ISON-update: dooft de komeet uit?
Na de periheliumpassage van ISON was er grote onduidelijkheid: eerst verklaarde men de komeet voor dood, en dan verscheen hij terug in het beeldveld van de zonnetelescopen. De laatste uren is de helderheid afgenomen, en lijkt er weinig activiteit te zijn. Dat zou kunnen betekenen dat ISON aan het uitdoven is... maar het zou niet verwonderlijk zijn dat de komeet ons een laatste keer verrast.
Het is nog even afwachten wat er van de komeet op aarde te zien gaat zijn. Mogelijk zien we de komende dagen een aantal mooie foto’s opduiken. Visueel zal de komeet echter weinig voorstellen. Momenteel (zaterdagnamiddag 30/11) schommelen de helderheidsschattingen tussen magnitude +3 en +5. In andere woorden: in het beste geval kan je met het blote oog een zwak vlekje met een korte staart zien (kaartje).
Voor de vliegtuigreizigers zondagochtend zijn de omstandigheden alleszins beter: op een hoogte van 11 km is de atmosfeer zuiver, droog en zijn er geen wolken aanwezig. Tenzij de komeet de komende uren volledig uitdooft, zou er toch iets te zien moeten zijn. Hieronder een kaartje met de positie van de komeet op 1 december om 7h45m 's ochtends.
- Login of registreer om te kunnen reageren