Hubble ontdekt nieuwe maan

Met behulp van de Hubble Space Telescope werd er een nieuwe kleine donkere maan ontdekt in een baan om de dwergplaneet Makemake. Het licht van S/2015 (136472) 1 of kortweg MK2 is zo’n 1300 zwakker dan dat van haar moederplaneet. Op het moment dat ze ontdekt werd bevond ze zich op ongeveer 21 000 km van Makemake. De grootte van de diameter wordt voorlopig geschat op 160 km, ruwweg 20 maal kleiner dan onze maan. Indien haar baan eerder cirkelvormig is dan wordt de omlooptijd geschat op 12 dagen.

Makemake is het derde grootste hemellichaam voorbij de baan van Neptunus, na de dwergplaneten Pluto en Eris. Een betere studie van de maan van Makemake zal onderzoekers een beter inzicht geven in de massa en dus ook in de samenstelling van de dwergplaneet. Ook de 5 manen van Pluto werden gevonden met behulp van de Hubble Space Telescope. De overeenkomsten tussen de verschillende ijsdwergen worden door deze ontdekking alsmaar sterker.

Na enkele vruchteloze pogingen van het onderszoeksteam werd de maan dan toch voor het eerst gezien in April 2015 met de Wide Field Camera van de HST. Dit is te danken aan de bijzonder scherpe resolutie van de foto’s, waardoor de wetenschappers erin geslaagd zijn de maan te onderscheiden van het felle licht van Makemake. De ontdekking werd vandaag pas bekend gemaakt.


 

Links: Foto van de WFC3 camera van de HST.   Rechts: Artistieke impressie van MK2 (NASA)