit van Manchester en de Universiteit van Mauritius gebruikten crowd-sourced gegevens om radiolekkage van mobiele torens te simuleren om te bepalen wat buitenaardse wezens - buitenaardse beschavingen - zouden kunnen detecteren van verschillende nabije sterren, waaronder de ster van Barnard, zes lichtjaren verwijderd van de aarde.

Uit het onderzoek, gepubliceerd in de Monthly Notices of the Royal Astronomical Society-tijdschrift, bleek dat alleen meer technologisch geavanceerde beschavingen de huidige niveaus van radiolekkage van mobiele zendmasten vanaf de aarde konden detecteren.

Aangezien de meeste geavanceerde buitenaardse wezens echter waarschijnlijk gevoeligere ontvangstsystemen hebben en naarmate we op weg zijn naar krachtigere breedbandsystemen op aarde, zal de detecteerbaarheid van mensen door andere intelligente wezens steeds waarschijnlijker worden.

Bij de foto: Niemand weet waar mogelijk bestaande buitenaardse wezens vandaan kunnen komen. Voorlopig blijft dit echter slechts een theoretische veronderstelling. Foto: NASA Ames/SETI Institute/JPL-Caltech

Professor Mike Garrett, teamleider van het project en directeur van het Jodrell Bank Centre for Astrophysics aan de Universiteit van Manchester, zei: "Ik heb veel collega's horen suggereren dat de aarde de afgelopen jaren steeds radiostiler is geworden - een bewering die ik altijd heb bestreden.”

“Hoewel het waar is dat we tegenwoordig minder krachtige tv- en radiozenders hebben, is de verspreiding van mobiele communicatiesystemen over de hele wereld ingrijpend. Hoewel elk systeem afzonderlijk een relatief laag radiovermogen vertegenwoordigt, is het geïntegreerde spectrum van miljarden van deze apparaten aanzienlijk.”

“De huidige schattingen suggereren dat we voor het einde van het decennium meer dan honderdduizend satellieten in een lage baan om de aarde en verder zullen hebben. De aarde is al abnormaal helder in het radiogedeelte van het spectrum; als de trend zich voortzet, zouden we gemakkelijk kunnen worden opgespoord door elke geavanceerde beschaving met de juiste technologie”.

Bij de foto: Voorlopig blijft het opsporen van buitenaardse wezens een onopgeloste taak. En er is geen bewijs dat buitenaardse beschavingen de aarde detecteren. Foto: Júlia Borges via Unsplash, gratis licentie


De modellen, die de signalen demonstreren die buitenaardse wezens van de aarde kunnen ontvangen, zijn gegenereerd door Ramiro Saide, een stagiair bij de Search for Extra-terrestrial Intelligence (SETI) Instution's Hat Creek Radio Observatory en M.Phil-student aan de Universiteit van Mauritius.

De simulaties laten ook zien dat de mobiele radiosignatuur van de aarde een substantiële bijdrage bevat van ontwikkelingslanden, waaronder Afrika, wat volgens de wetenschappers een opwindende ontwikkeling is en het succes benadrukt door het ontwikkelingsstadium van de vaste lijn te omzeilen en rechtstreeks het digitale tijdperk in te gaan.

Dr. Nalini Heeralall-Issur, Saide's supervisor en universitair hoofddocent aan de Universiteit van Mauritius, zei: "Elke dag leren we meer over de kenmerken van exoplaneten via ruimtemissies zoals Kepler en de Transiting Exoplanet Survey Satellite, met verdere inzichten van de James Webb Space Telescoop. Ik geloof dat er een grote kans is dat er geavanceerde beschavingen zijn, en sommigen zijn misschien in staat om de door mensen veroorzaakte radiolekkage vanaf de planeet Aarde waar te nemen.”
Vervolgens wil het onderzoeksteam hun onderzoek graag uitbreiden met andere factoren die bijdragen aan de aardse radiolekkagesignatuur, zoals krachtige civiele en militaire radars, nieuwe digitale uitzendsystemen, Wi-Fi-netwerken, individuele mobiele handsets en de zwerm satellietconstellaties nu gelanceerd in een lage baan om de aarde, zoals het Starlink-systeem van Elon Musk.


Vertaling: Jan Vyvey
Bron: Universiteit van Manchester