New Horizons missie nu al groot succes!
Op 14 juli maakte de onbemande NASA sonde New Horizons een scheervlucht langs de dwergplaneet Pluto. Na een vlucht van bijna 10 jaar vloog New Horizons te snel om in een baan rond Pluto te komen waardoor de wetenschappers op aarde vrede moesten nemen met een nadering tot 12.500 km.
Sindsdien zendt New Horizons opmerkelijke foto’s door. Net zoals bij bezoeken aan alle andere planeten, manen, dwergplaneten, planetoïden en kometen, tonen de foto’s een andere wereld dan verwacht. Zo is nu al duidelijk dat het oppervlak van Pluto erg jong is (100 miljoen jaar of zo) en geologisch actief.
Tot het eind van juli stuurt New Horizons hoofdzakelijk foto’s door gemaakt tijdens de scheervlucht. En dan – en tot september – stuurt de sonde gegevens naar de aarde afkomstig van de meetinstrumenten aan boord.
Het zal dus nog weken, maanden en jaren duren om het wetenschappelijk hoofdstuk af te sluiten van de vlucht langs deze gedegradeerde planeet (ooit de 9de van het zonnestelsel, sinds de zomer een dwergplaneet en/of de grootste van de TNO’s, de Trans Neptunus Objecten of van de Kuipergordel, overblijfselen van het ontstaan van het zonnestelsel voorbij de baan van Neptunus.
New Horizons zet zijn tocht verder naar en door de Kuipergordel. De NASA heeft drie potentiële objecten in de Kuipergordel op het oog voor verder onderzoek door New Horzions, maar geen enkele daarvan kan echt van dichtbij worden onderzocht.
Herman Henderickx; Brussel, 19 juli 2015.
- Login of registreer om te kunnen reageren