Mogelijke meteorenregen dit weekend waarschijnlijk niet voor ons

Tijdens de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 mei is er mogelijk verhoogde activiteit van meteoren of "vallende sterren" van een zwerm die nog nooit eerder werd gezien. De kans dat wij hiervan iets zullen merken is vanuit ons land echter heel klein.

Wanneer de aarde door het stof trekt afkomstig van een komeet, wordt onze planeet getrakteerd op een regen van meteoren of vallende sterren. Dit is bijvoorbeeld elk jaar het geval met de Perseïden rond 12 augustus. Op het hoogtepunt zien we dan vanaf een voldoende donkere plek verscheidene tientallen meteoren per uur. De Perseïden worden veroorzaakt door het stof van de periodieke komeet 109P/Swift-Tuttle.
 
Berekeningen wijzen nu uit dat de aarde in de nacht van vrijdag 23 op zaterdag 24 mei door het stof trekt van andere periodieke komeet, 209P/LINEAR. Deze erg zwakke komeet werd ontdekt in 2004 en is allesbehalve opwindend. Wat wel opwindend is, is dat de aarde door het stof trekt dat deze komeet heeft uitgestoten tijdens verscheidene recente passages om de zon. Dit zou dus aanleiding kunnen geven tot verhoogde meteorenactiviteit.
 
Toch moeten we hierbij enkele kanttekeningen plaatsen. Eerst en vooral is het voorspelde tijdstip van de passage, afhankelijk van de bron, tussen 8 u. en 11 u. 's ochtends Belgische tijd, wanneer het bij ons dus al lang goed en wel dag is. Als die voorspelling accuraat is - en ervaring met andere zwermen in het verleden leert dat dit meestal het geval is - zullen we vanuit ons land dus niets kunnen zien. Waarnemers in Noord-Amerika, daarentegen, waar het dan nacht is, hebben wel kans op verhoogde meteorenactiviteit.
 
Een tweede factor waarmee we rekening moeten houden, is dat er grote onzekerheid bestaat over het aantal meteoren dat er te zien zal zijn. We hebben voor zover we weten deze zwerm immers nog nooit eerder gezien, en daarom hebben we ook geen enkel vergelijkingspunt. Sommige bronnen laten verstaan dat Noord-Amerikanen in de vroege ochtenduren tot honderden vallende sterren per uur zullen kunnen zien, maar meer recente bronnen zijn pessimistischer. 
 
De Perseïden van 12 augustus worden zo genoemd omdat deze meteoren lijken afkomstig te zijn vanuit het sterrenbeeld Perseus. Om dezelfde reden heeft men de zwerm die de aarde passeert van vrijdag op zaterdag de Camelopardaliden gedoopt, naar het sterrenbeeld "Camelopardalis" of "Giraf". Dit overigens onbeduidende sterrenbeeld vind je in de buurt van de Poolster. Dat betekent echter niet dat je in die richting moet kijken: als er Camelopardaliden te zien zijn dit weekend, kunnen die overal aan de hemel oplichten.
 
Meer informatie over deze mogelijke meteorenzwerm vind je op de website van de International Meteor Organization en ook hier.

Wie toch wil kijken of er al niet wat activiteit is van de Camelopardaliden voor het voorspelde maximum, kijkt bij helder weer best eens rond 3 u. 's nachts, totdat de schemering de sterren helemaal doet vervagen. De kans dat je Camelopardaliden zal zien is, zoals gezegd, klein, en ook niet elke meteoor die je die morgen ziet, hoeft een Camelopardalide te zijn!