Mars en ruimtevaart maart 2013
De onbemande robot jeep Curiosity op Mars heeft zijn hoofdopdracht uitgevoerd. De robot moest uitzoeken of op Mars de voorwaarden ooit vervuld waren om leven mogelijk te maken. Op 12 februari zei de NASA dat het eerste boormonster van Curiosity aantoont dat op die plek alle vereiste chemische stoffen en water aanwezig zijn (en waren). Maar Curiosity heeft nog altijd geen spoor van fossiel of actueel leven op Mars gevonden.
Mars met of zonder Curiosity zet mensen aan het dromen. Eind februari dook het voorstel op om twee mensen een scheervlucht rond Mars te laten uitvoeren, dus zonder landing. Het idee komt van een organisatie "Inspiration Mars Foundation" met als drijvende kracht Dennis Tito, de eerste toerist aan boord van het Internationale Ruimtestation.
Omdat de stand van aarde en Mars bijzonder gunstig zijn ijvert IMF voor een bemande lancering op 5 januari 2018 om met een minimum aan brandstof een scheervlucht rond Mars te maken (in augustus 2018) met landing op aarde in mei 2019, na een reis van 502 dagen. Maximaal twee mensen zouden meekunnen. Maar Dennis Tito heeft geen raket, geen cabine, geen opblaasbare module en nog geen geld om het allemaal waar te maken.
Het is onbetwistbaar dat Mars de aardbewoners laat dromen terwijl ons zonnestelsel de aardbewoners nachtmerries bezorgt, zoals op midden februari.
Als de mens maar moeilijk de ruimte in kan, dan komt de ruimte soms naar de mensen! Op 15 februari rond 9u20 plaatselijke tijd (4u20 Belgische Tijd) ontplofte een planetoïde boven de Siberische stad Tsjeliabinsk. De schade was groot, het aantal gewonden liep in de duizend, maar er vielen geen doden.
De explosie van een planetoïde boven Tsjeliabinsk (Rusland) (Vitale maten en gegevens volgens de ESA):
- Waar: 55° 10' N, 61° 25' O
- Wanneer: 15 februari 2013 om 03u 20min 26sec GMT
- Hoek bij binnendringen atmosfeer: 20º boven horizontaal
- Snelheid: minder dan 20 km/s
- Traject: van noordoost naar zuidwest
- Diameter oorspronkelijk: zowat 17 m
- Kracht explosie : 500 kt TNT (30 x A-bom op Hiroshima in 1945
- Hoogte explosie: 15–25 km
De knal boven Tsjeliabinsk bracht even weer de discussie op gang rond de vraag of de mensheid dreigende planetoïden onschadelijk kan maken door hun baan te wijzigen of door ze te vernietigen. Het antwoord is simpel: er is niks voor handen en dat zal nog een hele tijd zo blijven.
Meer info over ruimtevaart in maart 2013 kijk hier.
Brussel, maart 2013
Herman Henderickx
- Login of registreer om te kunnen reageren