Planetoïde die de dinosauriërs heeft gedood, beïnvloedt nog steeds het leven onder de inslagkrater

De onderzoekers gebruikten gensequencing, celtellingen en incubatie-experimenten om de micro-organismegemeenschappen te bestuderen en ontdekten dat de geologische vervorming, veroorzaakt door de impact 66 miljoen jaar geleden, nog steeds het leven beïnvloedt onder de site in Chicxulub, México.

Eén van de hoofdauteurs, PhD-student Bettina Schaefer van het WA-Organic and Isotope Geochemistry Center (WA-OIGC) van Curtin's School of Earth and Planetary Sciences, zei dat dergelijke inslagen weliswaar ernstige verstoringen veroorzaakten van aan het oppervlak levende organismen en ecosystemen, maar dat de resulterende krater een perfecte voedingsbodem voor nieuw leven zou kunnen zijn. 

Bij de foto: Een artistieke impressie van de dinosaurus-dodende planetoïde-inslag die de Chicxulub-krater creëerde. Foto: NASA


"De hitte en druk van de impact creëerden een gesteriliseerd gebied dat een lokale uitsterving van de microben veroorzaakte", zei Schaefer.

"Maar ongeveer een miljoen jaar na de inslag was de krater afgekoeld tot temperaturen die laag genoeg waren om microbieel leven terug te laten keren en het al die tijd te laten ontwikkelen in isolatie van het leven op aarde.

Geomicrobioloog universitair hoofddocent Marco Coolen, ook van WA-OIGC en die een leidende rol speelde in het project, zei dat uit de studie bleek dat de bacteriën aanwezig in de voedselarme en nog relatief hete (ongeveer 70 ° C) door de impact gebroken granieten rotsen in de lagere delen van de krater significant verschilden van de bacteriën in de puinlaag die de krater vulde in de onmiddellijke nasleep van de inslag, alsook van de microben die aanwezig waren in mariene sedimenten die miljoenen jaren later in de krater werden afgezet.

"De bevindingen gaven inzicht in het microbiële leven in extreme omgevingen en hoe het leven herstelt van extreme gebeurtenissen zoals planetoïde-aanvallen", zei universitair hoofddocent Coolen.

“Omdat de diepe microbiële biosfeer een belangrijke rol speelt in de wereldwijde koolstofcyclus, is het van belang om te onderzoeken hoe de microbiële gemeenschappen konden herstellen van deze catastrofale geologische gebeurtenis.”

"Met groeiende bezorgdheid over een mogelijke ecologische ramp door de mens veroorzaakt of door een planetoïde-impact is onderzoek naar hoe het leven op aarde heeft gereageerd op grote ecologische en evolutionaire veranderingen, zoals massale extincties in het geologische verleden, cruciaal voor een beter begrip van de veerkracht van het leven op aarde, wat een bredere onderzoeksrichting is die wordt geleid door co-auteur John Curtin Distinguished Professor Kliti Grice en stichtend directeur van WA-OIGC.”

De gezamenlijke hoofdauteurs van de onderzoekspaper waren Bettina Schaefer en professor Charles Cockell (UK Center for Astrobiology, School of Physics and Astronomy aan de Universiteit van Edinburgh).

Het onderzoek werd gefinancierd door de Australian Research Council (ARC) en de Australische en Nieuw-Zeelandse IODP Legacy; en ondersteund door The Institute for Geoscience Research (TIGeR) en WA-OIGC aan de Curtin University.

Het volledige onderzoekspaper, ' Shaping of the Present-Day Deep Biosphere at Chicxulub by the Impact Catastrophe That Ended the Cretaceous', werd gepubliceerd in Frontiers in Microbiology (link).

Auteur: Jan Vyvey
Bron: Curtin University