Marslander Schiaparelli neergestort door computerfout
Het onderzoek naar de crash van ESA’s Marslander Schiaparelli is afgerond. De lander storte vorig jaar in oktober neer, omdat tegenstrijdige datastromen de computer aan boord tilt deden slaan.
Zo’n 3 minuten nadat Schiaparelli de Marsatmosfeer binnendrong, op 19 oktober 2016, ging het mis. Na het uitgooien van de parachute begon de lander hevig te tollen. De hevige tolbeweging verstoorde de meting van de “rol-sensor” met als resultaat dat de computer een zware berekeningsfout maakte bij de hoogtebepaling.
Door de foutieve hoogtebepaling in combinatie met latere radarmetingen concludeerde de computer dat hij zich onder het oppervlak van Mars bevond. Hierdoor ontkoppelde Schiaparelli zijn parachute te snel, en activeerde de remraketten slechts voor 3s i.p.v. de voorziene 30s.
In realiteit bevond de lander zich op dat moment op een hoogte van 3,7 km. Zijn landing eindigde abrupt met een snelheid van 540 km/u toen hij in aanraking kwam met het Marsoppervlak. Schiaparelli werd door de schok volledig vernield en liet enkel een zwart litteken achter in het rode zand van Mars. NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter slaagde erin om de inslagzone te fotograferen vanuit zijn baan om Mars.
Het onderzoek bevestigt de eerdere bevindingen van de ESA in november. Bij het onderzoek naar de crash kwamen er nog enkele andere zwakke punten in de lander naar boven. De crash draagt dus onrechtstreeks bij tot het slagen van de nieuwe missie in 2020.
Foto's genomen door NASA's MRO op 1 november 2016 tonen de crashsite van Schiaparelli.
Linksonder: de parachute en het achterste hitteschild.
Rechtsonder: vermoedelijk het voorste hitteschild. (NASA/JPL)
- Login of registreer om te kunnen reageren