Help ons de Perseïden waar te nemen!

Het Koninklijk Belgisch Instituut voor Ruimte-Aeronomie (BIRA) nodigt iedereen uit om via de "Radio Meteor Zoo" website te helpen bij het waarnemen van de Perseïden. De website www.radiometeorzoo.be geeft uitleg over meteoren en de detectie ervan met het Belgische BRAMS-netwerk (Belgian RAdio Meteor Stations). Vanaf 12 augustus 2016 kunnen geïnteresseerden zelf meewerken aan het waarnemen en tellen van de Perseïden, een meteorenzwerm die gevormd werd door de komeet Swift-Tuttle.

Een komeet wordt vaak voorgesteld als een vuile sneeuwbal die een groot aantal stofdeeltjes bevat. Wanneer hij in de buurt van de zon komt, warmt deze bal op en komt een deel van die stofdeeltjes vrij in het spoor van de komeet. Telkens de aarde in haar baan rond de zon zo een wolk van stofdeeltjes doorkruist, warmen deze stofdeeltjes zeer sterk op bij het binnenkomen in onze atmosfeer. Ze verdampen op een hoogte van 90-100 km en produceren daarbij een lichtflits die we een meteoor noemen, ook bekend als “vallende ster”. Aangezien het gaat om een hele stofwolk die de atmosfeer binnenkomt en verdampt, spreken we in feite van een meteorenzwerm. Zo komt de aarde elk jaar rond het midden van augustus stofdeeltjes tegen die afkomstig zijn van de komeet Swift-Tuttle en die aan de oorsprong van de Perseïdenzwerm liggen. 

Die meteoren kunnen met het blote oog waargenomen worden, maar ook met radiotechnieken. Deze laatste hebben het voordeel dat ze overdag en/of wanneer het bewolkt is, ingezet kunnen worden. Het BIRA voert dan ook al enkele jaren dergelijke waarnemingen uit met het observatienetwerk BRAMS dat bestaat uit een zender en ongeveer 30 ontvangststations die opgesteld staan over heel België. Ook Volkssterrenwacht Urania maakt deel uit van dit netwerk en heeft daarvoor een ontvanger in de weertuin. Met dit netwerk nemen wetenschappers duizenden meteoren per dag waar. De resultaten die ze op deze manier verkrijgen, worden onder andere gebruikt om de activiteit van meteorenzwermen in kaart te brengen, om de piek(en) van die activiteit te detecteren, om te vergelijken met voorspellingen van andere wetenschappers, ...

De wetenschappers van het BRAMS-netwerk kunnen automatisch meteoren detecteren aan de hand van geavanceerde computersoftware. Zo worden meteoren automatisch onderscheiden van vliegtuigsignalen en stoorzenders. Dit is nodig om de grote hoeveelheid data die verkregen wordt te verwerken. Doordat meteorenzwermen zoals de Perseïden zeer complexe structuren produceren in de resultaten, is het voor de computersoftware vaak erg moeilijk om meteoren te onderscheiden. Hierdoor moet alle data van deze periode handmatig en visueel verwerkt worden. Daarom heeft het BIRA deze website ontworpen waar iedereen met enkele muisklikken meteoren kan aanduiden. Uw bijdrage aan dit project is dan ook van onschatbare waarde! Begin je wetenschappelijke bijdrage hier.

Meteoren worden zichtbaar op een spectogram als verticale en gekleurde lijnen.

Het BRAMS-netwerk verzamelt zo duizenden beelden die tijdens de Perseïden visueel gecontroleerd moeten worden.

Ook jij helpt via www.radiometeorzoo.be (BIRA)