Starlink-satellieten op woensdag en donderdag

Update 22/04 om 23u en 23/04 om 8u30: Blijkbaar werden door SpaceX de zonnepanelen van de overvliegende Starlink-satellieten naar het noorden gedraaid, waardoor ze veel minder helder werden. De satellieten waren nog wel met de verrekijker op de voorspelde plaatsen te zien, maar met het blote oog zag je niks. Ook de voorspelde overkomsten voor donderdag zijn dus niet zichtbaar met het blote oog. De pas gelanceerde Starlinksatellieten waren dan weer wel mooi te zien, een 20 minuten nadat ze gelanceerd werden in Florida. 

Update 23/04 om 12u: Vanavond (donderdag) kan je de pas gelanceerde Starlink-satellieten zien overkomen. Meer detail in deze bijdrage.

 

Vanavond (woensdag) en morgen donderdag belooft het weer helder te worden. Ideaal om de sterrenhemel te verkennen en – voor zover nodig – kennis te maken met de honderden Starlink-satellieten die over onze hoofden rond de aarde draaien. Meer zelfs, je kan ze vanavond (woensdag) zelfs heel kort na de lancering al bewonderen. Maar waar en wanneer moet ik kijken ?


Kennismaking met de sterrenhemel.

’s Avonds in het westen zie je ongetwijfeld zonder enig probleem de planeet Venus schitteren. Je vindt ze ook terug op een aantal van de onderstaande kaartjes. Het helpt ook als je de Grote en de Kleine Beer kan vinden. Of het sterrenbeeld Leeuw. Daarom – als voorbereiding – nemen we je mee langs de avondhemel in deze aflevering van “Kijk Omhoog”.

O ja, een donkere omgeving is natuurlijk altijd meegenomen. Misschien een ideaal moment om (nog eens) de hond uit te laten :-) 


Kennismaking met de Starlink-satellieten.

Vooraleer we gaan vertellen wanneer je moet kijken, nog even dit. Eerder schreven we een artikeltje over wat Starlink is, alsook om zelf voorspellingen op te vragen. Je vindt dat artikel hier.


Woensdagavond – Een nieuwe lancering.

Tenzij er problemen opduiken, vertrekt woensdagavond om 21u30 onze tijd (deze namiddag werd de lancering met 7 minuten vervroegd) een Falcon 9 raket met een nieuwe lading van een 60 Starlink-satellieten. De lancering kan je live volgen via deze link. /De uitzending start ongeveer 10 minuten voor de lancering (dus ongeveer rond 21u20). Mocht de lancering uitgesteld worden, dan passen we in de loop van donderdag de uren van de lancering wel aan.

Wacht niet te lang na de lancering om naar buiten te gaan. Immers, een kwartier na liftoff worden de satellietjes één voor één uitgezet. Nog geen vijf minuten later vliegen ze over onze streken. Het kaartje dat je hieronder vindt, werd opgesteld door Marco Langbroek voor Brussel. Er zit dus een kleine afwijking op voor andere plaatsen in België. Maar de kunstmanen komen uit het westen, passeren langs Venus, en trekken zo verder door het zenit naar het oosten. Laat je niet verrrassen, speel op zeker en ga dus een paar minuten eerder al buiten staan.

Bij de foto: Het traject van Starlink 6-reeks, de groep die woensdagavond gelanceerd zou moeten worden. De tekening geldt voor Brussel en is afkomstig van Marco Langbroek. De tijdstippen op de tekening zijn aangepast naar het nieuwe lanceertijdstip.


Neem ook een verrekijker mee. Het is niet zeker dat we de satellieten met het blote oog apart kunnen zien. Zo kort na de lancering zijn ze nog veel te dicht bij elkaar. Met een verrekijker lukt dat (wellicht) wel om ze apart te onderscheiden.


Woensdagavond (22 april).

O ja. Ben je een beetje een koukleum, dan is het altijd interessant om toch iets extra’s aan te trekken. Zeker als je een half uurtje of langer gaat buitenstaan. Zoals al gezegd, het kan ook interessant zijn om een verrekijker mee te pakken. Zie je op de volgende kaartjes bijvoorbeeld dat het treintje vlak bij een heldere ster passeert, dan kan je alvast eens oefenen om beide in beeld te krijgen. Blijf desnoods even volhouden, er passeert wat later wel een volgende :-) 

Ongeveer vanaf 22u38 trekt er een hele reeks Starlink-satellieten over de hemel. Deze reeks is Starlink 5. Ze zijn nog niet zo lang geleden gelanceerd en je zal ze met korte tussenpauze ook mooi in vrijwel dezelfde baan zien passeren.

Bij de tekening: Het traject van Starlink 1316, uit de Starlink 5 serie. Kaartje is opgesteld voor Hove. Bron: Heavens Above.


Ze komen alle uit westelijke richting, passeren langs Venus, vliegen op een hoogte van een 60° boven de noordelijke horizon langs de Kleine Beer naar het noordoosten. Dat blijft duren tot 22u58. Er volgen er dan nog maar hier zit al wat meer tijd tussen. Trouwens, als je iets vroeger begint te kijken, zo vanaf 22 uur, dan zie je er ook al voorbijkomen, maar ook hier met mogelijk verschillende minuten tussenpauze.

OPGELET ! Vanaf ongeveer hetzelfde tijdstip (22u30) zie je iets meer naar het zuiden de allereerste reeks Starlink-satellieten passeren (Starlink 0), en dat ongeveer elke anderhalve minuut, al kan dat ook wat meer of wat minder zijn. De banen kunnen ook wat meer verspreid liggen.

Bij de tekening: Het traject van Starlink 32, uit de Starlink 0 serie. Kaartje is opgesteld voor Hove. Bron: Heavens Above.


Donderdagochtend (23 april).

Na een kort nachtje staan we vroeg op want rond 4 uur vervolgt het spektakel, deze keer met de reeks van Starlink 3. Als je de onderstaande kaartjes bekijkt, zie je de satellieten uit de aardschaduw komen om wat later achter de oostelijke horizon te verdwijnen. Bijgevoegd twee kaartjes, telkens voor een satelliet welke kort na 04u06 uit de aardschaduw komt. Merk op dat er toch een zekere spreiding op de baan zit.

Bij de tekening: Het traject van Starlink 1163, uit de Starlink 3 serie. Kaartje is opgesteld voor Hove. Bron: Heavens Above.

Bij de tekening: Het traject van Starlink 1183, uit de Starlink 3 serie. Kaartje is opgesteld voor Hove. Bron: Heavens Above.


En er is meer spektakel want de reeks Starlink 1 passeert op hetzelfde moment aan de hemel, zij het grotendeels minder snel na elkaar. Ook hier zit een variatie op de banen. Bij deze twee kaartjes van twee Starlink-satellieten waarbij de tweede 2 minuten na de eerste over de hemel trekt.

 

Bij de tekening: Het traject van Starlink 1044, uit de Starlink 1 serie. Kaartje is opgesteld voor Hove. Bron: Heavens Above.

Bij de tekening: Het traject van Starlink 1022, uit de Starlink 1 serie. Kaartje is opgesteld voor Hove. Bron: Heavens Above.

Opgelet ! Na een tijd zal wellicht het ochtendgloren het observeren van de satellieten bemoeilijken.


Donderdagavond (23 april).

Nog niet genoeg ? Dan krijg je vanavond zelfs drie reeksen.

Vanaf 21u38 begint het al, opnieuw met de Starlink 5 reeks. Je ziet ze weer tegen een aardig tempo door het beeld komen. Het traject is gelijkaardig als een dag eerder. Vanaf 21u56 passeren ze ook met weer meer tijd tussen de verschillende exemplaren.

Bij de tekening: Het traject van Starlink 1316, uit de Starlink 5 serie. Kaartje is opgesteld voor Hove. Bron: Heavens Above.


Ondertussen trekt ook de reeks Starlink 1 over het hemelgewelf. De bijgevoegde kaartjes gelden voor 21u56 en 22u28. Deze reeks observeren is wat moeilijker omdat de banen duidelijk meer over de hemel verspreid zijn.

Bij de tekening: Het traject van Starlink 1040, uit de Starlink 1 serie. Kaartje is opgesteld voor Hove. Bron: Heavens Above. 

Bij de tekening: Het traject van Starlink 1015, uit de Starlink 1 serie. Kaartje is opgesteld voor Hove. Bron: Heavens Above.


En er flitsen ook nog Starlink 0 satellieten door het zwerk, zo vanaf 22 uur en met gemiddeld anderhalve minuut tussenpauze. Ook hier twee voorbeelden, Starilnk 77 om 22u en Starlink 68 om 22u36.

Bij de tekening: Het traject van Starlink 77, uit de Starlink 0 serie. Kaartje is opgesteld voor Hove. Bron: Heavens Above. 

Bij de tekening: Het traject van Starlink 68, uit de Starlink 0 serie. Kaartje is opgesteld voor Hove. Bron: Heavens Above. 


Opmerking:

Zoals gezegd, alle kaartjes zijn afkomstig uit Heavens Above en gelden in principe voor Hove. Voor andere plaatsen in Vlaanderen zal dat min of meer hetzelfde zijn.

Wil je kaartjes voor jouw locatie, wil je een lijstje met alle overkomsten, dat vind je allemaal op de website van Heavens Above.
Tijdstippen van overkomst en bijbehorende kaartjes voor de verschillende reeksen vind je eveneens op deze website.  In het hierboven al vermelde Starlink-artikel vind je meer info over het gebruik van deze website. 

Zo kan je dus zonder problemen ook voor andere nachten voorspellingen opvragen.

 

Veel plezier en laat via de Facebook-pagina weten of je iets van de treintjes gezien hebt.