Mogelijk heldere komeet op komst in 2013

Op 24 september ll. ontdekten Artyom Novichonok (Rusland) en Vitali Nevski (Wit-Rusland) met een 40 cm telescoop een uiterst zwak vlekje van magnitude +18.8. Al snel werd duidelijk dat dit een nieuwe komeet was. Het object kreeg de naam ISON mee (naar het International Scientific Optical Network), en de officiële aanduiding C/2012 S1. ISON bevindt zich momenteel op een afstand van 935 miljoen km van de zon. Het is uitzonderlijk dat een komeet op die afstand al zichtbaar is.  

Eerste baanberekeningen wijzen erop dat ISON op 28 november 2013 zeer dicht bij de zon zal passeren, op een afstand van 1.2 miljoen kilometer. Na de periheliumpassage zou de komeet op zo'n 60 miljoen km van de aarde passeren en mogelijk een spectaculaire verschijning zijn in de laatste weken van 2013. Sommige bronnen beweren dat ISON helderder zou worden dan de volle maan, maar daarvoor is het nog veel te vroeg. Kometen zijn per definitie onvoorspelbaar, en ISON zal de komende maanden ongetwijfeld met argusogen worden gevolgd door (amateur-)astronomen over de hele wereld. De kans is echter groot dat we in het najaar van 2013 een mooie, met het blote oog zichtbare, komeet aan de hemel zullen kunnen zien.


Ontdekkingsbeeld van komeet ISON

Amateur-astronoom Erik Bryssinck uit Kruibeke leverde een indrukwekkende prestatie door opnames van ISON te maken nog voor de ontdekking van de komeet officieel werd aangekondigd!