Heropent de Falcon Heavy weg naar de maan?

Vandaag (6 feb. 2018) lanceert Space X de grootste raket ooit sinds de Saturn V maanraket. De Falcon Heavy vertrekt om 19u30 lokale tijd vanop lanceerplatform 39A in NASA’s Kennedy Space Center, Florida. Aan boord bevindt zich een kersrode Tesla die, op de beat van Bowies Life On Mars, in een baan om de zon gebracht zal worden.

Langere weg dan verwacht

Space X CEO Elon Musk kondigde de bouw van de Falcon Heavy al aan in 2011 en voorspelde toen een eerste lancering in 2013.

Hoewel dit erg optimistisch leek, was het niet ongeloofwaardig. De 70 meter hoge Heavy raket is immers een uitbreiding van Space X’ reeds bestaande en beproefde Falcon 9. Twee Falcon 9 raketten worden bevestigd aan een centrale raket, die op zich ook nog eens een gemodificeerde Falcon 9 raket is. Makkelijk toch?

Niet zo simpel bleek achteraf. Meer gewicht, compleet andere aërodynamica, jawel het blijft raketwetenschappen. Vijf jaar na de eerder voorspelde vlucht is de raket er eindelijk klaar voor.

In de laadruimte zal zich een kersrode Tesla bevinden. Deze wordt in een zeer elliptische baan rond de zon gebracht. De geplande omloop zal de Tesla van tijd tot tijd zeer dicht in de buurt van Mars brengen. Een knipoog naar de droom van Elon Musk om ooit de rode planeet te koloniseren.

Een eerste testvlucht is nooit een garantie op succes. De kans is dus groot dat de raket de ruimte nooit bereikt.

“Ik hoop dat de raket ver genoeg van het lanceerplatform vliegt zodat ze geen grote schade aanricht, dat op zich beschouw ik al als een overwinning” aldus Elon Musk.

Indien het niet lukt, hoeft dit zeker niet het einde van de Heavy te betekenen.

One small step, ...

De Falcon Heavy raket zal meer dan 65 ton aan lading in een lage baan rond de aarde kunnen brengen en zo’n 27 ton in geostationaire baan.

Hiermee is de Heavy de krachtigste raket ooit sinds de befaamde Saturn V, die astronauten naar de maan bracht en terug.

Niet alleen de kracht, maar ook het kostenplaatje zijn zeer interessant. De Heavy kost “slechts” 90 miljoen dollar. Ter vergelijking: de krachtigste raket nu, de Delta IV Heavy (ULA) die slechts 30 ton de ruimte in krijgt, kost 300 à 500 miljoen dollar. Met het geld dat je uitspaart, koop je een volledig nieuwe satelliet! De lage kostprijs is te danken aan de grote herbruikbaarheid van de onderdelen. Zowel de stuwraketten (boosters) als de centrale raket landen immers veilig en ongedeerd terug op aarde.

Bovendien bouwde Space X de gigantische raket met bemande missies in het achterhoofd. Volgens Space X zouden twee (vooralsnog onbekende) astronauten eind dit jaar al in een baan rond de maan gebracht worden met de Space X’ Heavy raket en de Dragon capsule.

Animatie van de eerste vlucht van Falcon Heavy (Space X)

Reacties

afbeelding van Mieke Tiebos

Goede middag,
Ik bekeek net de bovenstaande animatie van de Falcon Heavy, maar ben niet echt mee, is dit reclame voor de mooie kersrode Tesla of is die gast echt zo gek? En komen die stuwraketten en centrale raket echt zo mooi terug naar de aarde? Dat is dan wel indrukwekkend. Groetjes. Mieke Tiebos, space-dummie.